ГЛУЗД

Runday – історія не тільки про біг, а ще й про дружбу, мотивацію, взаємовиручку та кохання.

Як Коломия стає біговою, з чого все почалося та чому люди рандеївці прокидаються суботнього ранку та несуться на озеро. Вам це теж видається, м’яко кажучи, дивним? Між собою найзатятіших бігунів називають рандейнутими.

Ми поспілкувалися із хлопцем, який започаткував цей Всеукраїнський рух в Коломиї, дізналися про те, чим жила спільнота від моменту заснування та чого очікувати від рандейнутих коломиян далі…

Назар Качурак – молодий IT-спеціаліст та бізнесмен, вихідець із Коломийщини, який зараз проживає у Києві. Близько року тому Назар захопився бігом, згодом вступив у організацію Runday, де зміг, за допомогою поставленої системи, фіксувати свої результати, познайомився із новими людьми та відвідав чимало рандеївських локацій різних міст України. Кинув собі виклик: побувати на всіх локаціях, зараз Назар в процесі реалізації цього плану.

У травні таку локацію відкрили і в Коломиї. Досі подібні майданчики були тільки у обласних центрах. Тепер близько десятка змотивованих людей, які дбають про свій фізичний стан та здоровий спосіб життя, щосуботи збираються, щоб пробігти круг довкола озера, дехто “промотує” значно більше.

Любителі бігу обмінюються враженнями від своїх досягнень та порадами щодо здорового способу життя. Раніше команда бігунів зустрічалася для цього кожного тижня, тепер ці зустрічі стали рідшими, але чимало людей зустріли тут друзів-однодумців, а Назар Качурак навіть зустрів своє кохання.

Катя почула про забіг друзів – перший захід, який Назар організував у Коломиї, щоб побачити скільки є однодумців і чи актуальною буде рандеївська локація у нашому місті. Катерина – любителька нових знайомств, тому вже у наступному, першому рандеївському забігу, взяла участь. До того молоді люди вже спілкувалися у соцмережах, а із стартом Runday в Коломиї розпочалася і їхня історія. Нещодавно Назар запропонував Каті стати його дружиною. Тому тут не тільки бігають та розвиваються, а ще й знайомляться, закохуються та створюють бігові сім’ї.

Коломийська локація Runday має і своїх волонтерів, які двічі на тиждень проводять тренування для початківців, таким чином залучаючи у рандеївську сім’ю нових коломиян. Є ще й волонтери, які емоційно підтримують початківців та людей, які біжать в кінці колони, долаючи важкі метри разом із ними.

Бігають люди різної вікової категорії, тут головне бажання:

“У нас є учасник, пан Володимир, якому уже за шість десятків років, який прийшов спочатку до нас на Runday підтримати, потім вирішив пробігти легким темпом. Тепер  ми спостерігаємо, що кожен його біг покращується: 5 км він пробігає за 32 хв. Це яскравий приклад того, що вік – не перешкода бігу”, – розповідає Назар Качурак.

Runday – Всеукраїнська спільнота. Кожен з учасників реєструється на сайті, всі результати фіксуються в онлайн-кабінеті, таким чином люди можуть побачити свій результат, а результати видні, стверджує Назар, уже після декількох перших забігів.

Холодає, та  рандеївці продовжують бігати.

“Після зимового забігу особливий смак має чай, а коли п’єш його разом із друзями-бігунами, це відчуття з розряду того, що не купиш за гроші”, – захоплено розповідає хлопець.

Назар по-секрету каже, що у планах створити на базі Runday клуб Риторики. Бо біг – це не тільки про здоров’я. Розвиток у житті цих людей займає не останнє місце.

Команда бігунів завжди рада новим знайомствам та людям у своїй біговій сім’ї.

“Якщо ви мріяли пробігти свій перший серйозний забіг – Runday ідеально підійде, бо тут є кого запитати, і з ким попрацювати  над своєю мрією/ідеєю, – каже Назар. – Якщо ви не бігаєте, але хочете долучитись в ролі волонтера – ласкаво просимо, ним можуть стати всі охочі”.

Ми запитали Назара Качурака, що отримає людина, яка потрапить у спільноту Runday, і от що почули:

  • можливість бігати у компанії однодумців;
  • коло людей, які  можуть давати цінні поради по бігу;
  • фіксувати статистику своїх результатів;

Підготовчі тренування для початківців відбуваються у вівторок та четвер о 19:00, а забіги кожної суботи о 9:00, все це на міському озері. Runday – місце, де вам будуть точно раді.

Фото із архіву Runday

Наші партнери