ГЛУЗД

Моторошні новини й кадри з окупованих та звільнених територій могли викликати абсолютно різні реакції: гнів, сльози або порожнечу всередині. Психологиня Аліна Касілова розповіла про травму свідка.

Що свідчить про травму свідка? 

“Після перегляду новин у людини може виникнути апатія, відчуття безсилля, депресивний стан, істерика, можуть снитися жахіття або ж з’являється безсоння. Люди, які бачать страшні кадри, теж переживають те насильство”, — каже Аліна. 

Симптоми травми свідка описують також у телеграм-каналі “Психологічна підтримка”:

  • Після перегляду новин ти чітко уявляєш, що це могло статися з тобою або твоїми близькими. Фантазії настільки реальні, що викликають страх, тривогу, стан, близький до панічної атаки. 
  • Безпорадність і сором за те, що не можеш допомогти постраждалим або не запобіг події. 
  • Пекучий, неймовірно потужний гнів, бажання трощити речі. 
  • Несподіваний спокій і порожнеча. 

Наслідки травми можуть наздогнати тебе не одразу, а через деякий час у вигляді тривоги, фобій, нав’язливих спогадів, жахливих сновидінь.

“Від себе не втечеш”

Міла вже місяць живе за кордоном. Вона розповіла, чи почувається в безпеці, які емоції в неї виникали після останніх новин з Київщини та що допомагає їй заспокоїтися:

“Не обов’язково бути свідком теперішніх подій наживо, щоб травмувати психіку. Моя душа досі, наче за правилом двох стін, ховається від зовнішнього світу. Поки що я не відчуваю безпеки та спокою. Так, я виїхала за кордон, але від себе не втечеш. Мені важко було дивитися, як чоловіки довозили своїх дружин з маленькими дітьми до кордону, обіймалися, плакали та роз’їжджалися в різні боки…


Страшні кадри з окупованих територій спочатку паралізують емоції, а потім ті відновлюються і з’їдають мене до кісточок. Рятує лише момент, який проживаю зараз. Я заспокоююся, адже в безпеці, маю змогу дихати, мої рідні на зв’язку, маю дах над головою та їжу. Я травмована всередині, але тільки зараз розумію, що таке щастя і яка його ціна”.

Як упоратися з травмою свідка

Аліна Касілова рекомендує:

  • Обмежити кількість новин.
  • Проговорювати свої переживання з близькими / рідними, якщо немає такої змоги, викладати все на папір. 
  • Повертати себе в те місце, де ти зараз.
  • Якщо переживання впливають на якість сну, то звертатись по допомогу до спеціаліста.

У телеграм-каналі “Психологічна підтримка” рекомендує: 

  • Нагадай собі про факти: ЗСУ перейшли в наступ, нам допомагає весь світ. Це не поверне загиблих, але ворог відповість за свої дії.
  • Перетвори свій біль на дію: долучайся до волонтерства, приготуй щось смачне для ЗСУ, тероборони, сусідів, сім’ї, друзів.

Журналістка: Юлія Варчук
Дизайн: Ірина Блаженко


А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:
🔸телеграмі 
🔸 вайбері
🔸 вацапі
🔸 фейсбуці
🔸 інстаграмі
🔸 твіттері

Наші партнери