ГЛУЗД

Минулого тижня завершився літній табір  «Space Up Summer Camp». 25 коломийських підлітків  впродовж 7 днів проходили насичену програму в Косові.  Найбільшу увагу організатори спрямовували на управління проектами та дизайн. Учасників навчали створювати власні проекти, прописувати їх бюджет, шукати фінансування. 

Щоб потрапити до кемпу, школярі віком від 13 до 16 років попередньо заповнювали анкети, в яких вказували інформацію про себе та ідею свого соціально-громадського проекту і чому вони хочуть потрапити до табору. Із 60 заявок оорганізатри обрали 25, які, на їхню думку, були найбільш змотивованими.

Учасників поділили на п’ять команд, кожна з команд має організувати один проект на основі знань, які отримали під час кемпу.

Одна з  учасниць табору – Ярина, учениця 10 класу однієї із коломийських шкіл, каже, що завжди цікавилась таборами і  активно їх відвідувала. Цей кемп зацікавив, бо відбувався недалеко, а серед учасників були знайомі. Дівчина знала, що отримає дуже багато інформації, а подальша організація власних проектів закріпить усі ті знання, які вона отримає. В майбутньому Ярина планує поїхати за кордон і заснувати свій бізнес. Досвід, який Ярина отримала на кемпі, точно знадобиться в житті. 

Команда Ярини буде реалізовувати свою ідею вже через 8 днів: проект у вигляді форуму про комунікацію батьків та дітей. Оскільки сучасні батьки та діти з різних поколінь, між ними багато непорозумінь. На форум будуть запрошені спеціалісти, які допоможуть пояснити, чому виникають ці проблеми та як їх уникнути. 

Ярина поділилася з Глуздом своїми враженнями:

«Я ще жодного разу не організовувала проекти, тому всі ці лекції були для мене дуже цікаві. Кемп – це спроба чогось нового.  
25 нетипових підлітків під одним дахом – це щось нереальне. Ми ділилися різними ідеями та старались об’єднати наші сили. Зі мною таке вперше, тому скажу, що весь кемп був цікавим: від перших айсбрейкерів і до останньої лекції. Коли я приїхала додому, хотіла плакати і сміятись водночас. Плакати, бо це все закінчилось. Сміятись, бо це зі мною трапилось. Тому сміло можу сказати: кемп вдався!» 

Space Up Summer Camp реалізовувався завдяки гранту, який отримала команда платформи Space Up від американського корпусу миру.

Навчання проводили 10 волонтерів, 6 з яких волонтери американського корпусу миру. Крім цього, були запрошені і гості-спікери, тому учасники прослухали лекції з першої домедичної допомоги, уроки підприємництва, дізналися більше про громадянську журналістику та уроки фотографії. Дружньою командою вирушили у похід, у процесі якого навчалися орієнтуватися та правильно поводитися під час схожих походів. До табору в гості навідувався директор корпусу миру Майкл Катовер, оскільки відгуки були дуже позитивні, то він вирішив переконатися, чи так це насправді, і не розчарувався.

Одна з волонтерок, Ханна, розповідає, що вони провели 84 години занять, говорячи на різні теми англійською мовою:

 “На “Space Up Summer Camp” було шість носіїв мови та троє українців,  – каже волонтерка Ханна. – Ми мали різні веселощі: ходили в гори, займалися спортом, співали американські пісні та сиділи навколо ватри. Ніхто не хотів повертатися додому з місця, де вони знайшли друзів і зберегли спогади найкращого табору».

Ханна додає, що організувати цей табір було дуже важко, але результат вартий тих зусиль. Команда “Space Up” звернулася до дівчини за допомогою, над розробкою програми ініціативна група працювала весь рік.

Ханна каже, що дуже ймовірно, що вона сама візьметься за організацію якогось дійства. 

 «Основною ідеєю табору було змотивувати молодь, познайомити їх між собою та навчити управлінню проектами. А головна ціль – організувати після табору п’ять проектів, їхніми авторами будуть 25 учасників кемпу. Хочу сказати, що коломийські школярі надзвичайно обдаровані, активні і розумні. Вони не зациклюються тільки на власному розвитку, а дбають ще й  про своє місто і країну», – розповідає один із організаторів Михайло Данищук.

Учасники вже мають ідеї для проектів, кожна зачіпає важливу тему для нашого міста: екологію, освіту, патріотизм, відносини батьків та дітей, можливості в Коломиї та Україні. 

Організатори кажуть, що їх сподівання виправдались, і Space Up Summer Camp став вкладом в майбутнє України. Ну і неможливо опустити найважливіше: між учасниками, за словами організаторів, взагалі не проглядається конкуренції чи ворожнечі, вони залюбки допомагають один одному і щиро вірять, що ці проекти допоможуть нашому місту та його жителям.

Журналістка: Адріана Ковальчук

Фото: Архів Space Up Summer Camp

Наші партнери