ГЛУЗД

Коломия вже вдванадцяте стає центром театрального мистецтва. Для невеликого міста Всеукраїнський фестиваль “Коломийські представлення” став своєрідною візитівкою і коштовним каменем у скарбничці культури. Сьогодні розповімо, як виник фестиваль, хто стояв у витоках та чим керувалися. Про це Глузду розповіла заслужена працівниця  культури, багаторічна працівниця Коломийського театру Ольга Руданець, яка була причетна до заснування фестивалю.

“Нас часто запрошували на фестивалі. Улітку 2008-го ми поїхали до Единбурга (Шотландія), де керівник Коломийського театру Дмитро Чиборак загорівся ідеєю влаштувати і в Коломиї подібний фестиваль, — розповідає Ольга Руданець, яка станом на 2008-ий була завідувачкою літературної частини. — Цю ідею підтримав драматург, режисер та відомий театральний діяч Ростислав Коломієць та Михайло Вишиванюк, який тоді очолював Івано-Франківську облдержадміністрацію. Це мав бути фестиваль автентичних театрів, а в процесі реалізації ідеї він став театральним фестивалем сценічних першопрочитань”.

Оскільки 2008 рік був ювілейним для нашого театру (160 років від часу заснування), то вирішили оперативно організувати фестиваль, який став завершальним акордом святкувань. Він тривав 5 днів і мав шалений успіх. Наступний раз Коломия стала осередком театрального життя України 2010-го. Далі “Коломийські представлення” були щорічними, окрім 2020-го, коли через пандемію культурне життя повністю завмерло.

Текст та фото: Оксана Ткачук

А щоб у твоєму житті було більше Глузду —підписуйся на наш телеграм-канал.

Наші партнери