Глуzд обожнює каву. Ось де ми її п’ємо

Чи знали ви, де в Коломиї можна спробувати елітний в’язаний білий чай, водночас почитати книгу, спробувати домашню випічку чи порозглядати роботи фотографа XIX століття.

Ми зібрали для вас добірку закладів, куди варто сходити, і не тільки задля кави чи чаю.

Кав’ярня «Букініст»

Якщо ваша душа прагне ковтка Вікторіанської епохи, затишку та книжок — тоді вам у Букініст, що на бульварі Лесі Українки, 5/4.

Кав’ярня “Букініст”

Тут на вас чекають різні книги. І можна почитати не лише в кав’ярні, а й забрати додому ту, що сподобалася, обмінявши її на якусь свою.

Співвласниця Катерина Коцюр зустрічає всіх посмішкою, бо, незважаючи на те, що власниця, Катя майже 6 років працювала тут баристою й основну частину відвідувачів знає особисто. Це дуже цінно, бо виникає відчуття, ніби щоразу повертаєшся додому, де на тебе чекають.

Один із залів Букіністу

Попри те, що це — кав’ярня, тут багато видів чаю, як от: пуер, чай із тайської орхідеї, елітний в’язаний білий чай.

«Я колись працювала в чайній крамничці, і мені завжди було цікаво дізнаватися про види чаю. Тоді просила брата видруковувати мені інформацію, і вивчала докладно кожен вид. У нас можна спробувати в’язаний чай. Це означає, що його виробляють оригінальним способом — квітку гвоздики обмотують листям чаю, ніби в’яжучи, так засушують. Такий чай можна заварювати до 6 разів, і кожного разу буде інший смак».

Окрім чаю, у Букіністі можна спробувати каву на різний смак та випічку, яку виготовляє співвласниця Оксана Фурман. 

Власники закладу також підтримують молодіжні ініціативи: допомагають організовувати літературні вечори та займаються благодійністю.

“Ми робимо акцент на каві. Усі напої приготовані із суміші арабіки та кавових зерен родом із Гватемали, Бразилії й Індії. Окрім того, у нас великий асортимент сиропів і безлактозного молока. Новинка цього року — чай із соснових шишок. Бариста також завжди пише на кришечці побажання або передбачення, тому це створює хороший настрій нашим відвідувачам”, — розповідає Катя.

Деякі журналісти Глуzду не відходять від стійки, допоки не отримають свого прогнозу))) – ред.

Завітати в «Букініст» можна за адресою: Бульвар Лесі Українки,  5/4

Кав’ярня «A.Kübler»

Кафе-музей, що зберігає історію та поєднує її із сучасністю. Назва закладу — прізвище фотографа, який жив тут у XIX столітті, його повне ім’я — Александер Кіблер. На стінах усюди старі фотокартки — його роботи. За словами власника кафе Василя Новака, фотограф був настільки відомий, що робив знимки королю Франсу Йосипу, який мав резиденцію в місті.

Кав’ярня “Букініст”

Тут можна не тільки вдосталь наповнитися історією, а й смачно поїсти — у закладі пропонують піцу на дровах за рецептом Василя. 

Окрім того, тут обсмажують каву за спеціальним рецептом, єдиним у всій Коломиї, та готують чаї на різний смак.

Василь Новак про Кіблер:  

«Для мене це не просто кав’ярня, відчуття, що це моя дитина, тому вкладаю в неї дуже багато емоцій та сил. 
Сюди цікаво було б зайти туристу, який потрапив у  музей історії міста Коломиї, що розташований неподалік, бо і кав’ярня просякнута історією через світлини Александра Кіблера. А ще в нас хороша локація — ми майже в центрі Коломиї».

До Новорічних та Різдвяних свят кафе пропонує коломиянам і гостям міста десерти, які випікають на власній пекарні та які містять тільки органічні інгредієнти. 

Ще однією родзинкою закладу є те, що там є спеціальне меню для вегетаріанців і веганів.

Світлини Александра Кіблера

«A.Kübler” запрошує всіх до себе за адресою: бульвар Лесі Українки, 15/1

Кав’ярня «Sweet Bakery» 

Цей заклад міститься на розі вулиць Бандери й Шкрумеляка. Попри ранню годину, тут доволі людно, за стійкою випікають круасани, а на підвіконні — свічки та новорічний декор: усе тут промовляє про комфорт і натхнення.

Кав’ярня “Sweet Bakery”

Власниця кафе Мар’яна Луканюк ділиться, що за концепцією закладу це мало бути місце «coffee to go», тобто каву можна взяти із собою, те саме з десертами, але охочих випити кави із солодким виявилось так багато, що плани змінилися і відкрили повноцінну кав’ярню.

А почалося все з того, що жінка виготовляла десерти — тортики, випічку на замовлення, кенді-бари, але потім вирішила, що має бути місце, де люди зможуть покуштувати солодке разом із кавою, так у квітні цього року відкрили кафе «Sweet Bakery»

Солодощі кав’ярні

Усі десерти досі випікає Мар’яна, але вже з допомогою мами.

«Я тут і шеф-кухарка, і організаторка, і засновниця. За якість круасанів та живого хліба відповідає мама, я — за десерти. Мої діти — найбільші шанувальники, вони з радістю смакують солодке».

Родзинкою закладу є те, що круасани випікають тут, у закладі, увесь рецепт розробила й прописала власниця. А також тут можна придбати «живий хліб».

«Наш хліб дозволено і спортсменам, і жінкам на дієті, і діабетикам. Це все через спеціальну закваску та формулу тіста».

Мар’яна запрошує в заклад посмакувати кавою та десертами. Тут, окрім смачної їжі, можна виграти цілий тортик. Для цього варто прийти у «Sweet Bakery», зробити замовлення на 100 і більше гривень, залишити на чеку свій номер телефону і чекати на дзвінок. Акція триватиме до 31 грудня, переможців буде аж п’ять, тому ви маєте всі шанси потрапити в солодку п’ятірку.

«Якраз перед Новим роком будемо проводити розіграш, щоб наші відвідувачі змогли посмакувати ласощами від «Sweet Bakery» у святкову ніч Нового року».

Мар’яна на цьому не зупиняється, зізнається, що планує згодом масштабуватися та створювати нові заклади — усе задля зручності відвідувачів, адже охочих поласувати випічкою та гарячими напоями є багато, а от локація трохи віддалена, тому наступну кав’ярню очікуйте вже ближче до центру Коломиї.

Випити кави та посмакувати десертами у “Sweet Bakery” можна за адресою: вул. В. Шкрумеляка, 41

Звичайно, ця добірка не містить усіх вартих уваги закладів Коломиї, проте саме тут ви зможете відчути дух старого міста і водночас насолодитися ароматними напоями.

А читачі з інших міст тепер точно будуть знати, де в Коломиї смачна кава та багато тепла, затишку й естетики.

Журналістка: Ростислава Мартинюк

Фото: Оксана Санагурська

Отримувати сповіщення з новими матеріалами можна в нашому Telegram-каналі. Підписуйтеся і будьте в темі)