ГЛУЗД

Першими учасниками таборів були діти загиблих і поранених бійців з батальйону Олександра Чуба. Тепер на кожній таборовій зміні можна зустріти сотні дітей. Ми поспілкувалися з Мариною Ліпич, яка долучилася до проєкту як мама, а потім стала частиною команди організаторів. Вона розповіла нам, чому діти так цікавляться “Строкатими Єнотами”.

 

Щоб подарувати яскраві миті дітям війни

2014 року в Донецькому аеропорту Олександр Чуб отримав важке поранення. Він був бійцем 2 батальйону Національної гвардії України. Під час реабілітації в Америці зайнявся інформаційною діяльністю: від Флориди до Каліфорнії він проїхав велосипедом понад 10 тисяч кілометрів, показуючи людям фільми про Україну та розповідаючи, що насправді відбувається на теренах нашої держави. Так Олександр зумів достукатися до багатьох людей з-поміж української діаспори й американців. 

Зібравши достатньо коштів, Олександр вирішив втілити давню мрію — заснувати табір для українських дітей.

Локація чоловіку трапилася випадково: сплавляючись Дністровським каньйоном, він помітив територію молодіжного руху “Кузня”. Познайомився з власником Владиславом Кириченком, і той підтримав ідею ветерана з дитячими таборами.

Перший заїзд відбувся 2018 року, і відтоді цікавість дітей та батьків до “Строкатих Єнотів” лише зростає. 

У команді багато учасників бойових дій. Вони створюють середовище для патріотичного виховання дітей і водночас проходять своєрідну реабілітацію.

Простір, що заохочує пробувати нове

Марина Ліпич долучилася до табору влітку 2019 року. Вона шукала для сина простір, який би відповідав їхнім життєвим цінностям та мав патріотичне підґрунтя.

 

«Я, як мама, шукала для сина особливе місце, де він зміг би відкритися як особистість, спробувати щось нове, зайнятися активними розвагами. Знайшла “Строкатих Єнотів”, з якими відправилися в похід на декілька днів. Коли познайомилася із цим середовищем, командою, то запропонувала свою допомогу як психологиня, а згодом зайнялася організаторською та комунікаційною діяльністю табору»,  —  розповідає Марина.

Батьків приваблює насичена та різноманітна програма.

“Строкаті Єноти” — це середовище, де діти зростають і переймають патріотичні цінності, вчаться любити, пізнають, вивчають Україну та її історію. Тут створюють атмосферу гармонії й любові та розвивають дитячу цікавість.

Щодня учасники табору мають по три заняття, інструктори заохочують  дітей спробувати щось нове, розвивають у них креативність.

“Ми залучаємо до наших таборів людей з різних напрямів, які реалізували себе. Це актори, співаки, ковалі, волонтери і ветерани війни, митці, письменники та інші цікаві особистості, які надихають дітей та дають поштовх до нового”,  —  ділиться Марина.

Тут проводять майстер-класи, заняття спортом, танцями, ходять у походи та забезпечують дітям активний відпочинок.

“У нас є правило: ми українськомовний табір. Того, хто досі не говорив українською, підтримуємо і заохочуємо. Часто дивимося фільми, рефлексуємо, проводимо терапії, щоб кожному було комфортно

Підтримка проєкту та можливість для дітей війни

Цьогоріч проєкт Олександра Чуба виграв грант від “ВАРТО”. Кошти використають на розвиток табору, також забезпечать безкоштовне перебування дітей, батьки яких є учасниками бойових дій.

“У нас є можливість прийняти декількох дітей безкоштовно, адже ми розуміємо, як важливо зберегти та примножити миті дитинства для тих, чиї батьки були на війні чи загинули. Ми дуже хочемо, щоб дитинство було яскраве та веселе. Діти — наше майбутнє, тож потрібно підтримувати їх і створювати середовище любові й розуміння, щоб вони були хорошими людьми”, — говорить Марина.

 

“Строкаті Єноти” в Карпатах

Уже декілька років “Строкаті Єноти” базуються в селі Криворівня, що на Франківщині. 

Гірське село, яке далі від міста та звичного життя  —  кращого місця для  для табору і не придумати.

“Вони живуть в дерев’яних котеджах на березі річки. Є футбольне поле, де ми щодня проводимо руханку, їдальня, місце для відпочинку і  майстер-класів”,  —  розповідає Марина Ліпич.

Таборова зміна триває 10 днів. Улітку може бути навіть 8 заїздів, а взимку  —  2.

“Наші зимові табори  —  неймовірні! Взимку в нас акцент на святкуванні Різдва, а так, як його святкують у Криворівні  —  не святкують ніде! Це казкове явище. Взимку ми проводимо майстер-класи з виготовлення новорічного декору та подарунків, ставимо Вертеп, а ще щодня святкуємо Новий рік так, як його святкують у різних куточках світу. Для нас дуже важливо зацікавити дітей і передати їм досвід”,  — розповідає організаторка.

 

Дітей у заїзді буває до 140. Їх ділять на рої та за кожним з них закріплюють ментора.

Вік учасників — від 6 до 18 років.

Марина розповідає, що назва табору з’явилася на підґрунті військового угрупування:

“Знаєте, є морські котики? І коли Олександр думав над назвою, йому хотілося поєднати дитинство і свій військовий досвід.  Придумав “Строкатих Єнотів”, бо строкаті  —  це яскраві, різнобарвні, насичені, такі, яким і повинно бути дитинство, а єноти — як десантна еліта. А тепер, після викрадення нашого херсонського єнота, назва звучить з підтекстом!”,  —  розповідає Марина.

“Строкаті Єноти”  —  це простір неформальної освіти, де діти зростають і переймають цінності, важливі для українського суспільства.

“Щоб полюбити свою країну, потрібно її побачити та вивчити, каже наш засновник. І я з ним погоджуюся, наша платформа для самопізнання і розвитку, ми навчаємо дітей нового, а діти вчать нас по-іншому бачити світ”,  —  підсумовує Марина.

Журналістка: Софія Дмитрів

Фото: Архів героїв

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери