ГЛУЗД

Китайське прислів’я каже: краще три дні не їсти зерна, ніж один день не пити чаю. Саме тому у всесвітній день чаю хочемо розповісти про коломиянина, який розказав про  особливості церемонії чаювання. 

Яніс Корчинський чотири роки жив у Китаї, заснував онлайн-магазин китайського чаю “Сьорб” і поширює чайну культуру в Україні, також створив артхаб “FLAT”, де проводять виставки, концерти, лекції, йогу та чайні церемонії.   

“Напевно, у той момент, коли подумав про Китай, доля вирішила, що маю там бути. Ми впевнені, що приймаємо якесь рішення самостійно, але насправді за нас давно вже все вирішили. Я зустрів подругу, з якою навчався в університеті, вона запропонувала поїхати до Піднебесної викладати англійську китайцям — одразу ж погодився на цю пропозицію. Спочатку ця країна мене не приваблювала, проте згодом усе так закрутилося, що я полюбив її”.

У Піднебесній Яніс ознайомився з культурою чаю, яка змінила його життя, тому вирішив ділитися нею — спочатку з рідними та друзями. Після цього усвідомив, що може створити бізнес, продаючи якісний китайський чай, адже його майже немає в Україні. Яніс співпрацює із сімейними виробництвами, які  вже декілька поколінь вирощують чай, також у продажі є чай з джунглів.

“У Китаї я поїхав на ринок чаю, який більший за Коломию і містить 40 тисяч магазинів із чаєм і посудом до нього. Там я просто пив чайок і повторював за китайцями. Тоді зрозумів, як простий напій впливає на свідомість людини. Якість чаю в китайців на дуже високому рівні, адже це тисячолітня історія, як і шовку, фарфорового посуду та нефриту. Спочатку його пили лише монахи для медитації, щоб думати тільки про високе, потім напій став імператорським, а згодом і народним. У Піднебесній чаюють багато разів на день”.

Після пізнання чаю, який подарував ясність розуму, Яніс відмовився від алкоголю, почав експериментувати з видами чаю, посудом, заварюванням, захопився читанням про цю культуру.

“Більшість людей відлякує сама церемонія чаювання. Зізнаюся, до того, як поїхав до Піднебесної, у мене було те саме. У голові одразу картинка, що це щось вишукане, лише для елітного суспільства, не хотілося виставити себе посміховиськом, яке не знає, як правильно взяти посуд та пити з нього. Проте в чайній церемонії найважливіше — твої вподобання смаку”.  

Коломиянин зауважує, що китайці ще п’ять тисяч років тому навчилися правильно заварювати чай. Для нього вони використовують м’яку воду — це дуже важливо. 

Пізнавати чайну культуру варто, за порадою Яніса, з тим, хто на цьому розуміється, хоча можна й за допомогою відеоуроків удома, придбавши якісний чай.

“Спочатку шукаєш свій спосіб чаювання, а через певний час це перетворюється на мистецтво, яким насолоджуєшся… Найважливіше, щоб було смачно”.

Яніс розповідає, що китайська церемонія чаювання полягає в майстерності заварювання. Основна мета — розкрити аромат і смак чаю, тому спокій і мир — обов’язкові умови.

“Багато людей вважають, що не нап’ються чаю з піал. Насправді чай — це дуже сильний напій, що впливає на зміну свідомості. Це енергія і фундамент, які формують будь-яке живе створіння. Чаювання з невеличкої посудини є більш практичним та правильним, бо напій швидше охолоджується, так легше пити та переливати воду під час церемонії”.

У процесі заварювання та наливання чаю людина заспокоюється, адже її рухи плавні та повільні, а думки сконцентровані. Це певний вид медитації. Пиття чаю — як духовна практика, насолоджуєшся ним у повній тиші або ж розмовляючи лише про чай. 

“Немає чітких правил чаювання, адже в кожного свій стиль. Вибираєш улюблений вид чаю, а п’єш з кераміки чи порцеляни — це не важливо, як і місце, де перебуваєш, та тривалість. Це може бути в офісі, удома, під час події, а займати 20 хвилин чи дві години. Усе залежить від відчуттів та можливості. Традиційно це година, півтори, дві і довше. Найважливіше, щоб було смачно. 
Ми звикли до чаю з мас-маркетів у пакетиках і сприймаємо його за норму, проте справжній чай має бути органічно вирощеним, без використання добрив та від людей, які вміють правильно його робити. Чай не може бути дешевим, але водночас його ціна не є захмарною. Я показую, що цей напій є доступним, а чайна церемонія економною. Найпоширеніші в Україні чаї ти заварюєш до трьох разів, а китайський можна — десять, він не втрачає своїх властивостей. Скажу лише, що потрібно пробувати”.

Журналістка: Юлія Варчук

Фото: архів Яніса Корчинського

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.

Наші партнери