ГЛУЗД

Мені 16, і я захотіла дізнатися, чи продають в Коломиї алкоголь таким, як я (неповнолітнім). Погодьтеся, у кожного в житті була ситуація, коли ви йдете на день народження чи щось святкуєте (наприклад, Новий рік) і купуєте алкоголь, це стосується всіх, і трапляється навіть з неповнолітніми. Але чи так легко їм це зробити, як повнолітнім?

Взявши з собою маму, якій теж було дуже цікаво дізнатися,чим це все закінчиться, ми відвідали звичайні коломийські магазинчики (не супермаркети). Дорогою, перед початком мого експерименту, ми припускали, що з того вийде: мама була впевнена, що алкоголь мені не продадуть або хоча би поцікавляться, скільки мені років. Я думала навпаки – купити його буде не так важко.

Я зайшла в перший магазин і одразу ж запитала в продавця, чи є у них рожеве вино ( спеціально запитувала про рожеве, бо побачити його на прилавках важче, ніж, до прикладу, червоне). Жінка ввічливо запитала мене, яке б я хотіла, і почала пропонувати різні сорти. Коли ми почали розглядати вина, я сказала, що тут немає того, яке мені треба, адже не планувала купляти його – все це було для експерименту.

Мама чекала мене біля магазину, і на її запитання: “Ну що, я права?”  я відповіла: “Ні, мамо, ти помилилася, в мене навіть не запитали про паспорт”.

Наступний магазин, до якого я навідалася, розташовувався неподалік. Я за тією ж схемою попросила в продавчині рожеве вино. Вона мені його дала, і я вже готова була сказати кінцеву фразу про те, що того вина, якого шукаю я, на прилавку немає, і йти геть, коли жінка сказала: “Дівчино, а можна ваш паспорт?”. Мені довелося зізнатися, в чому справа. Я думала, якою ж буде її реакція, але продавчиня була приємно здивованою від почутого. 

Цього разу з магазину я вийшла усміхненою. Мама це помітила і одразу подумала, що мені знову готові були продати алкоголь, але коли дізналася, як все було, ще більше зраділа. Цього разу вона мала рацію. Так ми зрівняли рахунки. 

Ми з мамою продовжили свій алкотур магазинами, і новини були невтішні. У шести наступних мені готові були продати алкоголь. Ми вже зовсім втратили надію, але в кіоску, який я відвідала наступним, мені відмовили в продажу вина.

Усе було так, як завжди, і я приготувалася говорити уже завчену фразу, як тут:
– Добрий день, у вас є рожеві вина?
На що продавчиня мені відповіла:
– Є, а вам яке саме потрібно?
– Та я от на день народження іду і хотіла би вибрати якесь хороше.
– Дівчино, а скільки вам років? У вас хоч паспорт є? 
– А на скільки виглядаю?
– Не знаю, але я без паспорту вам алкоголь не продам.
Я ще ніколи так не раділа цим словам.
Тепер не з чужих слів, а з власного досвіду можу сказати:  алкоголь мені готові були продати у семи магазинах з десяти і тільки у трьох відмовилися це зробити, не бачачи мого паспорту.

Мої однолітки кажуть, що купують алкоголь в середньому двічі на місяць та інколи на свята. Із розповідей друзів знаю, що деякі школярі, коли прогулюють уроки, обов’язково роблять це з пляшкою. 

На цей експеримент я витратила близько двох годин, після чого у моєї мами з’явилася тривога, але підсумок її був все ж позитивним, вона сказала: “ Ти знаєш, не все ще втрачено”. 

Мої припущення справдилися, хоча краще б таки виграла мамина наївність. Я вирішила спитати експертної думки юриста, що з цього приводу каже закон.

Відповідно до статті 20 ЗУ “Про права споживачів” і Постанови Міністрів України про правила роздрібної торгівлі пункт 10 каже, що людям, які не досягли повноліття, без документів, що засвідчують особу, продаж алкоголю заборонений.

Юрист Михайло Данищук каже, що відповідальність за продаж алкогольних напоїв неповнолітнім несе особисто продавець. 

З нього стягується адміністративна відповідальність. Їх сума може становити від 510 до 1700 гривень. На жаль, після кожного порушення, штраф, як і відповідальність, не збільшується.

Максимальна міра покарання – це анулювання ліцензії підприємства та штраф для особи, що здійснила такий незаконний продаж”, – каже юрист.

У моїй сім’ї, як і в сім’ях моїх друзів, батьки не забороняють вживати алкоголь. Тут важливе значення відіграє його кількість, а якщо вже і вживаю алкоголь, то під їхнім наглядом.

Журналістка: Владислава Данилів

Наші партнери