ГЛУЗД

“Якщо жінка економічно незалежна, їй набагато легше розірвати коло домашнього чи гендерно зумовленого насильства”.

За 10 місяців 2022 року правоохоронці прийняли понад 200 тисяч звернень про правопорушення, пов’язані з домашнім насильством. Про це розповіла заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко. 

Дуже часто саме економічна залежність стає причиною того, що жінки терплять насильство. “ВОНА хаб” спрямовано на розвиток професійного потенціалу та фінансової спроможності жінок, які постраждали від домашнього / гендерно зумовленого насильства або перебувають у групі ризику. Цього року 3387 жінок отримали допомогу в кар’єрному хабі. Ми поспілкувалися з комунікаційною менеджеркою проєкту Ярославою Корсун:

“Назва хабу складається з перших літер чотирьох слів — вільна, окрилена, незалежна, амбітна. Команда працює над тим, щоб саме так почувалися клієнтки після відвідування хабу. Тут можна отримати безплатну консультацію кар’єрної радниці, допомогу на всіх етапах пошуку роботи або започаткування власного бізнесу, підтримку психологинь проєкту, змогу здобути нові знання на професійних курсах”.

Кар’єрний хаб тісно співпрацює із соціальними службами, центрами зайнятості, бізнесами, забезпечуючи комплексну підтримку клієнток. 

“Для мене моя робота — це можливість бути корисною, допомагати жінкам та власним прикладом показувати, що фінансова незалежність для жінок є важливою складовою власного комфорту”, — ділиться Ярослава Корсун.

“Підтримуємо жінок, яким потрібна економічна незалежність” 

“Жінки часто знаходять безпеку в шелтерах, але не мають змоги забезпечувати себе та дітей надалі. Саме тому ми вирішили доповнити спектр цих послуг економічним компонентом. У проєкті консультуємо й підтримуємо жінок, яким потрібна економічна незалежність. Також розповідаємо, де можна знайти денний центр або отримати безоплатну правову допомогу. 

Якщо жінка економічно незалежна, їй набагато легше розірвати коло домашнього чи гендерно зумовленого насильства”, — ділиться Ярослава. 

Про розширення хабу

У жовтні 2020-го створено сайт, де кар’єрні радниці консультували онлайн. Проте після широкомасштабного вторгнення зросла кількість жінок, які потребують підтримки, але не мають доступу до онлайн-зустрічей. Багато хто без стабільного інтернету, місця для консультації, також чимало внутрішньо переміщених жінок не мають техніки, тому від червня 2022 року проєкт розширили та створили офлайн-хаби у Львові, Дніпрі, Києві, Ужгороді, Запоріжжі, Чернівцях, Луцьку. 

“У кожного хабу є свої короткотривалі курси. Наприклад, у Львові відбуваються курси з ресторанної справи, в Ужгороді — з SMM, у Дніпрі — зі швейної справи. На національному рівні плануємо новий набір на курси в IT”.

Отримати консультацію можна на сайті

Проєкт реалізує Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні UNFPA. Програма надає підтримку Уряду України у зміцненні політичної та правової бази, підтримує громади у створенні спеціалізованих служб для постраждалих від домашнього насильства. 

Журналістка: Юлія Варчук

Фото: архів “ВОНА хаб”

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери