ГЛУЗД

Троє ліцеїстів та студент з Івано-Франківська розробили прототип дрона-міношукача, який виявлятиме вибухонебезпечні предмети. Цей винахід презентували під час IV Всеукраїнського STEAM-фестивалю.

А дрон екологічний

російські війська щодня залишають чимало мін. Троє хлопців, які навчаються в “Центрі освітніх інновацій”, Юрій Тумир, Максим Грикавець, Андрій Угринюк, і студент Фахового коледжу електронних приладів ІФНТУНГ Володимир Фіголь вирішили допомогти саперам виявляти міни.

Ідея створити дрон-міношукач належить Юрію Тумиру. 

“Ми консультуємося з військовими, які діляться з нами характеристиками міношукача, який їм потрібен”,  —  ділиться хлопець.

До цього Юрій Тумир особисто створив два проєкти: безконтактний дезінфектор, який є в усіх школах Івано-Франківська, та безконтактний термометр.

“Для мене найскладніше розробити детектор металошукача. Я працюю над тим, щоб розробити систему, яка б їх виявляла”, — розповідає 11-класник Юрій Тумир.

російські війська можуть фіксувати місця зльоту дрона-міношукача, тому команда планує зробити так, щоб вони їх не розпізнавали. 

“Щоб розробити один дрон, необхідно 2–3 місяці”, —  ділиться юнак.

Тепер команда збирає кошти для виготовлення дрона, на що потрібно 40 тисяч гривень. За 2 дні зібрали 1,5 тисячі гривень, ще 35 тисяч гривень на дрон-міношукач надав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, який зацікавився проєктом під час IV Всеукраїнського фестивалю “STEAM-HUMAN FOR PEACE”, і народний депутат Олександр Савчук. 

“Це набагато дешевше, ніж ті, які тепер літають. Ми стараємося шукати ті компоненти, які є ефективними, бюджетними й екологічними. У нас eco-friendly проєкт”,  —  завершує Юрій Тумир.

“…це не пік нашого проєкту”

Ще один учасник команди, 16-річний Максим Грикавець, працює з 3D друком. 

“Я та людина, яка втілює картинку в реальність. Наш прототип створено з екологічно чистих матеріалів — переробного пластику від пляшок, який виготовляють з кукурудзи. Впевнений, що це не пік нашого проєкту, і ми зробимо так, щоб ще його покращити”,  —  каже Максим Грикавець.

11-класник Андрій Угринюк займається просуванням проєкту та фінансовою частиною.

“Я залучаю до проєкту магазини, працюю над логістикою з інших країн, бо наразі в Україні немає багатьох деталей до дрона. Було б добре знайти постачальника, щоб напряму з ним працювати”,  —  розповідає хлопець.

Четверо приятелів працюють командно, кожен вкладає в цей проєкт свій досвід і знання, аналізували закордонні аналоги. 

“Про цей проєкт я дізнався на початку літа. Розумію, що після росіян залишилося багато вибухонебезпечних приладів, які загрожують життю українців. Я хотів зробити якийсь внесок у цей проєкт, щоб допомогти Україні”,  —  додає 11-класник.

Серце проєкту

Студент 1 курсу фахового коледжу електронних приладів ІФНТУНГ Володимир Фіголь працює над розробленням частини металошукача, яка визначає наявність мін. 

“Ця частина металошукача є серцем проєкту. Я працюю над максимальною чутливістю металошукача. Усе роблю методом спроб і помилок”,  —  розповідає студент.

Викладач фахового коледжу електронних приладів ІФНТУНГ Олександр Аронець є керівником гуртка з технологій у Центрі освітніх інновацій і в Міському центрі технічної творчості. Його завдання в проєкті — організувати проєктну діяльність та комунікацію між підлітками.

“Ми почали працювати над практичними рішеннями, бо подібні закордонні дрони в 40 разів дорожчі. Маємо надію, що дійдемо до масштабування”,  —  розповідає керівник.

Варіант дрона-міношукача, який ще вдосконалюють, планують довести до промислового виготовлення.

“Теперішній прототип допрацьовуємо і вдосконалюємо за порадами військових. Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків пообіцяв, що матимемо дослідження на полігоні, адже дрон не може підійматися без дозволу Служби безпеки”,  — пояснює Олександр Аронець.

Хлопці і далі працюють над удосконаленням дрона, щоб він був якомога ефективнішим. 

Журналістка: Уляна Сторощук

Фотографка: Софія Дмитрів

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери