ГЛУЗД

У суспільстві досі поширена думка про те, що виховання та догляд за дітьми є жіночою справою, а забезпечення родини і ухвалення рішень  — чоловічою. Цей стереотипний погляд на ролі жінок і чоловіків сягає далекого минулого і є причиною гендерного дисбалансу та дискримінації. Однак на сьогодні феміністичний рух досягнув значних успіхів, а суспільство охоплює увагою права жінок, які дедалі частіше займають керівні посади та вже давно не обмежуються ролями матері та дружини. Водночас чоловіки беруть на себе більшу відповідальність за виховання дітей.

Чому чоловічі “декрети” важливі?

Чоловік, який не має права на відпустку по догляду за дитиною, є дискримінованим. Водночас жінки часто змушені “заморожувати”, а подекуди й завершувати кар’єру та виконувати лише “материнський обов’язок”. Трапляється, що заміжнім жінкам у проміжок від 20 до 30 років необґрунтовано відмовляють у працевлаштуванні, а під час співбесіди звучать питання про сімейний статус і планування дітей, що є порушенням їхніх прав.

“Липка підлога” в кар’єрі жінок тісно пов’язана з потребою брати відпустку по догляду за дитиною й відсутністю легкодоступної альтернативи, а тому вони довше затримуються на початкових позиціях кар’єри.

Отож урівняння прав жінок та чоловіків на відпустку по догляду за дитиною в інтересах обох сторін

Закон: як було і як тепер?

Фактично право взяти відпустку по догляду за дитиною чоловіки мали й до 2021 року, але шлях його реалізації був не простим. Річ у тому, що її видавали на підставі довідки з місця навчання або роботи матері. Однак 15 квітня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною”. Зміни пояснила нам юристка, яка спеціалізується на вирішенні сімейних спорів, Катерина Савченко.

“Новелою чинного законодавства є одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, яку надають: чоловіку, дружина якого народила дитину; батьку дитини, який не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони проживають разом та пов’язані спільним побутом; бабі, діду або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокими. Відпустку при народженні дитини надають лише одній з перелічених осіб за її письмовою заявою та не пізніше ніж через три місяці від дня народження дитини. Законом забезпечено рівні можливості для жінки й чоловіка щодо догляду за дитиною для поєднання роботи, самореалізації з батьківськими обов’язками”, — пояснює юристка.

Що робити, якщо роботодавець відмовляється надавати декретну відпустку?

Хоч законодавці й урівняли права жінки та чоловіка на “декрет”, проте на пропрацювання гендерних упереджень у суспільстві потрібен час. Катерина Савченко допомогла нам з’ясувати, як бути, якщо роботодавець намагається уникнути надання відпустки по догляду за дитиною.

“Якщо чоловік написав заяву про бажання отримати відпустку по догляду за дитиною, а роботодавець безпідставно відмовляється надати її, то зі скаргою можна звернутися до територіального управління Державної служби України з питань праці або до суду. На великих підприємствах можуть діяти профспілки та/або комісії з трудових спорів, які також сприяють вирішенню конфліктних ситуацій між роботодавцем і працівником”, — консультує фахівчиня.

Досвід українців: “Усе працює в нашій країні, на диво, з “палицями”, але працює”

Нам вдалось поспілкуватися з багатодітним батьком Романом Чорним, який узяв відпустку по догляду за дитиною.

Роман та Ярина Чорні мають трьох синів. Старшому — 13, середньому — 11, а молодшому — 3. Відпустку по догляду за дитиною чоловік узяв з третьою дитиною, раніше її брала жінка. Тоді вона була вчителькою, тепер реалізувалась як дизайнерка, подружжя спільно розвиває етномайстерню.

Роман вирішив узяти відпустку і через сімейні, і через професійні причини. Чоловік багато років працював у компанії, мав хорошу кар’єру, але згодом почав відчувати вигорання. Під час пологів дружина мала певні ускладнення, тому важливо було розподілити сімейні обов’язки. Ці обставини чоловік сприймає як певні поштовхи, оскільки ймовірність виходу  чоловіка в “декрет” пара обговорювала й до того. Вона вбачала в цьому можливість розвивати власну справу. Коли чоловік узяв відпустку по догляду за дитиною, у це мало хто повірив. Навіть через пів року його перепитували, чи справді він у “декреті”. Хоча серед знайомих Романа є чоловіки, які теж брали відпустку по догляду за дитиною.

