ГЛУЗД

Від 30 червня до 9 липня в десяти містах України, а також онлайн відбуватиметься ювілейний “Чілдрен Кінофест”. Уже 10 років міжнародний кінофестиваль для дітей та підлітків розвиває практику сімейного дозвілля, поширюючи мистецтво. ГЛУЗD поспілкувався з піар-директором “Чілдрен Кінофест” Сергієм Грековим.

“Фестиваль створено 2014 року, коли з одного боку було піднесення після Майдану, а з іншого — пригнічення від російської агресії, тоді вже анексували Крим та почали окуповувати Схід. Виникло розуміння, що наявність проросійських настроїв на певних територіях — це також недопрацювання культурне. З’явилася ідея кінофестивалю, який сприяв би вихованню нового покоління, об’єднуючи дітей з різних куточків України, крім того, став би промінчиком світла в неспокійні часи. Цьогоріч це вже десятий кінофестиваль, і ми підготували спеціальну ювілейну програму”, — ділиться Сергій Греков. 

“Чілдрен Кінофест” — це місійний гуманітарний проєкт. 

«Перед показами ми ставимо питання залу: “Хто вперше в кіно?”, і у відповідь багато піднятих рук. Фільми під час фестивалів відрізняються від того, що може запропонувати кінотеатр. У прокаті домінують стрічки однієї-двох великих студій — зі схожими підходами до сценаріїв, техніками анімації, кліше.

Загалом культурні події — ознака здорового розвиненого суспільства. У воєнний час важливо не ставити життя на паузу».

Фестиваль заснувала й організовує кінокомпанія “Артхаус Трафік”, керівником якої є Денис Іванов. Вона продюсує українські фільми (з недавнього — “Носоріг” Олега Сенцова), також прокатує українські та іноземні стрічки (“Бачення метелика”, “Клондайк”, “Мої думки тихі”, “Корсет”, “Трикутник смутку”).

Команда фестивалю вирішила створити персонажа, на ім’я Совеня Чарлі. Совеня символізує розум, знання, а Чарлі — на честь Чарлі Чапліна: 2014-го було 125 років від дня його народження. У конкурсі малюнків серед дітей перемогла робота 7-річного Артема Рассаднікова з міста Донецька. Тепер хлопцеві 17. 

“…проявити свої таланти”

«У рамках “Чілдрен Кінофесту” відбувається також дитячий кіноконкурс. Це значно розширює фестиваль, адже учасники мають активне і творче дозвілля довше ніж 10 днів. Конкурс заснували 2017-го й організовують його щороку. Ми приймаємо роботи дітей віком від 7 до 14 років. Для участі можна подавати ігрові та анімаційні короткометражні фільми тривалістю від 1 до 8 хвилин. Це нагода проявити таланти. Цьогоріч податися на конкурс можна до 29 травня».

Фільми фіналістів покажуть у кінотеатрах та онлайн. Цього року в журі — режисерка анімаційного фільму “Мавка. Лісова пісня”, авторка та сценаристка анімаційного серіалу “Пес Патрон” Олександра Рубан, акторка театру та кіно Римма Зюбіна, режисер фільму “Памфір” Дмитро Сухолиткий-Собчук. 

“У нас професійне журі, справжні кінематографісти з класним досвідом, які оберуть найкращі фільми. Буде декілька переможців у різних номінаціях та вікових категоріях. Діти матимуть змогу виграти від 5 до 10 тисяч гривень”, — каже Сергій Греков.

Минулого року на дитячий кіноконкурс подали понад 100 заявок зі всієї України. 

«Мені запам’яталася історія хлопчика Матвія Глазунова з Ізюма. 2021 року він посів перше місце з фільмом “Мелісса”, ляльковою анімацією про пригоди відьми, яку зняв доволі професійно. Здобувши перемогу, Матвій сказав, що гроші, які виграв, витратить на нові матеріали для зйомок, і минулого року знову потрапив у фінал — зі стрічкою “Чорний лютий” про війну», — ділиться Сергій.

“…це буде найкраще з кращого” 

У програмі “Чілдрен Кінофесту” є також міжнародна конкурсна програма, до якої відбирають повнометражні фільми високої художньої якості, зняті для дітей та підлітків. Найкращий фільм визначають за результатами глядацького голосування. 

«Діти дивляться кіно і голосують за найкращий фільм. Цього року буде представлено шість європейських та одна українська стрічка різних жанрів: жахи, комедії, фентезі. Це розважальне кіно, щоб діти відволіклися від війни. 

Мій абсолютний фаворит серед фільмів, представлених на нашому кінофестивалі, — це “Життя Кабачка” з програми 2017 року, анімаційний фільм Клода Барраса за сценарієм Селін С’ямми, просто неймовірний і для дорослих, і для дітей — одна з найкращих стрічок серед тих, які я бачив, здатних у доступній формі розповісти дітям про серйозні теми. Це історія про хлопчика, який після смерті мами потрапляє в дитячий будинок, де знаходить друзів та дізнається, що таке міцна дружба, турбота і справжня любов».

Також у програмі кінофестивалю — ретроспективний фільм. 

«Ми кожного року показуємо один фільм, який вважають надбанням кінематографа, щоб ознайомити дітей з класикою, адже це частина культурного розвитку. Цього року ми відзначаємо 30-річчя виходу фільму “Таємний сад” Агнешки Холланд, польської режисерки, яка відома українцям своєю стрічкою “Ціна правди”. 

Крім традиційної програми, ми зібрали фільми переможців минулорічних фестивалів, тому це буде найкраще з кращого. Повну програму фестивалю оголосимо 1 червня, у День захисту дітей», — розповідає Сергій Греков.

Цього року “Чілдрен Кінофест” відбуватиметься в Києві, Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Луцьку, Львові, Одесі, Полтаві, Хмельницькому та Чернігові. Щоб долучитися до безплатних показів у кінотеатрах, потрібно зареєструватися на сайті за тиждень до події. Щоб переглянути онлайн, потрібно зареєструватися в онлайн-кінотеатрі

Журналістка: Юлія Варчук

Фото: архів кінофестивалю за 2021 рік

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери