ГЛУЗД

“Будуємо Україну Разом” (БУР) — це волонтерський рух української молоді, який розвивається тут через волонтерство. До 24 лютого БУРівці не лише облаштовували простори, а також відновлювали ті міста та села, куди прийшла війна. До прикладу, в Станиці Луганській був табір у 2019-му. Зокрема приїжджали й в інші населені пункти Донецької та Луганської областей. 

Для людей з тимчасово окупованих територій

БУРівці зараз роблять те, що найбільш потрібне. “Перші місяці війни ми займалися тим, але не таким як зазвичай – ми нічого не будували і не ремонтували, але допомогали армії. Гроші витрачали на купівлю автомобілів, спорядження і т. д., а вже потім зрозуміли, що нам потрібно повертатися до звичного нам русла, і так почали облаштовувати будівлі для внутрішньо переміщених осіб, зокрема, в Івано-Франківську, адже саме там був наш перший табір цього року”, — розповідає комунікаційник БУРу Андрій Сеньків.

БУРівці зосередили свою увагу на об’єктах для тимчасово переміщених осіб на заході України, а три тижні тому вирішили, що саме в Макарові, що на Київщині, відбудовуватимуть житло постраждалим від російської агресії. 

“Зараз ми маємо табір у Макарові — ремонтуємо другий поверх частини ДСНС, у яку влучив уламок ракети. Вирішили допомогти, бо рятувальники не мають змоги повноцінно там працювати. Роботи у Макарові завершаться 14 липня. У планах також відбудувати об’єкти в інших містах Київщини, Чернігівщини. Ми працюватимемо в соціально важливих приміщеннях”, — каже комунікаційник.

До табору долучаються із самого Макарова, є люди з тимчасово окупованих територій, із Херсонщини, з різних міст та іноземці. 

Табір у Коломиї


Уже цієї неділі, 3 липня, БУРівці приїдуть до Коломиї. У малому залі Народного дому о 18:00 відбудеться презентація  “Що таке БУР”. Волонтери облаштовуватимуть колишній дитячий садок для людей, які втратили своє житло і не мають куди повернутися.

“Табір у Коломиї — це той, у якого немає точного терміну. Зазвичай наші табори ділять на кілька заїздів. Умовно: приїжджає одна група волонтерів з 25 людей — і вони працюють у Коломиї 10 днів. Потім другий заїзд — інші волонтери, третій — ще інші. Таких заїздів може бути і 3, і 5”, — говорить Андрій Сеньків. 

Перший заїзд у Коломиї триватиме від 3 до 13 липня. Організатори бажають також долучити місцевих волонтерів та людей з громади.

Комунікаційник БУРу каже, що симбіоз місцевих і приїжджих волонтерів дуже помітний. 

“Ми звертаємо увагу і на локальних волонтерів, адже цінно, що люди, які живуть у тому місці, куди ми приїжджаємо, хочуть бути дотичними до нашої справи”, — додає Андрій Сеньків.

Хто може бути учасником табору?

Щоб долучитися до БУРівців, необхідно мати відповідний вік — більше ніж 18 років. Потрібно:

  • заплатити 10 % (400 грн з особи) вартості проживання / харчування на таборі;
  • не вживати алкоголю;
  • дотримуватися правил проживання в таборі, розпорядку дня і т. д.;
  • бажання допомагати.

“Як у нас усе відбувається? Є дві людини, які дуже добре знаються на своїй справі і керують будівельними роботами. Деякі розуміють, як шпаклювати, а деякі взагалі не знають цього. Завдання майстрів — розподілити обов’язки між людьми, у кого до чого лежить душа. Хтось узагалі ні в чому не розуміється, тоді варто виконувати елементарну роботу”, — пояснює Андрій Сеньків.

Як долучитися коломиянам?

Мешканці Коломиї можуть заповнити заявку на сайті БУРу. Відмінність між місцевими волонтерами та приїжджими в тому, що місцеві можуть не платити внеску 400 грн.

“Вони не ночують, адже мають домівки і можуть бути на об’єкті навіть до вечора. Місцеві матимуть змогу доєднатися і до волонтерських робіт, і до освітньої програми та пропонувати власні ідеї для покращення роботи”, — розповідає комунікаційник.

Як запропонувати власну місцевість для проведення табору?

Представники місцевих громад подають заявку БУРу для проведення табору в їхньому місті. Далі організатори узгоджують з ними питання щодо табору. 

“Нам важливо, щоб волонтери мали житло. Не обов’язково мають бути ліжка — просто приміщення, де можна постелити каримат, спальник і спати. У тій локації має бути базове: багато місця, бомбосховище, можливість помитися”, — зазначає Андрій Сеньків.

Об’єкт, над яким працюватимуть волонтери, має відповідати певним критеріям, адже є такі, для яких сил волонтерів буде замало.

“Саме Коломия підійшла нам у плані балансу. Ми розуміємо, що цей об’єкт можемо обладнати й підтримати”.

Волонтерство, допомога, розвиток

Нещодавно в Дрогобичі був доволі тривалий табір, адже волонтери взяли найбільший об’єкт в історії організації. 

Андрій Сеньків каже, що вони облаштували весь поверх двох крил гуртожитку місцевого університету для тимчасово переміщених осіб. 

“Серед волонтерів була місцева дівчина. Вона фактично від початку до кінця — два місяці — кожного дня ходила волонтерити до БУРу. Це неймовірно надихає”, — розповідає комунікаційник БУРу.

Волонтерство в БУРі — це не лише робота руками, а й культурно-освітня програма. Зазвичай волонтери працюють до обіду, а після обіду знайомляться з тими людьми, які приїжджають з різних куточків України.

“Ми нещодавно були на Рівненщині. Ввечері, у вільний від роботи час, їздили в Луцьк. Звісно, є баланс між роботою і відпочинком у нашій програмі. Це і про волонтерство, і про допомогу, і про розвиток тих людей, які беруть участь у таборі”, — каже Андрій Сеньків.

Зараз у програмі “Будуємо Україну Разом” функціонує один табір у Макарівській області, інший у неділю розпочнеться в Коломиї.

“Надалі в нас є плани щодо Київщини і заходу України. Громади надсилають заявки, ми їх розглядаємо, затверджуємо, тому робота кипить”, — ділиться комунікаційник БУРу.

Усередині липня волонтери таборуватимуть у Стрию. Організатори відкриті до будь-якої пропозиції. БУРівці продовжують разом відновлювати і будівлі, і себе. 

Журналістка: Уляна Сторощук

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі 

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери