ГЛУЗД

Усім відомо, що потрібно дбати про свою безпеку й уникати скупчення людей. Та від того, що гортаєш стрічку в соцмережі й думаєш, який / яка ти ще молода / молодий і скільки всього не встиг / не встигла, спокійніше не стає. Може, тоді ліпше зайнятися чимось путнім?

Ми створили підбірку з порадами, як провести цей час із користю та без депресії.

Андрій Федорів, більш відомий як Папа Бренда, вирішив позмагатися з Порно Хабом та оголосив про те, що відкриває безкоштовний курс із маркетингу.  Того, що ще зовсім недавно коштував недешево. Якщо маєш своє підприємство або ж тобі цікаве життя світу продажів — переходь за цим посиланням. Від учора там щодня нова серія уроків. Якщо підчитати декілька хороших книг на цю тему, можна вийти з карантину напівспеціалістом із маркетингу))

Тому онлайн-освіта —  наше все. 

Ну але не зупинятися ж нам тільки на маркетингу, та й він не всім потрібен. 

Coursera — найбільша у світі платформа безкоштовного онлайн-навчання від провідних закладів світу, таких, як Єльський та Пенсильванський університети, та  компаній, як Google та IBM. Тут можна знайти курси для старшокласників і студентів із різних дисциплін. 

А ще неформальна освіта допоможе зрозуміти, яка галузь тобі близька.

Для Шерлоків, які люблять нишпорити, Prometheus пропонує курс “Аналіз даних”. Завдяки здобутим знанням ти зможеш здійснювати первинний статистичний аналіз даних, висувати гіпотези й оцінювати все це. Заняття, звісно, не для всіх, але впевнена: тут є ті, кому це буде цікаво.

Якщо ти вже кілька місяців або й років тікаєш від англійської, то коронавірус змусить над цим задуматися. Час карантину  — нагода вивчити будь-яку мову.

Duolingo — сервіс для вивчення мов. Ну, і під час навчання тобі не доведеться нудьгувати, бо воно складається із цікавих вправ з елементами гри. Платформа Lingualeo пропонує запам’ятовувати англійські слова за допомогою текстів, відео, інтерактивних завдань. На сайті є й індивідуальний словник.

На Prometheus також є онлайн-курси з англійської мови. Там пропонують поліпшити  іноземну в галузі бізнесу, підприємництва, журналістики та науки.

Здобути навички IT-спрямування теж можна на платформі Prometheus. Наприклад, під час курсу “Основи програмування” можна навчитися створювати нескладні комп’ютерні програми сучасною мовою Python.

На Wisecow побачите відеолекції з історії, культури, української мови та літератури, живопису, кіно, моди, фотографії та журналістики.

Тим, хто не байдужий до подій у світі й прагне змінювати суспільство, пропонуємо пройти курси громадянської освіти  “ВУМonline”.

Щоб і діти не нудьгували…

Якщо у вашому домі школярі, то змушувати їх розв’язувати задачі чи кожного дня читати цікаві, на вашу думку, книги зовсім не обов’язково. Програмування   — це цікавіше і затребуваніше. Сервіс Hour of code пропонує одногодинні цікаві інтерактивні проєкти 45 мовами, однією з яких є українська.  

А розробники гри Codecombat пропонують школярам учитися програмувати в традиціях рольових комп’ютерних ігор, збираючи скарби й перемагаючи супротивників. Водночас під час розваг користувачі дізнаються про базові  концепції “дорослого” програмування.

Хобі

А ще за час карантину можна створити щось прекрасне.

Якщо ти давно хотів / хотіла навчитися вишивати, власними руками створити прикраси або виготовити домашнє мило, є сотня майстер-класів, де доступно пояснять усе, що тебе цікавить. Дещо ми тобі тут залишимо:

Для тих, хто мріє навчитися гри на гітарі, фортепіано чи іншому музичному інструменті, є додаток Yousician  — ваш персональний учитель, який не тільки навчає, а й виправляє помилки. А за допомогою Playmagnus можете пограти в шахи разом із чемпіоном світу Магнусом Карлсеном.

Настільні ігри

Щоб запобігти поширенню вірусу, треба якнайменше контактувати з людьми. Проте якщо живеш не сам / сама — це нереально. Оскільки від родичів немає куди подітися, пропонуємо зіграти з ними в настільні ігри. Так і час цікаво провести можна, і більше про рідних дізнатися.

Серед класичних ігор  — “Монополія”. ЇЇ суть полягає в тому, щоб успішно розвивати свій бізнес та не збанкрутувати. 

Або ж навпаки щось рухливе — “Твістер”. Ігрове поле складається з кіл різних кольорів. Правила прості: ведучий крутить рулетку, що вказує, яку частину тіла і куди гравцеві необхідно перемістити. Учасники намагаються вистояти якомога довше, займаючи різні, часом незручні, пози. Гравець, який не втримає рівноваги, вибуває. 

Перевірити точність своїх рухів і власну удачу можна, зігравши в “Дженга”. Ця розвага пропонує розібрати вежу, що складається з дерев’яних брусків, так, щоб вона не впала під час вашого ходу.

Спорт

Незабаром літо, і ми віримо, що до того часу про коронавірус ніхто і не згадуватиме. А от чи буде виглядати ваше тіло привабливим без пуховика —  це питання. Тому тритижневий карантин можна використати для покращення свого тіла.

Щоб підтримати свій фізичний стан, не обов’язково ходити у фітнес-центр. Залишаємо тобі списочок, що може дуже знадобитися.

Книги

Хороші книги допоможуть побороти думки про будь-які віруси та відволіктися від буденності. 

Якщо ваші насичені графіки перешкоджали читати скільки хотілося, то тепер прекрасний час це виправити.

Щоб не перенасичувати вас списками книжок, залишаємо нові й теплі, ті, що принесуть спокій:

Дорослим

  1. Тарас Прохасько “Так, але…” 

Чергова серія оповідань від Прохаська. Книга про прості речі, як балкони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах, формула щастя і чинник впливу тощо. А також про те, що спати треба уважно, снідати — по-своєму, а дивитися — зміщуючи візир. Словом, про затишок у період апокаліпсису.

2. Сергій Жадан “Антена”

Не треба забувати й про поезію. Нова чутлива  збірка Сергія Жадана містить 80 віршів, які автор писав упродовж останніх двох років. Ілюстрації до збірки зробив харківський художник Гамлет. Загалом 150 ілюстрацій на 300 сторінок. 

Книжки ми підшукали для всіх вікових періодів:

Підліткам

1. Аґнєшка Стельмашик “Хроніки Архео”  

Книга-квест, без жодних сумнівів, сподобається дітям. Дорослі також залюбки почитають її. Книга захоплива й пізнавальна, як і будь-яка подорож. На юних читачів очікують карколомні пригоди на переповнених вуличках Каїра та в безкраїх пісках пустелі, що стають свідками шаленого змагання шукачів скарбів.

2. Тамсін Мюррей “Інструкція до запасного серця”

Життя підлітка — складна штука. У певний момент здається, що весь світ проти тебе: з навчанням проблеми, батьки не розуміють, коханий хлопець поводиться дивно, а ревнощі лягають на душу важким тягарем. У героїв цієї книжки все ще складніше. Та попри випробування, що випали на їхню долю, вони сподіваються на любов, розуміння та довіру. А ми надіємося, що ця книжка допоможе юним читачам розібратися в собі, відкрити власні суперсили та запалити вогник оптимізму.

Дітям

Ервін Мозер “Фантастичні історії на добраніч”.

А перед сном замість традиційних казок почитайте малюкам книгу Ервіна Мозера “Фантастичні історії на добраніч”. У ній маленькі читачі зустрінуться з котом Ксав’є Хутрорудом, який полюбляє книжки, хвостатими пожежниками з Мишеграду, мовчазним мурахоїдом Джакомо з-під Ведмедінгтена та безліччю інших веселих і кмітливих звірят

Фільми & серіали

Мабуть, у вас є чималий список фільмів та серіалів, які давно хотіли глянути. Вимушені вихідні якраз той час, коли можна це зробити. А якщо не знаєте, який фільм обрати, то читайте рекомендації від актора й автора рубрики Глузду  “Загін кіноманів”  Віталія Гордієнка.

Дорослим

1. “Ножі наголо”

Домашній детектив, що розповідає нестандартну історію вбивства.

Відомий автор кримінальних романів Харлан Тромбі святкує свій 85-й день народження. На свято в маєток письменника зібралася вся родина. Варто сказати, що це аж ніяк не найприємніші особистості, кожен із яких ненавидить один одного. Наступного дня після цієї знаменної події Харлана знаходять мертвим у його особняку. Підозрювані  — усі його рідні та колишній персонал. Але хто ж убивця?

2. “Дощовий день у Нью-Йорку”

Романтична мелодрама від майстра Вуді Аллена про молоду закохану пару в Нью-Йорку.

Красива, але наївна Ешлі виросла в невеликому містечку в Арізоні. Вона вчиться на журналістку в престижному коледжі й уперше приїжджає в Нью-Йорк, щоб узяти інтерв’ю у відомого режисера. Її хлопець Гетсбі, який виріс на Мангеттені, мріє показати дівчині найромантичніші місця свого улюбленого міста, однак під час поїздки постійно йде дощ, а герої ще не здогадуються, що цей день назавжди змінить їхнє життя.

Підліткам

1. “Мені це не подобається” (I Am Not Okay with This)

Підліткова драма, що порушує питання інтровертності та відрізаності від суспільства.

Головна героїня серіалу навряд чи могла б стати ще більш нещасною, ніж була на початку цієї історії. Складнощі в сімейному житті й труднощі в навчанні роблять свою справу. Головна героїня вже не вірить у те, що щось зміниться, однак доля несподівано дарує їй суперсили, що з кожним днем ​​стають дедалі потужнішими й могутнішими.

2. “Статеве виховання”

У серіалі висвітлюють сексуальну ідентичність, мастурбацію, любовну сором’язливість, підліткову сексуальність і вагітність, ризиковану сексуальну поведінку.

В основі сюжету лежать ситуації, у які потрапляють однокласники головного героя — Отіса Мілберна, який живе зі своєю матір’ю Джин Мілберн, відомою фахівчинею із сексології й психології стосунків. У перші ж дні навчального року Отісу доводиться допомогти із сексуальними проблемами шкільному хулігану і розбишаці в обмін на обіцянку дати спокій його другу. Відкриття таланту вирішувати інтимні проблеми підлітків стає очевидним для Мейв Вайлі, яка пропонує героєві консультувати однокласників за гроші.

Дітям

  1. “Пригоди Паддінгтона” (2 частини) 

Пригоди ведмедя-говоруна точно змусять забути про карантин та вдосталь насміятись і дітям, і батькам.

Паддінгтон — дуже кумедний, незграбний ведмедик — приїжджає з Перу до Лондона, щоб знайти нову родину. І ось вона вдача: потрапивши в будинок сім’ї Браунів, він не тільки знаходить нових друзів, а й допомагає його мешканцям зрозуміти, як багато вони один для одного означають.

Щоб мінімізувати все токсичне, що вам трапилося в інформпросторі, ми розпочинаємо конкурс: редакція Глузду обере найкращу світлину, на якій буде позначено Глузд та до якої буде додано тег #вдоманегнітить. На фото можеш бути ти чи твої рідні в процесі виконання наших порад — усе, що тобі на думку спаде. Відірвися! 

Зберігайте спокій та створюйте затишок)

Авторка: Тетяна Куліковська
Джерело фото: Pinterest

Щоб краще чути серцебиття нашого медіа – підписуйтеся на наш Telegram-канал.

Наші партнери