ГЛУЗД

Брак самодисципліни — одна з причин, чому люди не живуть так, як вони хочуть. Щоденне відкладання справ, нагромадження проблем робить нещасним / нещасною, а успіх настає лише завдяки внутрішній дисципліні, тож пропонуємо кілька порад, як почати жити розмірено. 

6 фактів про самодисципліну

  • Самодисципліна — це навичка, що допомагає слідувати власним намірам.

До прикладу, ти хочеш більше уваги приділяти хобі чи спорту. Самодисципліна — це спроможність вибирати між імпульсивним бажанням і тим, що дасть тобі результат потім. 

Ти можеш не хотіти вийти на прогулянку чи пробіжку, бо надворі холодно, ну і “який бовдур бігає так рано?!”, але якщо вийдеш і здійсниш намір, то забезпечиш гарне самопочуття та здоров’я в майбутньому.

  • Самодисципліна важливіша за мотивацію.

Мотивацію пов’язують з емоціями. У певну хвильку є заряд  рухатися, розвиватися, щось робити, але один дзвінок може все збити — і ти нічого вже не захочеш. А от дисципліна пов’язана саме з наміром, тож варто попри будь-які ситуації робити заплановане.

  • Самодисципліна — це набуте!

Ніхто не народився дисциплінованим. Це все поведінка, набута завдяки вихованню та досвіду. 

  • Не робити щось — це також дія, яку запам’ятовує наш мозок.

Якщо ти поставив собі за мету щодня малювати по годині на день, але 5 разів про це забував і тільки двічі виконував, як думаєш, що більше запам’ятає мозок? Правильно! Той факт, що ти знову забув і не виконав обіцяного. Тож мозок потрібно привчати робити щодня те, що ти поставив за мету.

  • Коли не розвинена самодисципліна — розвинуті інші навички.

Ти не робиш того, що вважаєш за потрібне, не тому, що в тебе не розвинена самодисципліна, а тому, що розвинуті інші навички: знецінення себе, самовиправдовування, нехтування своїми бажаннями.

Чимало людей має звичку відкладати на потім і в останній момент виснажуватися морально й фізично. “Зроблю пізніше, ще встигну, щось не хочеться це робити зараз, немає настрою…”, — дуже часто саме так ми переконуємо себе відкласти все на потім. То як із цим боротися?

Чому так важко розвивати самодисципліну?

Сучасний світ перевантажує нашу психіку інформацією, виснажує не тільки мозок, а й організм, і заважає тримати фокус на важливому.

Щастя часто асоціюється з імпульсивними бажаннями. “Живемо один раз — я ще встигну схуднути, дивися, який смачний торт!”, — кажемо собі і, піддаючись спокусі, віддаляємося від мети.

“Бери і роби!” — це не просте рішення: потрібно докладати неабияких зусиль, щоб виховати себе.

Варто вміти аналізувати свої імпульсивні бажання і дивитися в майбутнє, розуміти, що все потребує маленьких кроків. Якщо ти сьогодні пробіг 1 кілометр, то за місяць зможеш уже бігати 10 кілометрів! Але як привчити себе не піддаватися мимовільним бажанням?

9 кроків до розвитку самодисципліни

Хороші звички значно важче розвивати, ніж погані. 

  • Турбуйся про відпочинок

Здавалося, цей допис не про це, але! Виснажена психіка з більшою ймовірністю буде піддаватися на імпульсивні бажання, і ти можеш впасти в дофамінову яму, щоб хоч якось відпочити, заспокоїти себе й отримати короткі моменти радості.

  • Будь вмотивованим!

Твої наміри — не завжди приємні, але проаналізуй, чому ти поставив собі саме таку мету. Подумай, що зміниться, коли будеш виконувати задумане, як поліпшиться якість твого життя.

  • Думай позитивно!

“Я хочу виконати це завдання, щоб позбутися його і забути” чи “я хочу виконати це, бо воно принесе мені користь, додасть досвіду та допоможе потім”?

Якщо думати позитивно про мету, то легше зосередитись на виконанні.

  • Усвідом причини і проаналізуй ситуації, які заважають розвивати самодисципліну

Багатьом важко дотримуватися обіцянок під дією стресу, зовнішніх чинників, але варто подумати, як це вплине на тебе і твоє самопочуття.

  • Уникай ситуацій і причин, які можуть підірвати твою самодисципліну

Значно простіше уникати спокус. Хочеш позбутися тютюнової залежності? Перестань виходити з друзями на “перекур”, роби щось у цей момент — говори телефоном, жуй жуйку, — щоб не піддатися бажанню отримати дозу нікотину.

  • Не вимагай від себе грандіозних результатів за короткий час, візуалізуй довгострокові завдання

Пам’ятай, чому ти хочеш сьогодні відмовитися від шматка торта на вечерю. Знай, що зранку не станеш своїм ідеалом, але якщо це робити постійно — через місяць результат буде! Безпомилковості, звісно ж, немає. Зриви трапляються, але контролюй, щоб вони не були систематичними. 

  • Відстежуй прогрес

Заведи собі блокнот чи завантаж застосунок, що дасть змогу побачити, як змінюються твої навички та показники під час виконання наміру. Це допоможе не падати духом і мотивуватиме рухатися вперед!

  • Будь собі другом, а не критиком!

Не картай себе за провал, а краще підбадьор і скажи: “Завтра спробую ще раз!”. Не потрібно винити себе надмірно, краще проаналізуй, чого так склалося. Пам’ятай, що помилки бувають у всіх.

  • Розкажи про свої наміри

У тренуванні самодисципліни зроби собі “поле сили”, поділися своїм бажанням з тими, хто тебе підтримує. 

Журналістка: Софія Дмитрів

Дизайн: Ірина Блаженко

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери