ГЛУЗД

Скільки б тобі не було, мамина підтримка завжди надважлива. Її порада, подяка, розрада та оцінка. Це добре відчула Ірина Тепаленко, тому створила проєкт “Мама в Телеграмі”

Проєкт двомовний, бо читають його люди з різних куточків світу. Окрім того, Ірина вважає, що окремі слова з дитинства нам важливо чути тією мовою, якою говорили наші батьки чи вчителі. Якщо у твоїй сім’ї розмовляли українською, але окремі вислови лунали російською, то тепер їх важливо почути саме тією мовою.

Мама-бот    

“Мама в Телеграмі”  —  це бот, який двічі на день надсилає хороші слова. Так каже Ірина, хоча всі слова, які ти там знайдеш,  — її. Вона пише те, що відчуває, й уже 3 роки робить це влучно. У кожному разі так їй пишуть підписники. Вони кажуть, що “Мама в Телеграмі” надсилає відповідь на запитання чи підтримку у своєму черговому сповіщенні саме тоді, коли цього їм найбільше треба.

“Мене часто запитують, чому фрази такі влучні, чи не шпигую я раптом за підписниками каналу. Можливо, річ у тім, що в транзакційному аналізі, який я вивчаю і з яким працюю, мова про 12 заборон, які дають діткам у дитинстві. 
В українській культурі хлопчикам не можна відчувати страх, а дівчаткам — гнів. Тому коли я пишу “ти красива, коли гніваєшся, однак роби це безпечно”  —  це про заборону “не відчувай”, і людям, які щось схоже чули в дитинстві, це дуже резонує”.  

Мамине народження

Народилася “Мама в Телеграмі” 18 жовтня 2017-го. Того року Ірина Тепаленко почала вивчати транзакційний аналіз (аналіз спілкування   —  ред.). Спочатку для себе, згодом стала психотерапевткою.

“Дуже важливо, що ми говоримо дітям, навіть коли вони в животику. Засновник теорії транзакційного аналізу, автор книги “Ігри, у які грають люди” Ерік Берн назвав ці слова погладжуваннями. 
Словесні погладжування такі ж необхідні, як повітря, їжа та сон”.

Тому те, що ми звикли називати афірмацією (позитивним твердженням  —  ред.), Ірина Тепаленко називає словесними погладжуваннями.

За теорією транзакційного аналізу, у людини є три его-стани: батьківський, дитячий та дорослий.

«“Мама в Телеграмі” базується на цих трьох его-станах. У батьківському ми чуємо підтримку, похвалу, отримуємо силу та розвиваємо свій потенціал. Водночас чуємо критику, вона може бути руйнівною для нас, наприклад, “у тебе ніколи нічого не вийде” — така критика неконструктивна й шкідлива.
Є дитячий стан, у якому ми стаємо учасниками діалогу і чуємо ці слова. “Мама в Телеграмі”— це нагода наповнювати свій стан хорошими словами». 

“Мама в Телеграмі”: бути чи не бути

Канал народився, але чи є на нього запит, чи потрібен він? 

Таке питання ставила собі Ірина Тепаленко, не знаючи, що далі…

“Мені здавалося, що це класна річ, але я не розуміла, чи ще комусь це потрібно. Тоді я зібрала фокус-групу різних людей із різних країн, знайомих і незнайомих, попросила побути в чаті два тижні й сказати свої враження. Вони залишилися”.

Канал продовжив жити й розвиватися. Часто Ірині складно зрозуміти, звідки беруться нові підписники.

“Були випадки, коли я прокидалася вранці й бачила, що в моєму телеграм-каналі стало на тисячу людей більше. Я не можу пояснити, як це відбувається, бо ніколи не залучала жодної реклами. Не бачу в ній змісту, бо для мене це щось більше, ніж проєкт”.
“Мама в Телеграмі” — некомерційний проєкт. Тут ти не побачиш реклами й не зможеш про неї домовитися. 

Я сама беру погладжування зі свого каналу

Ірина не просто психотерапевтка, а ще й журналістка, яка безмежно вірить у силу слова, та тільки в авторському проєкті жінка знайшла для себе влучне його застосування. 

“Я почала вивчати транзакційний аналіз глибше і на середині цього шляху зрозуміла, що хочу застосовувати слово ось так. Мені прийшла ідея створити таке місце, де можна буде взяти для себе хороше слово. Журналістка в мені жива, але я вирішила дар слова застосувати по-іншому. Подумала, як класно було б, якби кожного дня хтось писав мені щось хороше. У результаті почала писати сама”.

Сповіщення надходять щоранку о 9:00 та щовечора о 21:00. За ними можна звіряти час. Ірина теж отримує користь зі свого каналу: 

“Я сама беру погладжування зі свого каналу. Зазвичай відчуваю, що вони вчасні, тоді, коли поставила дописи на таймінг”.

Фото: Архів Ірини Тепаленко

Щоб краще чути серцебиття нашого медіа – підписуйся на наш Telegram-канал.

Наші партнери