ГЛУЗД

Із 2016 року у Коломиї діє програма із назвою “Громадський бюджет”. Активні мешканці міста можуть подати свої пропозиції у формі проекту для облагородження міста. Цю ідею започаткували у Коломиї представники проекту “Проміс” (“Партнерство для розвитку міст”) з метою забезпечення сприятливих умов для розвитку міста.

“Громадський бюджет” – це програма, яка працює у багатьох містах України. Ця ініціатива не затверджена на законодавчому рівні, програма є добровільною згодою міста. Кошти на реалізацію проектів виділяються із міського бюджету.

Програма унікальна тим, що дає можливість містянам прикластися до процесів, які відбуваються у місті. Активні коломияни прописують свої ідеї, а жителі міста шляхом голосування обирають найцікавіший на їхню думку. Таким чином люди беруть безпосередню участь у житті міста та творенні його історії.

У 2019 році з бюджету міста буде виділено 3 000 000 грн на реалізацію проектів містян. Вони поділяються на дві категорії:

1 категорія – проекти на суму від 400 000 грн до 1 000 000 грн, серед яких шляхом голосування буде обрано одного переможця.

2 категорія – проекти на суму до 400 000 грн, серед яких шляхом голосування буде обрано декілька проектів на загальну суму не більше 2 000 000 грн.

Голосування на паперових бланках відбувається у приміщеннях міської ради та ЦНАПі у період із 1 по 7 вересня 2018 року з 11:00 год до 15:00 год у суботу та неділю, та з 08.00 год. до 17:00 год. з понеділка по п’ятницю, крім останнього дня, коли голосування закінчується о 16:00 год.

Проголосувати також можна онлайн:

Громадяни України, які належать до територіальної громади міста Коломиї (мають прописку) і є повнолітніми, можуть вибрати з-поміж виставлених на голосування один проект. Більше інформації тут.

Редакція Глузду вирішила опитати авторів проектів, як з’явилися ідеї, в чому полягає їхня актуальність та чому саме їхній проект має зацікавити вас. Ми рандомно обрали перші 5 проектів та зробили їхній огляд.

Наступні чекайте згодом.

1. Громадська вбиральня для громади міста та людей на інвалідних візках

Кошторис проекту складає 685 000 гривень

Проект передбачає встановлення вбиральні загальною площею 12,5 м.кв., складатиметься з 3-х кабін: міститиме чоловічу, жіночу та одну спеціалізовану кабіну для людей на інвалідних візках. Проблемою міста є брак громадських туалетів для місцян, туристів та людей з інвалідністю на візках.

“Громадські туалети – це необхідність. У моєму проекті прописано: одна кабіна має бути облаштована для людей з інвалідністю. Під моїм керівництвом працюють люди з інвалідністю і вони почуваються дискомфортно від того, коли, будучи в місті, їм потрібно піти в туалет. Для цього не створені відповідні умови, немає можливостей. Їм доводиться шукати заклади харчування, які теж не завжди пристосовані для цих людей.

Так і виникла ідея: це потрібно для жителів міста і туристів, та для осіб з інвалідністю, щоб вони не були залежні від когось, щоб не принижувалися із запитом “Пустіть, будь ласка, в туалет.”

Щодо місцезнаходження то, швидше за все, це буде зупинка біля драмтеатру. Там часто зупиняються автобуси із туристами. Місце узгодять уже на сесії. Важливо, щоб це була центральна частина міста”, – автор проекту Ірина Трачук.

2. Благоустрій прилеглої території та тротуару асфальто-бетонним покриттям

Для реалізації цього проекту автор заклала суму у розмірі 400 000 грн.

В рамках проекту планується зробити асфальто-бетонне покриття прилеглої території та тротуару біля буд.№5 по вул. В. Стефаника. Реалізація даного проекту дає можливість діткам садочку № 17 та дітям, родичам учнів школи № 4 без перешкод добратися до місця призначення, інвалідам, стареньким людям.

