Merry: У Коломиї відкрили заклад з нетиповою концепцією

Тут тихо та просторо, а ще незвично для Коломиї… Сюди приходять чоловіки не тільки, щоб постригтися чи набути нового образу, а й щоб поспілкуватися й відпочити, насолодившись особливою атмосферою. 

Наприкінці минулого року Павло Карашівський, надихнувшись одним з одеських закладів, вирішив створити в Коломиї не просто барбершоп, а й простір, де можна смачно поїсти та відпочити (уже не тільки чоловікам). Ще тут щотижня організовують різні події.

Продав машину і поїхав вчитися

7 років тому я працював торговим агентом і заробляв непогані гроші, приблизно 15 тисяч + премія і компенсація за бензин. Звучить прекрасно, правда? От тільки я не отримував задоволення від тієї роботи. 

Одного разу зі мною сталася історія: у компанії тривали акції, і, щоб, окрім зарплати, отримати ще 9 тисяч, я мав упхнути цей товар. Поїхав у якесь село та й кажу бабусі-продавчині, що в нас тут є ящики цукерок за  акційною ціною, вона купила два. Я сумнівався, що в селі можна продати так багато цукерок, та товар залишив. Але думка, що вона не продасть цих цукерок, мучила мене, тому вирішив приїхати й забрати. Я їх роздавав, їв… Тоді зрозумів, що це не моя професія. Ще й посварився з директором і сказав, що їду вчитись на барбера.

Ще колись, після коледжу, говорив батькам, що хочу стати модельєром, перукарем або кухарем. Якось домовився з Владом Павлюком, що навчить мене стригти, але він поїхав за кордон, а з ним і моя мрія, але ненадовго. Згодом у розмовах з іншим другом я знову заговорив про ідею спробувати зайнятися барберством і серйозно про це задумався. Почав шукати навчальні курси, вартість була захмарною. Я вирішив продати машину і поїхати вчитися в Київ, зі мною переїхала і моя сім’я. Я взагалі не розумію слова ризикувати: якби йшлося про мільйонні суми, то, можливо, там і є ризик, а так…

Я вчився без вихідних, від ранку і до вечора

За мною закріпили найсуворішого вчителя, і, коли після пів року навчання всі говорили, що я вже круто стрижу, мій наставник Жора Горохов казав: “Нєєє”. 

Якось ми їхали з ним у метро, і він каже, що в мене руки з одного місця ростуть і я ніколи не буду стригти (Усміхається). Я вчився без вихідних, від ранку до вечора. І коли той самий Жора сказав мені, що вже можу стати майстром, я мав варіант залишитися працювати в Києві або їхати в Житомир відкривати барбершоп мережі “Фрізер”, у якій і навчався. У Житомирі потрібно було починати з нуля, я мав стати директором. Узяв сім’ю і переїхав туди. 

Майже одразу після відкриття я посварився із Жорою (він був одним із співзасновників “Фрізера” — ред.), тому в Житомирі ми довго не затрималися: зібрали речі й поїхали в Коломию. Але на цьому історія із цією мережею не завершилася, бо мені зателефонував другий співзасновник і запропонував відкрити філію у Вінниці. Туди я поїхав уже без сім’ї, пробув там десь 6-8 місяців, навчив персонал… Мені це місто дуже сподобалося, але я повернувся додому.

Мені пропонували відкрити барбершоп мережі “Фрізер” у Коломиї, безкоштовно давали франшизу, але я мав своє бачення культури барбера, тому відмовився і створив свій барбершоп. 

Мені не вкладається в голові, як дівчата можуть бути барберами, вони гарно стрижуть, можуть бути стилістками чи будь-ким іншим, але барберами мають бути чоловіки.

Я не вважаю себе бізнесменом, а  барбершоп бізнесом

2015 року я відкрив у Коломиї перший барбершоп, стартовий капітал позичив. Я наперед не дуже думаю, частіше одразу роблю. Ніколи не рахую цифри, досі не знаю, скільки заробляю, і не вважаю себе бізнесменом, а  барбершоп бізнесом. Це моя справа, ціла культура, у якомусь контексті релігія.

Колись гангстери були еталонами стилю, на них усі рівнялися, тому я назвав перший барбершоп Good father. Потім вирішив відкрити там бар, назвав його Lucky bar. Звідти ми перебралися в нове приміщення і змінили назву на Merry. З англійської це перекладається як веселий / щасливий, а ще Марія — це друге ім’я моєї дочки. Тепер у нас третє приміщення, заклад має нову концепцію, але ту саму назву —  Merry.

Що треба знати про нову Merry?

  • Два в одному: барбершоп і платформа, де можна відпочити та поїсти

Можливо, я прийшов до цієї концепції, бо мені було скучно в Коломиї, а такого типу заклад — новинка. Не міг знайти в місті кафе, де було б щось просте і смачне, тому вирішив створити такий заклад. 

  • Тут немає клієнтів чи відвідувачів, тільки гості

Я завжди дуже радий усіх бачити.

  • Це територія для чоловіків (про барбершоп  —  ред.)

Барбершоп для чоловіків, як для жінок салон краси, тут можна поговорити та розслабитися. 

  • Тебе тут смачно нагодують

Колектив сформувався дуже швидко і спонтанно, бо я поставив собі за мету впродовж 3 тижнів підготувати все для відкриття. 

Була весела історія, коли я перехоплював шеф-кухаря. Я зробив усе для відкриття, коли зрозумів, що не маю кухаря. Сконтактував з Романом, якого мені порекомендували, і запросив його на роботу, а він каже, що просто зараз їде в Буковель. Мені вдалося його переконати, тепер Роман — частинка команди. Він часто виходить до людей у зал і завжди відчуває, кому й що потрібно. 

  • У Merry я творю спільноту

Хочу, щоб люди, які приходять сюди, могли відірватися від соціуму, але водночас планую створити тут дружню спільноту: щотижня в нас відбуваються різного типу події.

Заходьте, тут спільнота, де вас чекають.

Merry працює з 10:00 до 22:00 за адресою:

м. Коломия, бульвар Л. Українки, 4А.

Журналістка: Оленка Гелетюк

Фотограф: Коля Король

А щоб у твоєму житті було більше Глуzду —підписуйся на наш телеграм-канал.