Через віялові та аварійні відключення електроенергії постало питання, як зберігати харчові продукти. Поради, що допоможуть зберегти їжу безпечною для вживання, підготувало МОЗ.
У холодильнику температура має бути +4 °С або нижче, у морозильній камері — не вище ніж -4 °С.
Щоб зберегти температуру в холодильнику, заморозь контейнери з водою або придбай сухий чи блоковий лід.
Коли немає електроенергії, старайся якнайрідше відчиняти дверцята холодильника та морозильної камери. Без живлення продукти залишаються безпечними в холодильнику до 4 годин, у повній морозилці — 48 годин, у напівпорожній — 24. Якщо електроенергії немає понад 4 години, помісти лід до продуктів у холодильну камеру.
Ніколи не пробуй їжі на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєш сумніви, викинь її.
Також зроби запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, консерви). Водночас надавай перевагу продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше ніж 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукру (не більше ніж 10 г на 100 г продукту).
Намагайся готувати страви в невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
Купуй продукти, які не потребують холодильника.
Крім того, харчові продукти можна зберігати в термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном відповідна температура.
Журналістка: Юлія Варчук
Дизайн: Ірина Блаженко
А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у: