ГЛУЗД

23 березня вперше за 100 років у Галичі можна буде покуштувати караїмські страви: кибини, халву і бузу.

Обід по-караїмськи розпочнеться об 11.00 в Музеї караїмської історії та культури Національного заповідника “Давній Галич”.

Захід відбудеться з метою популяризувати національну кухню одного з найдавніших корінних народів України. Відвідувачі ознайомляться з історією та релігією караїмської громади Галича й скуштують смаколики караїмської кухні. 

Про це повідомили в Музеї караїмської історії та культури.

Караїми — один з найдавніших корінних народів України. Це тюркомовний народ, представники якого сповідують караїмізм, авраамічну релігію, що ґрунтується на Старому Заповіті. Караїми, за однією з версій, прибули до Галича за часів князювання Данила Романовича в складі 80 караїмських родин. Тепер у Галичі проживає єдиний чистокровний караїм. Задля збереження традицій громади 2004 року відкрито Музей караїмської історії та культури.

Наукові співробітники Музею займаються дослідженням, вивченням історії галицьких караїмів. Для мультисенсорного сприйняття культури 23 березня організовують спільно з представниками Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу мистецький проєкт “Поринаємо в культуру зі смаком. Хош иштах”. 

Хош иштах з караїмської мови означає смачного. Караїмська національна кухня потребує особливої уваги й вивчення, оскільки залишилося мало представників, які практикують автентичні рецепти своїх предків. Так 2018 року караїмську традицію приготування пиріжка з м’ясом “ет аяклак” караїми Мелітополя внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Цю традицію спробують відтворити в Музеї караїмської історії та культури Національного заповідника “Давній Галич”.

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери