ГЛУЗД

Під час небезпеки ліпше сховатися в бомбосховищі чи спеціальному укритті. Там є вентиляція та кілька виходів. Також у разі обстрілів можна перечекати в метро чи підземному переході. 

Як розрізнити обстріли?

Міна має довгий та протяжний свист. Від неї рятує будь-яке заглиблення! Не треба бігти та озиратися! Падайте в найближчу ямку. На порятунок є 2–5 секунд. 

Гаубичний снаряд звучить майже, як міна, але часу на порятунок менше. Падайте, де стоїте! 

Град у хорошу погоду чутно здалеку, звучить, як шурхіт. Не важливо, з якої відстані стріляє — на порятунок є 14 секунд. Не панікуйте, а відразу в укриття! Град не пробиває щось навиліт. Урятує будь-яка ямка! 

Танк. Його постріл чутно разом із влученням. Але! Перезаряджання від 4 секунд! Перший не влучив, рвіть пазурі й глибше. Танк у радіусі 7 метрів рве все. Якщо стало зрозуміло, що по вас працює танк, вибір невеликий: або лежати або рвати в укриття. 

Смерч звучить, як винищувач, що злітає. Він не встромляється кудись, а відкривається на висоті 10–20 метрів над землеюею і закидає касетними зверху вниз. Варто знати дві речі, які можуть урятувати життя: б’є заряд метрів на п’ять максимум, головне — лежати!

Якщо обстріли застали серед вулиці

Якщо повітряна тривога застала серед вулиці, то потрібно пригадати, чи є поблизу укриття, де ви могли б сховатися. 

Якщо на вулиці застав артилерійський обстріл, негайно лягай на землю (канаву, яму), щільно притулися до якогось виступу: бордюру, клумби, забору або якоїсь бетонної конструкції та накрий голову руками.

Займати лежачу позицію необхідно, щоб знизити ймовірність влучення осколків. Снаряди та міни розриваються у верхньому шарі ґрунту, уламки після цього летять на висоті 30–50 см над поверхнею землі.

Не варто ховатися під транспортними засобами, біля стін магазинів чи офісів та всюди, де можна отримати травми від розбитого скла.

…у транспорті

1. Попроси водія зупинити транспортний засіб.

2. Вийди з нього, відбіжи від дороги, багатоповерхівок та промислових об’єктів і лягай на землю, затуливши голову руками. Якщо вибухи застали тебе у власному авто — не розраховуй, що автомобілем зможеш швидко втекти від обстрілу. Зупинись, вийди з автомобіля та відбіжи якомога далі від дороги. Загальні вимоги до укриття: воно має бути заглибленим і водночас міститися якомога далі від споруд, що можуть обвалитися зверху за прямого попадання або можуть спалахнути. Ідеальний захист дає траншея чи канава (подібна до окопу) глибиною 1–2 метри на відкритому місці.

Де сховатися, якщо перебуваєш у багатоповерховому будинку?

Найліпший варіант — спуститися в бомбосховище або в підвал чи інше заглиблене приміщення. Ліфтом у жодному разі користуватися не можна. Ховатися в під’їздах також небезпечно.

Якщо залишатися у квартирі, то, щою уберегтися від уламків, достатньо бути подалі від вікон. Рекомендують ховатися в коридорі, ванній кімнаті чи там, де немає вікон. Найбезпечніше триматися ближче до несучих стін. Притуліться до несучої стіни, не стійте напроти. Найчастіше осколки потрапляють у приміщення через вікна. Рятувальники рекомендують завчасно заклеїти скло вікон скотчем або забарикадуватися шафами, це врятує від уламків скла. Якщо обстріли є постійними, необхідно завчасно забарикадувати вікна мішками з піском, важкими меблями, речами.

А якщо це приватний будинок?

Якщо в приватному будинку є підвал, то найкраще заховатися там. Проте варто залишити якусь позначку, що ви перебуваєте там, оскільки підвал може засипати. 

Міністерство оборони України розповідає, що робити під час артобстрілів:

Під час артилерійського, мінометного обстрілу або авіаційного нальоту не залишайтеся в під’їздах, під арками чи на сходових клітках. Також небезпечно ховатися в підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій, під вікнами будинків з легких конструкцій (такі об’єкти не міцні, тому можна опинитися під завалом або травмуватися). 

Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали тебе на шляху, гарно лягай на землю туди, де є виступ або хоча б не велике заглиблення. Захистом можуть стати бетонні конструкції (окрім тих, які можуть обвалитися або загорітися), траншеї. 

Прикривай долонями вуха та розтуляйте рот — це врятує від контузії та вбереже від баротравми. 

Не розбирай завали самостійно, чекай на фахівців з розмінування та представників аварійно-рятувальної служби.

Що робити під час обстрілу стрілецькою зброєю?

Під час стрілянини найкраще ховатися в захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або самій ванні). Коли це неможливо, варто лягти, прикрившись предметами, що можуть захистити від уламків і куль.

Якщо ти потрапив під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та затулити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ґанку. Не намагайся сховатися за автомобілями або кіосками, бо вони часто стають мішенями.

Тіло повинно бути в максимально безпечному положенні. Згрупуйся, займи позу ембріона. Розвернися ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками та розтуливши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекай, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде бодай протягом пʼяти хвилин.

Якщо твоє житло в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна, наприклад, клейкою плівкою. Це допоможе уникнути розльоту уламків скла. Бажано затулити вікна, наприклад, мішками з піском чи масивними меблями.

Дії під час артилерійських обстрілів системами залпового вогню

Ракету можна добре помітити та зреагувати, залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень — димні сліди ракет.

Організуй постійне спостереження, тримай у полі зору будівлі, що розташовані поряд і можуть слугувати за укриття. У разі небезпеки у тебе є кілька секунд, щоб сховатися.

Ховайся в підвалі або іншому заглибленому приміщенні. Вибирай місце в кутку між несучими стінами та недалеко від вікон і дверей, щоб миттєво покинути будинок у разі влучення снаряда.

Не виходь з укриття, не перечекавши хоча б 10 хвилин після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай уточняють результати стрільби і коригують вогонь або змінюють позиції.

Наші партнери