ГЛУЗД

Кількість дітей, які залишаються без батьків, збільшується щодня — з кожним бомбардуванням та кожним ракетним обстрілом.  Під час воєнного стану українські родини та люди, які проживають самі, можуть тимчасово прихистити дітей без батьківського піклування. Що для цього потрібно, читай у нашому матеріалі.

“Дитина не сама: Інструкція з турботи” — це проєкт від ЮНІСЕФ, у якому вже понад 20 тисяч заявок від українських сімей та понад 300 від міжнародних організацій, які хочуть прихистити дитину.

Кроки, які треба зробити для того, щоб прихистити дитину

  1.  Заявка в чат-боті 

Залиш свою заявку в чат-боті “Дитина не сама”. З тобою сконтактують спеціалісти служби в справах дітей та визначать подальші дії. Термін опрацювання заявки до 5 днів.

  1. Візит працівника служби у справах дітей 

Працівник служби у справах дітей відвідає твою оселю, обстежить умови проживання та складе відповідний акт, а також поспілкується з дитиною, щоб отримати її згоду на проживання.

  1. Пакет необхідних документів:

заява про надання згоди на тимчасове влаштування дитини у свою сім’ю

копія паспорта

акт обстеження умов проживання

письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з тобою

письмова згода дитини (якщо вона може висловити свою думку). 

  1. Отримання відповіді

Служба у справах дітей видасть наказ про влаштування дитини у твою сім’ю. Отримати результати можна особисто або через законного представника, поштовим відправленням на вказану під час подання заяви адресу або електронною поштою.

  1. Зустріч з дитиною

Зустріч з дитиною відбувається в присутності представника служби у справах дітей. Перевезення дитини до сім’ї чи особи, яка надає прихисток, організовує служба у справах дітей.

Які зобов’язання перед дитиною?

Прихисток надають на період до возз’єднання дитини зі своєю родиною або до ухвалення рішення про надання дитині статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та визначення з урахуванням найкращих інтересів дитини форми її догляду та виховання (усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім’я).

Сім’я (особа), яка надає тимчасовий прихисток дитині в період воєнного стану в Україні, зобов’язана:

  • забезпечувати догляд та виховання дитини, піклуватися про її здоров’я, психічний стан, фізичний і духовний розвиток;
  • враховувати думку дитини під час прийняття рішень, які її стосуються;
  • сприяти відновленню зв’язків та спілкуванню з батьками, іншими законними представниками або родичами дитини;
  • негайно передати дитину батькам / законним представникам, родичам після відповідного рішення  уповноважених органів (служба у справах дітей, суд);
  • інформувати службу у справах дітей про стан дитини не рідше ніж один раз на місяць; негайно повідомляти в разі виникнення обставин, що загрожують життю та здоров’ю дитини,
  • сприяти, щоб дитина отримувала медичні, освітні, у разі потреби — реабілітаційні послуги.

Служба у справах дітей надаватиме підтримку та здійснюватиме контроль за умовами проживання, навчання та виховання дитини. Представники служби можуть спілкуватися із сім’єю та дитиною телефоном, а також можуть відвідувати сім’ю. Служба має право запитувати про стан дитини працівників освіти чи сімейного лікаря.

Родичі або представники сторони, яка приймає, під час спілкування з дітьми, які пережили стресову ситуацію, мають дотримуватися певного алгоритму. Це допоможе не порушувати кордонів дитини та відновити відчуття безпеки.

Журналістка: Юлія Варчук

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери