Від чого відмовлятися під час посту?

Часто обмеження в їжі може викликати погіршення стану здоров’я чи роздратування. Чи має сенс у такому разі піст? Що робити людям, які мають проблеми зі здоров’ям? Відповіді на ці запитання ми шукали зі священником Катедрального собору Преображення Христового Сергієм Триф’яком та терапевткою Оксаною Токарчук.

Ми сприймаємо час посту як період, сповнений заборон та обмежень.  Насправді його мета полягає зовсім в іншому. Піст — це час для особистого зростання, час духовно наповнити своє серце.

“Християни під час посту відмовляються від приємностей, які негативно впливають на життя. Позбавляючи себе цього, ми маємо змогу наблизитися до Бога”,  —  каже отець Сергій.

Мова не тільки про обмеження в їжі, бо піст — це час, коли ми можемо переглянути своє бачення світу і власної ролі в ньому.

Піст не має погіршувати стану здоров’я людини, бо це не дієта чи голодування, а стримання від надмірностей. Піст — це духовна практика, рішення з наміром духовно зростати. Тому коли людина відчуває роздратування, то повинна розуміти, що зі своїми недоліками потрібно працювати, а не шукати винних.

Саме час очиститись від духовного бруду

Піст — це хороший спосіб переглянути кількість ресурсів і продуктів, які  ми використовуємо. 

Відмовитися від певної їжі закликають усіх вірян, проте від посту звільняють дітей до 14 років та осіб, яким виповнилося 60 років,  важкохворих, вагітних, матерів після пологів і тих, які годують груддю, тих, які подорожують (якщо час подорожі перевищує 8 годин), тих, які важко працюють, тих, які харчуються зі столу інших. убогих, які живуть з милостині. 

Але нікому не протипоказано обмежувати себе в поганих вчинках та шкідливих звичках.

Грань між гучною забавою і сімейним обідом

Піст — це не час для гучних святкувань та веселощів, ми відмовляємося від дискотек, весіль і днів народжень. Проте родинні святкування не є гріхом.

Те саме стосується музики. Традиція відмовлятися від неї з’явилася через утримання від гучної забави. Але якщо музика приносить задоволення і людина не влаштовує під неї дискотеки — це не є гріхом.

“Час Великого посту варто присвятити молитві та єднанню з Богом”,  —  каже отець Сергій.

Із чого розпочати? 

Оксана Токарчук рекомендує перед тим, як постити, порадитись з лікарем про стан свого здоров’я, проаналізувати свої знання про повноцінний раціон під час посту, про продукти, якими можна замінити білкову їжу та  про спосіб їх приготування.  

Щоб краще розуміти збалансованість раціону під час посту, варто почати вести щоденник калорій. Харчування має бути повноцінним за вмістом білків, жирів та вуглеводів. Якщо людина раніше не постила, не можна різко починати  обмежувати себе в їжі. У такому разі розпочати варто з так званого полегшеного варіанту з вживанням риби, кисломолочних продуктів і яєць та відмовлятися від цих продуктів 2-3 дні на тиждень. 

На час посту віряни відмовляються від м’яса, риби, яєць, молока і молочних продуктів, солодощів, випічки та алкоголю.

Основне обмеження — це відмова від тваринного білка. Потрібно зазначити, що білок — джерело амінокислот, з яких будуються м’язи, білки крові, ферменти, гормони. У білках тваринного походження міститься більше незамінних амінокислот, ніж у рослинних.

Щоб мати повноцінний раціон, важливо збалансувати своє харчування так, щоб отримувати всі необхідні речовини з рослинною їжею: бобові, горіхи, каші, насіння та гриби.

Під час посту важливо не лише відмовлятися від чогось, а й ділитися з тими, хто цього потребує.

Благодійний фонд “Карітас Коломия” проводить щорічну акцію “Великодня милостиня”.

Суть полягає в тому, щоб на час посту відмовитися від того, що не є необхідністю: кави, сигарет, солодощів і т. д., а за зекономлені кошти малозабезпечені коломияни, особи, які вимушено залишилися без даху над головою, та інші матимуть змогу щодня отримувати в благодійній їдальні гарячий обід.

Більше тут.

Журналістка: Каміла Чернєцова

Фото: із мережі Інтернет

А щоб у твоєму житті було більше Глуzду —підписуйся на наш телеграм-канал.