ГЛУЗД

Бренд жіночого одягу Wonder виріс із магазину в інстаграмі до шоурумів у Києві та Харкові. Коли почалося широкомасштабне вторгнення, його врятували українки, які оплачували пальта, не знаючи навіть, чи їх зможуть пошити. Тепер виробництво релокувалося до Коломиї. 

Партнерство

Цього року, у лютому, бренду Wonder виповнилось 5 років. Дві співзасновниці Юлі минулого року відкрили шоурум у Харкові та Києві.

Ідея створення бренду належить матері трьох дітей Юлії Сорокіній. Одна її дитина з інвалідністю, і жінка мріяла створити центр для дітей з особливостями розвитку, щоб вони могли соціалізуватися, здобути професію, а мами мали вільний час.

“Юля почала шукати можливості, де можна заробляти гроші. Оскільки вбрання — це її пристрасть, вона вирішила створити бренд одягу”, — ділиться співзасновниця Юлія Купава, до якої як до консультантки з маркетингу для різних брендів звернулася Юлія Сорокіна.

“Ми ідеї не покидаємо і маємо надію, що нам вдасться створити центр розвитку”, — продовжує Юлія Купава.

Юліній дитині лікарі поставили діагноз, з яким в Україні діти проживають максимум до 3 років. Зараз хлопчику 8, він пішов у перший клас у Болгарії. Назва бренду Wonder, бо це диво. 

“Ми маємо партнерів в Італії. Нещодавно купили тканину в Анталії. На замовлення нам виготовляють тканину різних кольорів з потрібним нам складом. Восени 2020 року ми вперше випустили капсульну колекцію. До нас можна прийти і сформувати повністю гардероб. Ми маємо і штани, і спідниці, і трикотажні вироби”, — говорить Юлія Купава.

Наприкінці робочого дня 23 лютого співорганізатори закупили всю тканину для літньої колекції і вранці 24 лютого не мали зовсім грошей, навіть для заробітних плат працівникам. Тоді бренд звернувся по допомогу до своїх підписників.

Українки відгукнулись і почали оплачувати замовлення наперед, тоді як не було зрозуміло, чи команда зможе їх відправити. 

Вдруге Юлія Купава звернулася до підписників, коли зневірилася знайти помешкання. Під обстрілами її родина виїхала із Харкова в нікуди. 

“Ми просто їхали вперед, тікаючи від обстрілів. Я у сторіс розмістила повідомлення, що шукаю житло. Мені зателефонувала клієнтка і сказала, що в Коломиї є родина, яка може нас прихистити. Ми досі живемо в тій квартирі, яку нам надали”, — розповідає Юлія Купава.

Так рідні Юлії, а за ними і Wonder, переїхали до Коломиї.

“Є люди, які вірили в нас, вірили в нашу команду та наш бренд. У нас виникли зобовʼязання перед ними, тому ми продовжили працювати”, — ділиться співзасновниця. 

З київського шоуруму вдалося вивезти товар. Згодом замовили тканину й почали працювати над новою літньою колекцією, яку презентували в травні, уже є й осіння колекція.

“Шоурум у Києві був закритий від лютого до серпня. Тепер там, як і в Коломиї, працюють дівчата із Харкова. Ми намагаємося максимально зберегти нашу команду”, — розповідає жінка.

“Наймасштабніша зміна — це безмежна віра в українців”

Коли Юлія Купава виїжджала зі свого краю, вона просто їхала в нікуди, але зустрічала чимало людей, які безкоштовно їй допомагали.

“Це було неймовірно, і хочеться безмежно кожному дякувати, адже ми зберегли бізнес і кожного місяця потрохи зростаємо. Маємо надію, що повернемося до тих обсягів, які були до війни”, — ділиться Юлія Купава.

Обидві співзасновниці планують і надалі працювати, повернутися до Харкова і відкрити шоурум, який наразі не працює. 

“Наймасштабніша зміна — це безмежна віра в українців, в Україну і в нашу перемогу. Тільки-но все налагодиться, ми повернемося в Харків і відновимо своє виробництво там. Поки що розвиваємося в Коломиї. Є попит, є люди і є партнери, які чекають на нас”, — каже Юлія Купава.

Журналістка: Уляна Сторощук

Фото надала Юлія Купава

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери