ГЛУЗД

Війна внесла свої корективи у всі життєві процеси. Вона показала нам обличчя смерті, і тепер особливо відчутно цінність життя. За даними Міністерства юстиції, станом на 8 липня 2022 року, від початку вторгнення в Україні народилося 102 575 немовлят. Чимало українців народилися в нових, не знаних досі нашому поколінню, умовах — в укритті. Матері-героїні народжують немовлят, які з перших секунд життя гучно заявляють:  вони українці! 

ГЛУЗD розповість тобі історії про пологи в укриттях. Як почуваються жінки, які народжують у стресі, якими народжуються діти в час війни, як подбати про спокій та комфорт новоприбульців та їхніх матерів, ми намагалися з’ясувати в матеріалі.

“Вона не дасть себе в обіду”

Мії 7 місяців, дівчинка народилася наступного дня після вторгнення в укритті Коломийського пологового. Людмила та Нестор були батьками двох діток, і вся сім’я з нетерпінням чекала на появу ще одного немовляти. Молода мама роздумувала над тим, що може скластися по-різному:

«Казала своїй подрузі “Будь готова, можливо, тобі доведеться приймати в мене пологи”, але, якщо чесно, я не була до цього готовою»,  — ділиться Людмила.

25 лютого, в другій половині дня, почалася повітряна тривога, майбутні мами спустилися в укриття.

“Тривогу оголосили о 18:00, завершилася вона о 19:00, а о 19:06 народилася Мія. 

Я взагалі не відчувала страху, на душі було так спокійно… І цей спокій тільки від Бога. У мене була сильна молитовна підтримка друзів”,  —  розповідає Людмила

Щодо характеру Мії, то Людмила каже, що він у неї войовничий:

“Для кожної мами її дитина особлива. У мене троє діток. Мії зараз 7 місяців, але я можу сказати, що вже відчутно її характер, вона не дасть себе в обіду”,  —  ділиться жінка.

“Дівчата, у нас немає іншого виходу. Ми народжуємо!”

Пані Ірина зі Святогірська — матір 22 дітей (частина з них — прийомні) та бабуся 18 внуків. За фахом жінка — педагогиня. Її голос звучить упевнено та суворо.

Одному з онуків жінка допомогла з’явитися на світ. Тимур народився 5 місяців тому, 2 квітня. Тої ночі були сильні обстріли.

За словами пані Ірини, найближчий пологовий розташований у Слов’янську. Перейми почалися вночі. Через обстріли зі Святогірська їх не випускали, тому вирішили народжувати в укритті місцевого госпіталю, щоб хоча б мінімально дотриматися стерильності. Повідомили територіальну оборону, поліцію та медиків. Приймати пологи допомагали медсестра та лікар з госпіталю, які раніше не мали такого досвіду, як і пані Ірина, яка хіба що надавала домедичну допомогу.

Жінка тоді сказала: “Дівчата, у нас немає іншого виходу. Ми народжуємо!”.

“Ми зателефонували знайомій акушерці, завідувачці гінекології, з якою я мала вже декілька парних пологів: вона прийняла 5 моїх онуків. І давала інструкції, що робити. Усе минуло нормально, без кровотеч та ускладнень”,  —  ділиться пані Ірина.

Жінка радить у таких випадках узяти себе в руки і не панікувати, далі все піде як треба. У разі ускладнень звернутися до когось, у кого краща експертиза, навіть до ветеринара. За словами пані Ірини, і на окупованих територіях можна знайти когось, хто б міг допомогти прийняти пологи.

“Боятися не було часу,  у нашій сім’ї не бояться”,  —  підсумовує жінка.

“Це природний процес, який не може зупинити обстріл”

У Покровському перинатальному центрі, що на Донеччині, від початку вторгнення народилося 330 немовлят. Декілька пологів прийняли в укритті.

Головний лікар центру Іван Циганок каже, що під час обстрілів, через страх, пологи тривають важче, однак у цей час жінки зазвичай думають про дитину. 

“Є обстріл чи немає, пологів не зупиниш… Ти ж не можеш сказати жінці, яка народжує, що зараз почався обстріл, потрібно почекати… Це природний процес, який не може зупинити обстріл”,  —  каже Іван Циганок.

Однак стрес, який переживає жінка через війну, таки дається взнаки під час пологів. Нашим колегам зі Свої City Іван Циганок розповів, що, за даними їхнього центру, 2021 року близько 12% із трохи більше ніж 1000 немовлят у центрі народжувалися до 37 тижня вагітності. Після широкомасштабного вторгнення 19 зі 115 дітей, народжених у лікарні, були недоношеними.

Нещодавно в Покровському перинатальному центрі народжувала молода жінка,  чоловік якої загинув, захищаючи Україну. 

“У нас кожен лікар частково виконує роль психолога. Але такий стрес дуже впливає і на жінку, і на дитину. Часто через це стаються передчасні пологи.

І цю ситуацію неможливо вирішити. У новонародженої дитини вже немає тата. Як можливо запобігти рівню стресу породіллі в такому випадку? Війну потрібно закінчити!”, — підсумовує головний лікар.

Іван Іванович каже, що зашвидко ще говорити про характер новонароджених у час війни, його ми відчуємо згодом.

Читайте також “Пологи в умовах війни: Як народити дитину вдома?

Правило трьох “Т”

Перинатальна психологиня, консультантка з грудного вигодовування, психотерапевтка Наталія Мовчан каже, що в перші місяці було багато дзвінків від жінок, тому на початку лютого створили чат з онлайн-підтримкою для тих, хто має народжувати, та тих, які народили і потребують консультацій з грудного вигодовування. За ці місяці кількість учасників спільноти значно зросла. Так жінки могли дізнатися про спеціалісток і розуміти, куди їм звернутися по консультацію чи пораду.

За словами психологині, наприкінці лютого та на початку березня було найважче психологічно, ніхто нічого не розумів, не знали, чи буде електрика і т. д. Однак лікарі вміли обирати правильні слова, щоб заспокоїти жінок, та й, на щастя, мозок і психіка людини адаптивні.

“Якщо пологи природні, процес почався, то страх не може його зупинити. Думки жінок скеровані на дітей, вони відчувають тільки одне  —  бажання народити. Єдине, що може їй заважати, — гучність. Важливо, щоб під час пологів було тепло, тихо і темно”,  —  каже Наталія Мовчан.

“Деякі іноземні пабліки пишуть, що після вторгнення в Україні знизився репродуктивний коефіцієнт. Однак не врахували той факт, що чимало українок виїхали за кордон, багато вагітних переїхали на час пологів, щоб народжувати у спокої, без сирен. А скільки українських дітей народилося на окупованих територіях за це період, ми дізнаємося тільки після перемоги. Тому це дуже гучні і нічим не підкріплені висновки”,  —  каже психологиня.

Рідні допоможуть жінці, яка народила чи планує народжувати, якщо:  

  • попіклуються про побутову безпеку
  • простежать, щоб вона не мала великих фізичних навантажень
  • вбережуть її від великої кількості негативних новин
  • підтримають жінку, яка думає про евакуацію, бо турбуватися про себе та дитину — нормально. 

Цей матеріал створено завдяки  ГО “Інтерньюз-Україна” в межах програми “Український фонд швидкого реагування”, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю ГЛУЗDу і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.

Журналістка: Оленка Гелетюк

Фото: Фото автора Pixabay, Teemu R, Willem Helsen, Dominika Roseclay

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери