ГЛУЗД

Олександру за тиждень виповниться 7, а його брат Владислав має 4 роки. Хлопчики складали гроші на омріяний гіроскутер, однак вирішили всі свої збереження віддати нашій 10 гірсько-штурмовій бригаді. А на Великдень сталося справжнє диво — діти отримали гіроскутер та прапор із шевроном “Десятки” з побажаннями. ГЛУЗД поспілкувався із хлопчиками та їхньою мамою.

“Сашка захотів гіроскутер ще в серпні минулого року. Я сказала: щоб мати гіроскутер, потрібно щось для цього робити — відкладати гроші, заробляти. Ми не можемо купити тобі все, що ти захочеш. Сашка відповів, що ще маленький, на роботу не може піти”, —  розповідає Світлана.

Мама порадила синові відкладати гроші: на Різдво піде колядувати, назбирає трішки, потім буде День народження, копійочка до копійочки — і так купить гіроскутер. 

«Сашка ходив колядувати, щедрувати, майже кожного дня перераховував, скільки має грошей і скільки ще треба на омріяну покупку. Увесь січень та лютий сини збирали гроші, а потім почалось широкомасштабне вторгнення, Сашка запитав: “Ми гіроскутер не купимо?”, я відповіла, що ні, бо зараз не до цього». 

Минув місяць і старший син каже:

“Нехай тато привезе мені гроші зі Львова, я вирішив віддати всі військовим”.

Їхня сім’я проживає у Львові, проте через ситуацію в країні переїхали у Вербіж, звідки родом Світлана. 

Мама питала сина, чи він готовий все віддати і залишитися без гіроскутера, бо то велика сума. Відповідь була ствердна:

“Так! Зараз ми не можемо його купити. У нас війна. Нашим військовим ці гроші дуже потрібні, я їм допоможу, а наступного року ще піду колядувати і куплю гіроскутер”. 

Владик казав: “Я тозє віддам гроші”. 

Саша тиждень нагадував Світлані, щоб тато не забув привезти його з братиком гроші. 

“Якось спитав Саша мене, чому ми не виїхали за кордон. Пояснила, що не всі можуть виїхати, адже хтось має залишитися в Україні, щоб допомагати військовим, збирати для них кошти, йти на роботу. Він постійно це чує, в курсі всіх подій”.

“Діти самі передали кошти в “Едельвейс”. Вони запам’ятали цей момент, напевно, на все життя. Коли робили фото для звітності, ми подумати не могли, що наші дітки стануть героями, а наступного дня знайомі присилають скріни, що мої діти популярні”. 

Саша поділився з ГЛУЗДОМ, чому відмовився від своєї мрії:

“Я віддав усі гроші військовим, щоб ми виграли”.   

“Синку, вони більше вірять своєму президенту, ніж Богові”

На Великдень, після освячення кошика, Саша запитує:

  • Мамо, а що в росії немає Бога?
  • Чому ти так вирішив? Бог один на всю нашу планету.  
  • А в росії ходять до церкви, моляться, святять паски?
  • Так!
  • То вони помолилися Богу, прийшли додому і далі хочуть, щоб нас усіх убивали? 

Світлану це питання завело в глухий кут. 

  • Синку, вони більше вірять своєму президенту, ніж Богові. 

“Не просив Бога, а благав”

Завдяки волонтерам-едельвейсам хлопчики отримали омріяний гіроскутер.

“Бачиш, Сашко, мрії здійснюються, якщо ти сильно цього хочеш і віриш у Бога. Ти віддав усі свої кошти, Бог це побачив і зробив так, щоб люди купили тобі з братом гіроскутер. Сашко відповів, що не просив Бога, а благав про це”, — каже Світлана.

Прапор діти хочуть повісити у своїй кімнаті. Саша дуже тішиться ним, прочитав усі побажання на ньому від волонтерів-едельвейсів.

Журналістка: Юлія Варчук
Дизайн: Ірина Блаженко


А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:
🔸телеграмі 
🔸 вайбері
🔸 вацапі
🔸 фейсбуці
🔸 інстаграмі
🔸 твіттері

Наші партнери