ГЛУЗД

Українцям задля перемоги потрібно навчитися жити в режимі воєнного стану, навіть якщо він завершиться завтра. Крім того, потрібно знати усі нюанси щодо мобілізації та повісток Про це ГЛУЗDу розповіла юристка Інна Колесник.

Громадяни України підлягають мобілізації від 18 до 60 років, якщо вони можуть виконувати свій військовий обов’язок перед країною (військовозобов’язані та резервісти). На цей час в Україні оголошено загальну мобілізацію. Це означає, що вона стосується всіх галузей і покликана не лише забезпечити додатковою воєнною силою, а й організувати життєдіяльність країни загалом. Мобілізацію здійснюють за такою чергою:

1. Призов оперативного резерву (колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та служили в армії чи на контрактній основі, зокрема ветеранів АТО та ООС).

2. Призов військовослужбовців, які від 2014 року проходили строкову службу чи служили в лавах ЗСУ за контрактом (саме ця черга мобілізації триває від 15 березня).

3. Мобілізаційний резерв, тобто випускники ВНЗ, які закінчили військові кафедри, та офіцери запасу, яких не призвали під час перших двох хвиль мобілізації.

4. Цивільний, тобто громадянський резерв (всі українці, які не мають фізичних чи вікових обмежень для служби).

Важливо! Якщо до військкомату звернулись одночасно особа, яка має військовий досвід, та особа, яка не має військового досвіду, то перевагу нададуть особі, яка має військовий досвід.

Жінок, які перебувають на військовому обліку, теж можуть призвати на службу, коли є потреба і вони мають відповідні навички.

Якщо ви змінили місце проживання (а це, на жаль, зробили мільйони), то вам потрібно прийти до місцевого військкомату і зареєструватись, адже облік військовозобов’язаних ведуть за місцем їх фактичного проживання. Якщо через відрядження, навчання, відпустку призовник змінює місце проживання на понад 3 місяці, то він зобов’язаний з’явитися в комісаріат, знятися з обліку та стати на нього за новим місцем проживання. Такий же термін для постановки на облік за новим місцем проживання.

Важливо! Як правозахисниця, кажу, що сусід чи орендодавець тягнути силою вас до військкомату не має права. Проте потрібно знати: якщо не стати на облік у військкомат вчасно, поліція має право розшукувати й затримувати осіб, які ухиляються від своїх військових обов’язків. 

Крім того, ухилення від військового обліку тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу до 5100 грн (ст. 210-1 КУпАП), а ухилення від призову (мобілізації) — кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі строком до 5 років (ст. 336 КК).

Строковики не беруть участі в бойових діях і їх не можуть відправити на передову, крім випадків, коли саме на території, де вони проходять службу, тривають бойові дії.

Якщо вас призвали на службу в лави ЗСУ і ви не маєте належної військової підготовки, навіть під час війни вам гарантовано навчання строком від 7 до 20 діб.

Скерування мобілізованого без медичного огляду та підготовки відразу в гарячі точки є порушенням прав, гарантованих законами України. Міністерство оборони України та Збройні сили України мають гарячі лінії, за якими ви можете звертатись зі скаргами.

Особи, які не підлягають мобілізації 

Щоб стати на військовий облік, потрібно особисто прибути до військкомату.   

Пакет необхідних документів:

● заява про взяття на військовий облік;

● паспорт;

● ідентифікаційний код;

● військово-обліковий документ;

● свідоцтво про народження дітей (якщо є).

Призовники та військовозобов’язані за три дні до вибуття з місця проживання повинні знятися з обліку, а після прибуття до нового місця проживання  стати на військовий облік упродовж семи днів.

Хто ж звільнений від мобілізації?

Ст. 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” містить доволі великий перелік осіб, звільнених від мобілізації. Не підлягають призову під час мобілізації такі військовозобов’язані:

1. Заброньовані органами державної / місцевої влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами й організаціями;

2. Особи з інвалідністю (будь-якої групи) та особи, яких відповідна комісія визнала непридатними до війкової служби за станом здоров’я строком до 6 місяців з подальшим проходженням комісії;

3. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей віком до 18 років (таких жінок та чоловіків можуть призвати на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

4. Жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (таких осіб можуть призвати на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

5. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;

6. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з важкою хворобою, травмою чи очікує трансплантації органів (критерії хвороб є в ст. 23).

7. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю I чи II групи;

8. Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (таких осіб можуть призвати на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

9. Зайняті постійним доглядом за особами, які потребують його відповідно до законодавства України, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

10. Народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

11. Працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, Податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

12. Студенти ВНЗ, асистенти-стажери, аспіранти й докторанти (денної та дуальної форми навчання);

13. Наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та вищої професійної освіти;

14. Особи, чиї близькі родичі загинули чи пропали безвісти під час АТО.

Кожен випадок варто розглядати окремо, тому звертайтеся по кваліфіковану юридичну допомогу. Не забувайте про Центри безоплатної правової допомоги, які не припинили своєї роботи, а навпаки посилили її.

Повістка — це завтра на війну? 

Законом не встановлено місце, де можна або не можна вручати повістку. Фактично це можуть зробити особисто в руки в будь-якому місці — на вулиці, на блокпостах, на робочому місці.

Спочатку повинні встановити особу, а вже після цього вручити їй повістку. Під час воєнного часу при собі завжди потрібно мати документи, тому їх доведеться надати для перевірки на першу вимогу уповноваженої особи (співробітники військових комісаріатів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування). Також повістки можуть вручати посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Надавати громадянам повістки до військкомату мають право представники місцевих органів виконавчої влади (обласні, районні адміністрації), місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради) і роботодавці (п. 8 Указу Президента України “Про загальну мобілізацію” №69/2022 від 24 лютого 2022 року). У повістці обов’язково має бути підпис керівника ТЦК, мокра печатка та ім’я особи, якій її видано.

Які бувають повістки

●​Уточнення облікових даних — це не мобілізація, а оновлення інформації про сім’ю, місце проживання, стан здоров’я, що визнають, чи будете ви мобілізовані ​Проходження медкомісії — не мобілізація. Якщо вас визнають придатним до служби — буде ще дата, коли з’явитися з речами.

●​Призов на військову службу до ЗСУ — це мобілізація. Якщо не з’явитися за такою повісткою, настане кримінальна відповідальність.

●​Прибути на військову дільницю, у народі “прибути з речами” — це мобілізація. Якщо в повістці не вказано дати, прибути означає негайно (доба). Рекомендую і тут не панікувати. Часто “прибути з речами” означає відправлення на навчально-тренувальні збори резервістів і військовослужбовців.

Органи Національної поліції мають право привозити громадян до територіальних центрів комплектування військовозобов’язаних. Після прибуття до військкомату потрібно пройти військово-медичну комісію. Повістки для призову без проходження медкомісії трапляються на практиці, але це порушення прав. 

Після комісії вас можуть відразу скерувати на службу без вручення повістки, тоді повинні вам видати мобілізаційне розпорядження. Саме в ньому можуть вказати конкретну дату для прибуття з речами і військову частину.

Законом передбачено і поважні причини, які звільняють від відповідальності за не явлення в строк за повісткою: хвороба, смерть близької людини, стихійне явище тощо. Все потрібно підтвердити документально.

Зверніть увагу! В сучасних умовах воєнного стану повістка може бути документом для звільнення від роботи хоча б тому, що на сьогодні відвідування військкомату може бути відразу і відправленням на місце бою. Сьогодні чоловіки у терміновому порядку з’являються туди уже з речами.

Наказ про увільнення працівника від роботи не є наказом про звільнення працівника з підприємства. За ним зберігається місце і середній заробіток на весь час служби. Виплати здійснює підприємство, бюджетних поки немає.

Нині повістки можуть вручати всім, і багатодітним, і інвалідам, і іншим, хто впевнений у своїй не мобілізації. Так відбувається тому, що люди роками нехтують своїм обов’язком оновлювати дані у військкоматах. Там ніхто не знає про ваш стан здоров’я, кількість дітей чи інші підстави для звільнення від мобілізації. Тому беріть свої документи і не бійтеся військкомату.

Не панікуємо. Вивчаємо закони воєнного стану. Вперед до перемоги!

Журналістка: Уляна Сторощук

Дизайнерка: Ірина Блаженко

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:
телеграмі 
 вайбері
 вацапі
 фейсбуці
 інстаграмі
 твіттері

Наші партнери