ГЛУЗД

Нещодавно на сцені “Україна має талант” виступив гурт “ZAPAL” з авторською композицією. На її створення надихнув цимбаліст Петро Сказків, який був фіналістом цього шоу. Судді сказали чотири “так”.  Глузд поспілкувався із цимбалістом гурту Андрієм Стовп’юком про творчість та участь в “Україна має талант”.

“Маю відчуття, що потрібно це продовжувати” 

У 2 класі Андрій з однокласником пішов у музичну школу за компанію, але спробував і йому сподобалося. 

Після школи вступив у Чернівецьке державне музичне училище імені С. Воробкевича, паралельно працював викладачем. Опісля здобув ступінь бакалавра в ЧНУ і переїхав в Івано-Франківськ. Зараз вчиться на двох спеціальностях — здобуває ступунь магістра музичної спеціальності та вступив у Прикарпатський університет на сценічне мистецтво.

“Цимбали мені передав дідусь, для мене це сімейна реліквія. Він сам навчився грати і хотів, щоб хтось з онуків також грав. Маю відчуття, що потрібно це продовжувати”. 

Як Андрія витягнули на вулицю

Коли хлопець вчився в Чернівцях, то брав участь у різних проєктах. З колективами почав працювати ще в студентські роки. Тоді він разом із товаришами виходив на вулицю та грав для перехожих.

“Спочатку починали на Калинівському ринку, а з іншим колективом вийшов на новий рівень — вулицю Кобилянської (сміється — ред.). Так почав зароджуватися ZAPAL. Людям сподобалося, напевно, відчули якусь унікальність”, — розповідає Андрій. 

Через певний час хлопців запросили на радіо для інтерв’ю. Тоді вони ще не називали себе колективом, виходили грати для власного задоволення та трохи заробити, але Андрій розумів, що із цього може вийти щось серйозне. 

Спочатку грали тільки з гітаристом, а згодом у гурті з’явився кахоніст. Хлопців почали запрошувати на концерти та корпоративи. Перший виступ на сцені відбувся на День молоді. 

“Ми не ставилися до цього аж так серйозно, бо вчилися у різних містах та мав ще якісь свої проєкти”, — каже хлопець.  

Коли обирали назву, ділиться Андрій, ZAPAL їм спочатку сподобалася як слово, аж потім вони побачили в ній прихований сенс. 

“Ми запалюємо серця, бо нашу музику подаємо від душі”.

У гурті Андрій лідер, і всі менеджерські зобов’язання на ньому. Тепер у колективі інший гітарист — чернівецький музикант Льоша Маркес. У такому складі хлопці і прийшли на проєкт.

Не зізнавався батькам про “Україна має талант”

Піти на проєкт — одна з мрій цимбаліста і, як виявилося, кахоніста. Спробувати себе в проєкті Андрій міг ще в дитинстві, але тоді не поїхав. Каже, що на краще, бо тепер набрався досвіду. 

“Я не знав, чи ще колись матиму таку можливість, бо кілька років проєкту не було. Але якось знайомий музикант порекомендував мене менеджерам, які шукали учасників і зі мною сконтактували”.

Хлопець задумався. Тоді в гурту була пауза, бо музиканти опинилися в різних містах, проте вирішили більше репетирувати, побачити, як спрацюються. Спочатку Андрій про конкурс не згадував, сказав, коли відчув більше впевненості. 

P

На репетиції з’їжджалися до Андрія додому, у село Нижній Вербіж, що на Коломийщині, а також у Чернівці.

Так по кілька днів на тиждень працювали все літо. Батькам Андрій спочатку теж не говорив, до чого готуються. Вони думали, що хлопці просто собі репетирують. 

“Мої батьки насправді дуже вболівали та підтримували нас. Згодом таки довелося їм зізнатися, бо зйомки були завчасно”.

“…я йшов сюди не просто засвітитися ”

Андрій зауважує про атмосферу проєкту та лояльність організаторів: бувало, що виступи зміщували, бо потрібно було налаштувати інструмент. До цього досвіду в телепроєктах колектив не мав, і перший став яскравим початком. 

“Коли вийшли на сцену, усвідомив: я тут! Розумів, що йшов сюди не просто так. Після зйомок відчув вдячність, передусім Богу і людям, які були поруч, бо шлях був довгим”.

Андрій задоволений тим, що їх побачили та відчули енергію їхньої музики.

Тепер основна діяльність хлопця — навчання, ZAPAL та театр, де він працює як музикант. Андрій планує поєднувати музику з акторством. 

“Потрібно залишатися людиною і розвиватися”, — такими словами завершує розмову музикант.

Журналістка: Ірина Блаженко
Фото: Архів Андрія Стовп’юка

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.

Наші партнери