ГЛУЗД

Вони голосно сміються, перекидаються жартами й нетерплячими поглядами на лід — коли він, нарешті, достатньо підмерзне? Кремезні чоловіки впевнено стоять на ковзанах перед льодовою ареною й навіть не помічають кількакілограмової ваги екіпірування. Дві команди готові боротися за перемогу.

Боягуз не грає в хокей. Вихідними на ковзанці «4 пінгвіни» пройшли перші за довгий час аматорські змагання з хокею. Змагалися команди з Чернівців, Івано-Франківська, Заболотова та Коломиї. Лід розсікали за можливість зіграти у фіналі. Чернівці поступилися Коломиї з рахунком 11:4, а Заболотів переміг Івано-Франківськ із рахунком 5:4. Тож, третє місце розіграли між собою Чернівці та Івано-Франківськ. У результаті перемогу здобули останні. Але хто ж отримав 1 місце?..

5 хвилин команди розігрівалися на ковзанці, тоді вишикувалися навпроти одне одного та привіталися словами: «Фізкультпривіт!». Після гімну України почалося змагання за першість. Гравці яструбами літали на кризі, намагаючись забити шайбу у ворота суперника. В один момент ворота коломиян залишилися без захисту й перший гол заробили заболотівці. Напруга зростала, від легкого катання не залишилося і сліду, поведінка гравців стала жорсткішою. Однак, у першому таймі гравцям коломийської команди так і не вдалося забити шайбу.

Після невеликої перерви команди продовжили боротьбу. Коломиянам вдалося вибороти гол в заболотівців, однак суперник виявився наполегливішим, тож впевнено забив ще одну шайбу у відповідь. Хокеїсти коломийської команди зібрали сили та пішли в активний наступ,  це дало їм можливість здобути ще три очки. Проте перемогу команда Заболотова так і не віддала — матч закінчився рахунком 5:4.

Після матчу керівник відділу молоді та спорту Коломийської міської ради Володимир Колесник вручив комадам Заболотова, Коломиї та Івано-Франківська кубки за зайняті призові місця. Також нагородили кращого воротаря змагань. Ним став гравець заболотівської команди. Кращим гравцем названо хокеїста коломийської команди Івана Вологжанінова, однак він віддав цю нагороду гравцю команди Заболотова Івану Костинюку.

«Він був кращим і грав достойно», — заявив коломийський гравець. Також подякували власнику ковзанки за можливість провести змагання.

Капітан команди Заболотова Володимир Горун поділився враженнями з Глуздом:

«Ми займаємося хокеєм із дитинства, але утворилася команда 5 років тому. Однак зараз, на заміну старшим, прийшли молоді хлопці. Вони варті уваги, бо є дійсно гідною заміною. Звичайно,  є перепони для тренувань. У себе вдома, в Заболотові, ми маємо ковзанку, але лід там не штучний, ми дуже залежимо від погоди. Проте раз у тиждень приїжджаємо грати в Коломию».

На запитання про секрет успіху та відчуття після перемоги відповів просто: «На льоду була команда. Зараз я відчуваю за неї радість».

Незважаючи на відсутність відповідно облаштованого місця для тренувань, чоловіки продовжують грати, бо дуже люблять відчуття, які дає хокей — швидкість, адреналін, міць. Правду співають: «Боягуз не грає в хокей». За власні кошти вони купують екіпірування та тренуються з огляду на свої можливості. Можливо, з часом, завдяки таким небайдужим гравцям  в Україні відродиться хокей.

Журналітка: Яна Букреєва

Фото: Оксана Санагурська

Наші партнери