“Таке рішення людина має прийняти сама, вона мусить прийти до цього”,  —  каже Роман.

Відпустку чоловік оформив офіційно ще до ухвалення зазначених змін у законодавстві.

“Ходив по інстанціях, усі дуже дивувалися, дехто казав: “Де то таке, мужчина? Так не буває. У декрет ідуть жінки. Але більшість ставилася дуже добре. На диво, у нашій країні все працює, з “палицями”, але працює”.

Відпустка Романа нещодавно завершилась, однак на колишню роботу повертатися він не захотів. Прийшов звільнятись, натомість йому запропонували роботу онлайн, на що він погодився. Тепер встигає поєднувати її з батьківськими обов’язками та сімейною справою.

Типовий день Романа починається о 7:00. Дві-три години чоловік працює онлайн, після цього збирає дітей та розвозить їх на різні додаткові заняття. Далі вирішує справи сімейного бізнесу. Молодший син з великим бажанням їздить разом з татом, а незабаром піде в садок.

Категоричного розподілу обов’язків у подружжі немає. Наприклад, за справи на кухні в сім’ї відповідає чоловік, але якщо він не має бажання чи ресурсу приготувати вечерю, то це неважко зробити дружині.

Переваги та труднощі “декретної” відпустки

Головним плюсом відпустки по догляду за дитиною Роман Чорний вважає час, проведений з дітьми. Чоловіка турбувало, що його робота за 400 метрів від садка, а він не може відлучитись і прийти до сина на свято. Тепер йому вдається більше спілкуватися з дітьми, возити їх до школи, на тренування, хор та уроки гітари. Однак треба бути готовим до побуту, щоденних прогулянок, покупок, походів у поліклініку, розмов та пошуків компромісу з дитиною.

А соціальний тиск є?

Значного соціального тиску Роман не відчув. Іноді на те, що він у “декреті”, чув від інших чоловіків: “Ого, я б так не зміг”. Але реакції є різні: хтось може посміятися, не розуміти, не повірити, але, на його думку, суспільство починає приймати чоловічі “декрети”. На критику чи відкриті образи Роман не натрапляв.

“Родичі підтримали, але були й такі, які того не розуміли. Дехто поза спиною “вкидав”, що, може, я на шиї в жінки сиджу, хоча кого то стосується? Може, я маю мішок грошей і мені так добре, що я пішов у відпустку. Скільки людей, стільки й думок”.

Чоловік додає, що відпустка по догляду за дитиною допомогла перестати перейматися тим, хто що про нього думає та каже. Також запевняє: якщо людина впевнено вирішила, то критика не хвилюватиме.

Порада чоловікам, які задумуються піти в “декрет”

“Мій декрет  —  це позитивний трирічний марафон”,  —  додає Роман.

Чоловік переконаний, що заради усмішок дітей та приємного галасу вдома це варто прожити.

Однак важливо, щоб рішення чоловік прийняв самостійно та свідомо. Роман радить не боятися, “декрет” минає доволі гладко, а справлятися з труднощами можна навчитись. Про своє рішення чоловік зовсім не шкодує. Каже, що бувало й важко, але воно того варте. Та й стосунки Романа і Ярини під час “декрету” покращились.

“Діти ставляться зовсім по-іншому. Вони тебе знають, а не сприймають “тато — це той, хто носив гроші додому, а весь день його не було”, —  каже Роман Чорний.

Матеріал створено в межах проєкту “Гендерночутливий простір сучасної журналістики”, який реалізовує Волинський пресклуб у партнерстві з Гендерним центром Волині та за підтримки Української медійної програми, яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і виконує Міжнародна організація Internews.

Журналістка: Ірина Семенко

Дизайнерка: Яна Букреєва

А щоб у твоєму житті було більше Глузду —підписуйся на наш телеграм-канал.

Наші партнери