ГЛУЗД

Від 16 липня 2021 року набирає чинності 26 стаття Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Вона регламентує використання державної мови в галузі книговидання та книгорозповсюдження, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

Законом передбачено обов’язкове використання державної мови для:
– концертів і розважальних шоу;
– виставок та екскурсій;
– театрів і музеїв;
– фільмів та серіалів на телебаченні.

Також відтепер в українських книгарнях повинно бути не менше ніж 50 % книг українською, а видавець упродовж року має випустити не менше ніж половину від загальної кількості накладу книг з українською назвою.

Ця норма не стосується видавничої продукції кримськотатарською та іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за кошт держави та/або місцевих бюджетів відповідно до закону щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України. 

Нагадаємо, що 16 січня набула чинності стаття 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою мовою обслуговування в Україні є українська. Тобто в ресторанах, кафе, кав’ярнях, аптеках та інших установах й організаціях повинні обслуговувати українською мовою й нею надавати інформацію про свої товари та послуги. Це стосується й маркування товарів та меню.

Журналістка та дизайнерка: Ірина Блаженко

А щоб у твоєму житті було більше Глузду —підписуйся на наш телеграм-канал.

Наші партнери