ГЛУЗД

Проєкт “Розквіт” створює робочі місця в українських селах та допомагає українським фермерам завойовувати світовий ринок лікарських рослин.

Взаємодопомога

Умови співпраці в проєкті “Розквіт”, який допомагає українцям вирощувати лікарські рослини, доволі прості.

“З нашою допомогою фермери закупляють насіння. Ми їм надаємо повний супровід, консультуємо і підказуємо, як садити, обробляти, збирати, сушити. Усім допомагаємо, а потім за домовленістю закуповуємо товар”, — ділиться співзасновник Growness Group Остап Павлюк.

Компанія хоче розвивати вирощування лікарських рослин в Україні, щоб країна ставала сильним гравцем у цій ніші. 

“Даючи змогу людям рухатися в цьому напрямі, ми плануємо  експортувати 50 % товару від фермерів, а решту докупляти на ринку. Той ринок, який є зараз, нам не подобається, тому ми вирішили створити новий”, — каже Остап Павлюк.

Вирощування лікарських рослин є вигіднішим, ніж вирощування класичних культур.

“Якщо говорити про пшеницю чи сою, фермер отримує приблизно 300–500 доларів прибутку з одного гектара. На лікарських рослинах можна заробити більше ніж 1000, навіть до 4000 доларів на деяких культурах, за один гектар. Це потребує значно більше зусиль та людей, але для фермерів, які мають десятки гектарів, воно має великий сенс”, —розповідає співзасновник Остап Павлюк.

Він додає: “Працюючи з регіонами, ми побачили, що люди не мають роботи. Відповідно, вони можуть працювати на наших полях, садячи і збираючи лікарські рослини. Крім того, ми будемо створювати пункти приймання диких лікарських рослин, які люди самі заготовлятимуть. Цікаво, що на рослинах, яких мало хто збирає і з якими навіть борються, можна заробляти. Тому соціальна складова проєкту полягає в тому, що люди в селах отримують роботу”.

Аграрне товариство

Співзасновники компанії Growness Group, яка за три роки діяльності посіла 3 місце серед основних експортерів лікарських рослин України, два роки тому створили проєкт “Розквіт”. 

СЕО та один зі співзасновників компанії Growness Group Остап Павлюк каже, що спочатку вони купляли гуртом сушені лікарські рослини і їх продавали.

“Нам потрібно було досушувати, дочищати, дорізати. Зараз ми заходимо в повний цикл виробництва, починаємо самі вирощувати лікарські рослини, займатися експортом і залучати партнерів у проєкт “Розквіт”, — розповідає Остап Павлюк.

Їхніми клієнтами є понад 20 країн — це десь понад 100 компаній. Переважно товар експортують у Європу, а також у Китай та Канаду. Серед партнерів і постачальників — понад 500 фермерів та заготівельників по всій Україні. Основна мета компанії — зробити Україну найбільшим постачальником лікарських рослин у світі. 

Землі Дубовецької ОТГ 

Відбираючи землі територіальних громад, учасники проєкту “Розквіт” спілкувалися з усіма головами ОТГ Івано-Франківської області. Так за сприяння місцевої влади вони знайшли ту ділянку, яка їм підходила, — у селі Тустань Дубовецької ОТГ.

“Передусім земля мала бути на певній відстані від інших агрохолдингів, щоб не було заражень пестицидами, адже це заборонено. Крім того, в цьому регіоні росте чимало диких рослин (культури, які ми будемо приймати). Минулого року в нас були люди, які заготовляли ягоди бузини. У Галичі її є вдосталь, тому Дубовецька ОТГ ще й логістично нам підходить. І вирощування, і заготівлю плануємо масштабувати, тому далі рухаємось по інших ОТГ Івано-Франківської області, на приміті також Хмельницька та Тернопільська області”, — говорить Остап Павлюк. 

Голова села Тустань Андрій Гарматюк каже, що компанія розповіла про себе та запропонувала створити робочі місця. 

“Зараз братимуть на роботу людей, щоб сіяти лікарські трави. Обіцяють на гектар 20 робочих місць. Пробуємо. Для голови ОТГ і старостів сіл саме це є основним завданням — щоб наші люди мали вдома роботу. Думаю, що рухаємось у правильному напрямку”, — розповідає Андрій Гарматюк.

Вплив війни

До проєкту “Розквіт” залучили близько 150 людей, які вирощували лікарські рослини, однак дехто не доглядав за продукцією, а хтось вирішив продати товар комусь іншому.

Остап Павлюк розповів: коли вони створили компанію, одразу вирішили, що вона буде експортною.

“Одна з причин — корупційна складова. Ми розуміємо, що у великих українських компаніях є система відкосів. Для нас це не прийнято, ми так не працюємо. Крім того, український ринок не великий, а нам цікаво будувати масштабну компанію”, — ділиться Остап Павлюк. 

Growness Group має фермерів у всіх областях. Минулого року були навіть у Луганській області. 

Остап Павлюк каже, що війна вплинула на логістику проєкту. Стало дорожчим перевезення товарів по країні, їх вивезення за кордон, і все це займає більше часу.

“Після 24 лютого ми зупинили бізнес на місяць. За перший квартал виростили на 90 % більше, ніж за такий самий період минулого року”, — каже співзасновник компанії Growness Group.

Нині працівники проєкту “Розквіт” залучають людей і до збирання диких рослин, і до роботи на полях, даючи змогу заробляти гроші, що є важливо і для людини, і для економіки країни.

Журналістка: Уляна Сторощук

Дизайн: Іра Блаженко

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:
телеграмі 
 вайбері
 вацапі
 фейсбуці
 інстаграмі
 твіттері

Наші партнери