ГЛУЗД

Відчиняю двері, зсередини віє теплом і запахом свіжоспеченого хліба. Монастирське кафе наповнене дзвінкими дитячими голосами. На стінах християнські написи, а на одній з них — пильний погляд Ісуса. 

Спершу здається, що це звичне місце, та заклад створено як соціальне підприємництво. Тут працюють люди з ментальними порушеннями.

Із чого все почалося?

Монастирське кафе — соціальний проєкт парафії Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ. Отець Андрій є його ідейним натхненником. Він має понад 20 років досвіду роботи з людьми з ментальними розладами. 

Починали з майстерні. Облаштували дві кімнати для занять, де асистенти вчать дітей створювати щось власними руками. 

“Даємо дітям зробити щось самим. У суспільстві часто навіть з доброти намагаються відділити їх від роботи. Ми ж хочемо, щоб через творчість вони могли розвиватися”, — говорить отець.

Щоб мати кошти на функціонування спільноти, вирішили заснувати соціальний бізнес. Спочатку створили пекарню, згодом відкрили кав’ярню. До ремонту долучалися батьки й ментори, які працюють з дітьми. Приміщення, де мало бути кафе, потрібно було зробити вищим. Довелося однодумцям самотужки копати, оскільки попередній статус цього місця — підвал. 

“В Україні насправді не так багато схожих ініціатив. Я досліджував і виявилося, що на всю країну є 4 інклюзивні кафе”, — розповідає отець Андрій. 

Приятелі

У кав’ярні дітей з ментальними порушеннями кличуть приятелями. Вони приходять на кілька годин і стають повноцінними працівниками. Як тільки відкрилися, на зміні було по кілька офіціантів, та згодом вирішили, що краще закріпити за ними певні дні. 

“Встежити за всіма бувало важко, оскільки вони потребують підтримки та нагляду. Вони дуже прості й усе роблять за своїми відчуттями, тому буває, що іншому персоналу потрібно їх спрямовувати”, — каже адміністраторка Діна.

Каріна

“А я чекала, що ви прийдете”, — простягає руку Каріна для знайомства. 

Каріна, дочка Діни, сідає навпроти нас, біля отця Андрія. Разом з матір’ю вона приходить сюди щодня. Ми одразу знаходимо спільну мову і за хвилю обговорюємо її роль у кав’ярні, їжу та вподобання. 

Далі Каріна проводить майстер-клас зі складання коробок для піци.

“Береш отак, — коментує Каріна процес, — ці кружечки забираєш, а це треба зігнути…”

Поки триває навчання, бариста готує каву, а Каріна обіцяє показати, як вона відносить гостям замовлення. 

“Саша смайлик на каві малює”, — коментує дівчина.

Каріна ставить каву на стіл, бажаючи смачного, і спритно обертається до об’єктива, наче це звична для неї практика або ж частина процесу подання, завмирає для фотографії. 

Важливість залученості

При  монастирі отців Редемптористів уже кілька років функціонує спільнота “Віра і світло”. Туди коридори ведуть повз соціальну пекарню та дитячий садок.

Екскурсію проводить Діна. Перша наша зупинка — пекарня:

“Спершу як соціальний проєкт створили пекарню. Ми хотіли працевлаштовувати сюди людей з інвалідністю. Була така потреба, бо в Івано-Франківську не існувало жодного проєкту, який залучав би таких людей до роботи”, — розповідає адміністраторка. 

Це стало можливим завдяки міській програмі “Бюджет участі”, за кошт якої придбали одну з печей, та внескам меценатів. 

На поверх вище міститься майстерня. Тут діти виготовляють святкові прикраси, які продають на ярмарку.

“Діти дуже люблять цей процес. Ми щороку їздимо в літній табір. Якраз такі ярмарки покривають його, тому вони з великим захопленням і створюють, і продають”, — розповідає Діна.

У сусідній кімнаті відбуваються зустрічі спільноти “Віра і світло”. Функціонує вона від 2013-го. Здебільшого тут парафіяни церкви. Діти з ментальними порушеннями часто опиняються в ізоляції, тому вирішили створити середовище, де батьки з дітьми могли б спілкуватися з такими самими сім’ями.

“Це важливо не лише для дітей, а й для батьків, бо багато хто не може прийняти до кінця, комусь важко, а спілкуючись та спільно проводячи час, вони допомагають одне одному”, — говорить Діна. 

Журналістка: Ірина Блаженко

Фотографка: Софія Дмитрів

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери