Майже 422 мільйони людей у всьому світі хворіють на цукровий діабет, а 1,5 мільйона смертей щороку безпосередньо пов’язані із цим захворюванням, повідомляє МОЗ. В Україні зареєстровано понад 1 млн хворих на цукровий діабет і близько 200 тисяч пацієнтів мусять постійно приймати інсулін.
“Діабет — хронічне захворювання, викликане нестачею в організмі власного інсуліну: підшлункова залоза не виробляє цього гормону в достатній кількості або організм не може його ефективно використовувати”, — пише МОЗ.
Симптоми діабету:
▪ надмірне сечовиділення;
▪ спрага;
▪ постійне відчуття голоду;
▪ втрата ваги;
▪ постійне відчуття втоми;
▪ погіршення зору.
Понад 200 тисяч пацієнтів з діабетом отримують в Україні безплатний інсулін за Програмою медичних гарантій.
Ліки відпускає понад 10 тисяч аптек по всій країні. Це майже у 8 разів більше, ніж рік тому.
Основні типи діабету:
▪ Діабет 1 типу — інсулінозалежний. Виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію.
▪ Діабет 2 типу. Виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсуліну повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.
▪ Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Хоча його можна спостерігати і протягом певного часу після народження дитини.
До програми включено 53 торгові назви лікарських засобів при діабеті 2 типу, з них 15 безплатні, решта 38 — з доплатою. Отримати препарати можна в будь-якій аптеці, незалежно від того, у якому медзакладі і в якому регіоні виписали рецепт (електронний чи паперовий).
2023 року Національна служба здоров’я буде відшкодовувати пацієнтам вартість тест-смужок для вимірювання рівня цукру в крові.
Як зменшити ризик появи діабету?
- Мінімізуй споживання або взагалі відмовся від доданого цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, зокрема й оброблених зернових продуктів (борошно, білий рис). Краще заміни їх на цільнозернові.
- Намагайся збільшити споживання клітковини — овочів та фруктів. Ті, які не містять крохмалю, повинні становити щонайменше половину щоденного раціону.
- Бобові культури також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини зазвичай споживають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже, мають менший ризик розвитку діабету.
Запобігти розвитку діабету 1 типу неможливо, адже причин його появи не вивчено до кінця. Більшість випадків діабету 2 типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Йому можна запобігти у 80 % випадків.
Профілактика діабету 2 типу полягає у здоровому способі життя:
- досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
- бути фізично активним — приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;
- дотримуватися здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів у раціоні;
- утримуватися від куріння тютюну.
Журналістка: Юлія Варчук
Дизайн: Ірина Блаженко
А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у: