ГЛУЗД

Покоління дітей, які “народилися з гаджетами в руках”, мають знати правила безпеки в інтернеті так само добре, як ім’я свого найкращого друга. Та чи добре ознайомлені з кібербезпекою їхні батьки й чи не потрапляли вони в шахрайські тенета? Що робити, якщо загроза чатує на тебе по той бік екрана, і куди звертатися по допомогу? Розповідаємо.

Чим займається кіберполіція?

Про свою безпеку в інтернеті можеш подбати тільки ти сам / сама. Але якщо “пахне смаженим”, то звертатися необхідно до кіберполіції, яка спеціалізується на боротьбі зі злочинністю в інтернеті. Це орган Національної поліції України, який розкриває та сприяє розкриттю злочинів іншим підрозділам поліції, вчинених з використанням електронно-обчислювальної техніки. 

Основне завдання кіберполіції — протидіяти кіберзлочинності. Вони завчасно інформують населення про нові схеми кіберзлочинів та впроваджують програмні засоби, щоб уберегти тебе від кіберінцидентів.

У Департаменті кіберполіції та Відділі протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області кажуть, що їхні працівники дбають передусім про безпечні умови громадян в кіберпросторі. 

Види кіберзлочинів класифіковано в Конвенції Ради Європи, яку ратифікували в Україні.

Серед основних порушень: незаконний доступ, перехоплення, втручання в дані, зловживання пристроями, правопорушення, пов’язані з дитячою порнографією тощо.

Із життя кіберполіції

Працівники Івано-Франківського відділу протидії кіберзлочинам поділилися з нами одним з випадків шахрайства в інтернеті:

18-річна дівчина розміщувала оголошення в соціальних мережах про продаж товарів. Замовнику надсилала неякісний товар або ж не надсилала його взагалі. До відділу поліції поступило звернення, за яким її притягнули до відповідальності за статтею 190 Кримінального кодексу України.

Зважаючи на те, що шахрайка відшкодувала збитки та на час провадження була вагітною, суд ухвалив рішення притягнути її до умовного засудження.

Івано-франківські кіберполіцейські кажуть, що кошти потерпілим можуть повернути через суд або ж під час досудового розслідування, коли для пом’якшення покарання зловмисник добровільно все відшкодовує.

До кіберполіції варто звертатись, щоб повідомити:

  • про ресурси чи осіб, які поширюють порнографію, порушують авторські чи суміжні права в інтернеті;
  • про торгівлю наркотиками чи зброєю та інші види забороненої в інтернеті діяльності;
  • про матеріали, у яких закликають до сепаратизму чи тероризму;
  • про суїцидальні групи в інтернеті;
  • про спробу незаконно зняти кошти з рахунків, викрадення даних платіжних карток чи інших фінансових шахрайств, зокрема фінансові піраміди в інтернеті, скімінг (зчитування й копіювання інформації з магнітного чіпа банківських карток), кардинґ (операція з використанням платіжних карток або їх реквізитів, якої не підтвердив її власник) тощо;
  • про віруси, ботнети (мережа, що складається з певної кількості хостів із запущеними ботами — ред.) чи інші види інтернет-шахрайства.

Як уберегти себе від кіберзлочинів?

Правоохоронці радять:

– не здійснювати передоплати, купуючи в інтернеті;

– замовляти товари тільки на перевірених інтернет-сайтах.

– не вводити даних банківської картки на неперевірених сайтах;

– під час оплати в інтернеті користуватися сайтами, де є захищений протокол “https://”

– під’єднати послугу SMS-банкінг та відстежувати всі свої фінансові операції;

– періодично сканувати комп’ютерну техніку і смартфони на виявлення вірусів та використовувати антивірусне програмне забезпечення.

Важливо пам’ятати: 

  • завдяки WiFi можна отримати доступ до будь-якого пристрою і скористатися інформацією зі злочинною метою. Таке трапляється не часто, однак про це варто пам’ятати, коли вмикаєш WiFi. Кіберполіцейські рекомендують під час під’єднання до WiFi з вільним доступом задля безпеки не заходити на сайти онлайн-банкінгу чи інші, де потрібно логін та пароль. А також звертати увагу на репутацію закладу й офіційну реєстрацію юридичної особи. Тоді в разі кіберінциденту можна буде пред’явити претензії.
  • у компаніях, які здійснюють доставку, можна оплатити готівкою, тому якщо продавець вимагає повну передоплату (чи в інтернеті, чи на будь-яких інших торгових майданчиках) — це перша ознака того, що ти маєш справу із шахраєм. Також треба знати приблизну ринкову вартість товару, який хочеш придбати, оскільки шахраї найчастіше пропонують найнижчу ціну для заманювання людей. Під час розмови з продавцем треба зважати на його манеру спілкування, чи наполягає він / вона на передоплаті, чи знає він / вона  всі характеристики товару, який продає. 

Кіберполіцейські звертають увагу на те, що шахраї змінюють методи, а на початку комунікації намагаються справити хороше враження. 

Якщо ти став / стала жертвою кіберзлочину  —  телефонуй за номером: 044 290 01 10. На офіційному сайті Кіберполіції, у розділі “Контакти”, є карта, де можна обрати свій регіон і побачити контактний номер потрібного відділення кіберполіції. 

Мешканці Івано-Франківської області можуть телефонувати за номером: 099 350 43 27.

Більше інформації на тему кібербезпеки читай на сайті Інтернет Свобода, зокрема там навчають, як не впустити шахраїв у свій смартфон.

Матеріал опубліковано в рамках програми Media Emergency Fund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

Журналістка: Оленка Гелетюк

Дизайнерка: Яна Букреєва

А щоб у твоєму житті було більше Глузду —підписуйся на наш телеграм-канал.

Наші партнери