ГЛУЗД

Віталію Бирчаку 28. Він пише вірші і понад 5 років займається волонтерством. 2020-го вийшла його книжка “Тобі”, а навесні минулого року він вирішив створити збірку поезій “Незламній”.

До неї увійшли поезії Ярини Чорногуз, Павла Вишебаби, Віталія Бирчака, Олега Вишиванюка, Юлії Жирохової, Тані-Марії Литвинюк, Юлії Максимейко та Юлії Вротної. Водночас це фотоальбом, де представлено світлини Олексія Самсонова, Олександра Медведенка, Яни Сідаш, Ярослава Коника та Сергія Нужненка.

“Вірші почав писати ще 2014 року, коли відбувалися події на Майдані. Мене переповнювали емоції та почуття, і я спробував творити поезію. Тепер вірші трохи змінилися: вплинули події в країні — про це не можна не писати”, — ділиться поет. 

Ідеєю книги “Незламній” Віталій поділився з Олегом Вишиванюком та Юлією Жироховою, чиї вірші теж увійшли до збірки. 

“Павлу Вишебабі та Ярині Чорногуз я просто написав у соцмережі, розповів про концепцію книги, її важливість, і вони радо погодилися. 

Першочергова мета — це збирати кошти на ЗСУ, що, власне, нам і вдається робити. Уже зібрали понад 240 тисяч гривень, закупили дрони та контролери. Тепер мистецтво взяло на себе і волонтерську місію, адже митці часто є лідерами думок, об’єднують інших людей для добрих справ. 

У книзі вірші переплетені зі світлинами різних фотографів, які зафіксували моменти, про які маємо пам’ятати. Ще одна особливість — збірка двомовна, українською та англійською”. 

Віталій поділився одним з віршів, опублікованих у книзі-фотоальбомі:

“Моя країна кров’ю воїнів зрошена, сльозами матерів,

болем, відчайдушним плачем. Зруйнована та неподолана усміхається в обличчя смерті. Скажи мені, хто вміє так ще?

Як тебе не любити, прекрасна ти? Як не боротись за очі твої і красу? Кожен клаптик землі твоєї — тіло, за яке життя покладу.

І хай ворог лютує і біситься, хай зникає, мов на сонці роса. Сміхом дитячим наповнюються і зміцнюються

під синім небом

жовті пшеничні поля!”

“Це все завдяки Героям”

«Ми маємо всіма силами допомагати армії, щоб пришвидшити перемогу. Маємо дякувати військовим, що можемо ходити мирними містами. Це все завдяки Героям, які жертвують найдорожчим — своїм життям.

Вирішив назвати книгу “Незламній” до того, як це слово стало мейнстримом. Ця книга про боротьбу та незламність нашого народу. Вона присвячена всім Героям, які боронять нас, людям, які допомагають країні та всім тим, хто поклав за неї життя».

“Спершу вийшла електронна версія книги. Усі кошти з її продажу йдуть на потреби ЗСУ. З продажу паперової версії теж частину виділяємо на ЗСУ, бо саме завдяки нашим Героям маємо змогу жити у вільній і своїй Україні”, — розповідає Віталій Бирчак.

Друкована версія коштує 370 гривень, електронна — від 100. 

12 травня книгу “Незламній” презентуватимуть у Львові, де буде частина авторів та фотографів. Охочі зможуть придбати книгу з автографами. А 21 травня презентація відбудеться в Коломиї. 

Журналістка: Юлія Варчук

Фото: архів героя

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери