ГЛУЗД

Фестиваль хендмейду в Коломиї відбувається вдруге в мистецькому центрі “Світовид”. “Творчу здибанку” організували Олена Бойцан та Ольга Король. 

Фестиваль був тематичним: учасники прикрашали столики в стилі “Лісової пісні”. Відвідувачі мали змогу не тільки роздивитися різні вироби та підібрати щось до смаку, а й допомогти бездомним тваринам: узяти додому кішку або ж фінансово підтримати клуб “4 лапи”, які допомагають тваринам. Ще збирали гроші, щоб допомогти маленькій коломиянці Марусі Долішняк, у якої проблеми з диханням. 

Участь узяло 19 майстринь. Ми поспілкувалися із чотирма з них і дізналися більше про них та їхню творчість.

Христя почала шити три з половиною роки тому для свого сина, а згодом вирішила робити це на замовлення. Закуповує тільки органічний матеріал, бо знає, що багато дітей мають алергію на різні тканини. 

“Пошитий одяг не буває однаковий, він завжди індивідуальний. Ось цей тренч я пошила на свого синочка” (показує миле і водночас стильне дитяче пальто).

На “Творчу здибанку” Христя прийшла, щоб познайомитися з креативними людьми  Коломиї, знайти охочих для колаборації та показати себе як майстриню.

Соні шістнадцять, хендмейдом вона займається півтора року. Участь у фестивалі бере вже вдруге, продає кулони в стилі рококо.

“Мені до душі мікровишивка, найбільше подобається стиль рококо”.
 

Дівчина вишиває узори, а тканину прикріплює до металевих формочок, які замовляє в інтернеті, але невдовзі зможе виготовляти їх власноруч, бо вчиться на ювеліра.

Наталя займається декоративною керамікою половину свого життя. Останні два роки розвиває власний бренд “mahova ceramics”. Однією із цінностей є свідоме споживання, тому намагається використовувати матеріал так, щоб не було залишків. Дівчина поділилася процесом роботи: два дні на ліпку та два тижні на те, щоб робота висохла. Після цього два випалювання, кожне по 8-9 годин. 

Має власну традицію щодо зароблених грошей на фестивалі: 

“Після продажу потрібно обов’язково “гульнути”, бо якщо цього не зробити, то гроші вестись не будуть”,   — сміючись каже Наталя.
   

Пора відходити від того масового, китайського… 

Ольга Король є одночасно і співорганізаторкою, і учасницею фестивалю “Творча здибанка”. Жінка представляє саморобні альбоми для фотографій та записники для дівчат. Ольга провела благодійний майстер-клас з виготовлення листівок: гроші збирали на допомогу безпритульним тваринам.  Захід організували, щоб майстри презентувати себе та могли знайти потенційних клієнтів. 

“Ми зі співорганізаторкою Оленою Бойцан ходили по сувенірних крамницях і пропонували власникам  прийти подивитись, можливо, знайшли б когось, з ким би хотіли співпрацювати. Ми хочемо розвивати хендмейд у Коломиї, пора відходити від того масового, китайського”.

Цього року було багато охочих узяти участь у “Творчій здибанці”, організатори мусили відмовити десятьом людям: для виробів потрібно великого простору.


“Дуже класно, що було стільки люду, це означає, що в Коломиї цікавляться хендмейдом, розширюється масштаб події: були учасники й з Івано-Франківська”, — ділиться Ольга.

Рік тому Ольга Король створила в Коломиї танцювальний колектив “Танці без обмежень”. Він мав виступити під час цього фестивалю, але через Дні жалоби виступ перенесли на наступний фестиваль. 

Журналістка: Каміла Чернєцова

Фотограф: Назар Яжинський 

А щоб у твоєму житті було більше Глузду —підписуйся на наш телеграм-канал.

Наші партнери