ГЛУЗД

Звичайно, іноді вона була щасливою (не існує такої людини, яка хоча б раз у житті не почувалася такою). І закоханою була. Та цього разу все було якось інакше.

Крижаний пронизливий вітер загнав її в затишну улюблену кав’ярню погрітися. Часу було вдосталь, ділову зустріч відкладали на невизначену годину. Тому замість того щоб поспіхом випити кави або забрати її із собою, дівчина вмостилася біля полиць з книжками. Тепла атмосфера допомогла розслабитися після напруги робочого дня. Кав’ярня стала улюбленою завдяки дівчатам, які завжди по-домашньому заварювали каву або чай, привітно усміхалися та щиро бажали хорошого дня. А ще джаз. Тут постійно грав джаз, від якого вона божеволіє, і було море книг. Можна було читати їх під час смакування теплого напою.

Поки готували її улюблене мокко (а в них воно найкраще в усьому нашому маленькому місті!), дівчина вибрала поглядом книгу, взяла її та заглибилася в читання. Подали напій. Смакуючи його, книжку та джаз, вона раптом зрозуміла, що на очі навернулися сльози. “Та чого ти, дурненька? Не вистачає ще зараз на людях розрюмсатися!”, — непримітно намагалася витерти підступні потічки. З нею таке було вперше. Знадобилося декілька хвилин, щоб зрозуміти причину такого сплеску емоцій: дівчина була абсолютно щасливою, а ті сльози — то сльози щастя. Думок уже не зупинити…

Минув лише день від моменту, коли вони востаннє бачились, і декілька годин, відколи розмовляли телефоном. Яскравим спалахом світла дівчина знову побачила ті бісики в очах, павутинки зморщечок навколо очей і те, як заховалася щира хлопчача посмішка в кутиках губ. Згадала, яка на дотик жорстка щетина на його щоці і як тоді подумала: “Їжак!”. Хоча в той момент він був більше схожий на дуже задоволеного життям котиська. І ось, сидячи в ущент заповненій кав’ярні, гріючи руки чашкою мокко, вона зрозуміла, наскільки сильно кохає його. Серце переповнювалося промінчиками сонця та зігрівало закрижанілу душу благодатним теплом. Здавалося, що те світло зараз переповнить її і вона сама стане ним, а тепло буде зігрівати все і всіх довкола. Зникли тривога, сумніви та гіркі спогади. 

Дівчина допивала каву і посміхалася. Життя прекрасне! Банальна фраза, яка так пасувала моменту. Вирішила стерти всю депресивну й агресивну музику з плеєра, а натомість записати тільки джаз, ну і кілька композицій французького шансону. А ще вона постановила зберегти те абсолютне щастя, адже воно було якимось дивом, за яке варто боротися.

Тепло попрощавшись з працівниками, вийшла на вулицю, де  крижаний вітер миттю нещадно вдарив по обличчю. Дівчина посміхнулася і погладила по голові безпритульну собаку, яка чекала на щось смачненьке біля входу. Шкода, у сумці не було нічого їстівного, проте через дорогу продавали смачні пиріжки. Нехай і собаці сьогодні буде тепло! Нагодувавши двома пиріжками з лівером нового чотирилапого друга, вона пішла далі. Посмішка осяювала її обличчя. Щастя — це так просто. Як вона раніше цього не усвідомлювала?! Правду кажуть: ми — творці свого щастя. І будувати його можна з маленьких та незначних шматочків.

 На вузькій смужці тротуару відступила до стіни, щоб пропустити татуся з маленьким синочком.

— Ні-ні, що ви! Ми — чоловіки! Ми дівчат пропускаємо! — усміхнувся батько і галантним жестом запропонував дівчині проходити.

— Дякую! — усміхнулася і швиденько проскочила, щоб не затримувати цих благородних джентльменів.

Ідучи рідним містом, вона усвідомлювала: дещо змінилося. Дівчина помічала деталі старовинної архітектури, по-новому дивилася на такі знайомі дерева. Люди також стали якимись іншими. Сяйво всередині неї вирвалося назовні й розсипалось мільярдами сонць. Дівчина відчувала, як тепло поширювалося навколо неї і як здивовано дивились перехожі.

Ні, не потрібно багато для щастя. Посмішка. Увага. Доторк руки. Поцілунок. Тепле слово. Улюблена кава. Музика. Обійми. І любов. А ще подумала, що непогано було б мати донечку з бісенятами в очах.

Історія вигадана, будь-які збіги з реальними персонажами та подіями є випадковими.

Текст та візуальне оформлення: Яна Букреєва

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.

Наші партнери