“На нашій території проблеми із тротуарами і дорогою, все розбите, коли йдуть дощі – застоюється вода. Це призводить до дискомфорту, особливо, малим дітям та людям похилого віку. Тому ситуація критична. Думаю, цей проект підтримають мешканці нашого району та небайдужі коломияни”, – автор проекту Людмила Садовська.

3. Встановлення світлодіодних світильників вузькоспрямованого світла на пішохідних переходах

Кошторис проекту складає 350 000 гривень.

Встановлення світлодіодних світильників вузькоспрямованого світла на вказаних пішохідних переходах м. Коломиї допоможе підвищити безпеку даних переходів. Завдяки концентрованому пучку світла чітко освітлюється контур пішохідного переходу навіть з далекої відстані, що допомагає знаходити його в нічний час. Підвищується безпека для всіх учасників дорожнього руху.

“Відмінність освітлення конкретно пішохідного переходу від загального вуличного освітлення в тому, що воно спрямоване – забезпечити безпечний перехід пішоходів через дорогу і відповідно безпечний переїзд автотранспорту через перехід.

Вузькоспрямоване LED освітлення підходить для цього якнайкраще, адже воно освітлює конкретну ділянку дороги і завдяки колірній температурі і яскравості відрізняється від звичайного вуличного освітлення і не зливається з ним.
Ще будучи студентом, я бачив як ці ідеї втілюються в життя у Львові громадськими активістами і міською владою. Дивлячись на різницю між “до і після”, я зрозумів, що це хороша ідея, і не проти, щоб таке з’явилось в моєму рідному місті.

Ким би людина не була вона все одно є учасником дорожнього руху, тому ця тема стосується всіх мешканців міста Коломиї. Цей проект спрямований на покращення стану освітлення пішохідних переходів на одній з основних магістральних вулиць нашого міста – проспекту Грушевського.

Коли я пройшовся там вночі, здивувався скільки пішохідних переходів є неосвітленими і наскільки це небезпечно, враховуючи місцевий трафік, і ситуацію з ДТП. Якщо за допомогою цього проекту буде можливість уникнути хоча б однієї небезпечної дорожньої ситуації, то вартує втілити цю ідею в життя”, – автор проекту Андрій Олійник.

4. Історико-релігійне видання книжки “Коломийські храми Божі”

Для реалізації цього проекту необхідно 66 000 гривень.

У книжці автор опрацював :

  • 13 храмів УГКЦ
  • 7 храмів УПЦ Київського патріархату
  • 2 єпархії – УГКЦ та УПЦ КП
  • 1 Російський Миколаєво-Успенський собор
  • 1 Польський римо-католицький костел
  • 1 Німецький костел та 1-у Синагогу Єрусалимську, а також 6 протестантських церков, серед яких – 4 євангельські та 2-і Адвентистів Сьомого Дня. У книжці подано 197 фотографій.

“Коломийські храми Божі” – це дуже об’ємна робота, не стільки за кількістю сторінок, як за кількістю матеріалів: 29 храмів, 2 єпархії. Це перше видання цієї теми у нас на Коломийщині. Подібного ще не друкувалося.

Для друку мені необхідно було 66 000 грн. Ця сума для мене, 82-річного пенсіонера, є великою. Мені порадили подати проект на Громадський бюджет.

Я маю надію, він пройде голосування, бо ця книга є добрим довідковим матеріалом для людей, яким цікава ця тема: і для священиків, і для мирян”, –  автор проекту Степан Андріїшин.

5. Облаштування тротуару по вул. Петлюри

Для реалізації цього проекту автор заклав суму 999 500 гривень.

На даному відрізку дороги взагалі відсутні тротуари, тому існує велика ймовірність ДТП за участю пішоходів. Планується в рамках проекту зробити тротуари з бордюрами, зручними для заїзду людям з особливими потребами.

Автор проекту Любомир Жупанський відмовився коментувати внаслідок чого народився задум та чому коломияни мають підтримати його ідею.

Описи та актуальність інших проектів читайте у наступних серіях матеріалу.

Наші партнери