ГЛУЗД

Цього року замість зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) організують національний мультипредметний тест (НМТ). Верховна Рада ухвалила відповідний закон № 7132.  Навчальні заклади зараз під особливою загрозою, тому проведення ДПА та ЗНО наражатиме молодь на небезпеку. 

Що таке мультитест?

Мультипредметний тест — це онлайн-тестування з трьох предметів: українська мова, математика, історія України. Лише 60 завдань та 120 хвилин на їх виконання. Послідовність виконання завдань можна обирати самостійно. Після завершення тестування доступними будуть результати за кожен блок завдань. До початку НМТ необхідно відповісти на чотири запитання про себе.

Чим завдання мультитесту відрізняють від ЗНО?

Українська мова

Не буде завдань з української літератури, власного висловлювання, роботи з текстами, коротких відповідей.

Математика

Не буде завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю.

Історія України

Не буде завдань з історії стародавньої України — тільки сучасна історія.

Реєстрація на тестування обов’язкова

Абітурієнти 2022 року повинні створити реєстраційну картку. У ній є поля для вибору предметів ЗНО / ДПА. Їх потрібно заповнити попри скасування ДПА у формі ЗНО. Вступники, які ще не створили реєстраційної картки (реєстраційний період: 1 лютого 19 квітня), зможуть зробити це в червні, коли буде додатковий період для їх формування.

У реєстраційній картці потрібно вказати:

  • прізвище, ім’я по батькові
  • дату народження
  • серію та номер паспорта (за наявності)
  • номер телефону

Ці дані також важливі для подання документів на вступ.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, вступники, які створили реєстраційні картки, ще не є учасниками національного мультитесту.

20 травня стартував перший етап підтвердження участі в складанні НМТ. Він триватиме до 7 червня 2022 року (включно). Для цього потрібно заповнити спеціальну форму на інформаційній сторінці у вкладці “Підтвердження участі в НМТ”:

  • вибрати із запропонованого переліку спочатку країну чи регіон України, потім населений пункт, у якому або поблизу якого учасник планує перебувати в період основної сесії тестування (18 липня 4 серпня 2022 року);
  • зазначити своє прізвище та ім’я;
  • обчислити і правильно ввести результат у відповідну комірку, натиснути на кнопку “Взяти участь у НМТ”. 

Після цих дій на сторінці з’явиться інформаційне повідомлення, у якому буде вказано, що учасник успішно пройшов перший етап підтвердження свого бажання взяти участь у НМТ, а також ітиметься про обов’язковість другого етапу.
Ті випускники, які від 20 травня до 7 червня 2022 року не підтвердять своєї участі в НМТ, не зможуть бути на основній сесії тестування.
На другому етапі учасник має обрати місто / країну. Для цього від 21 червня до 7 липня 2022 року на інформаційній сторінці у спеціальній формі потрібно вказати назву населеного пункту, у якому він зможе пройти тестування.
Тільки після двох етапів підтвердження участі в НМТ від 12 липня 2022 року учасник зможе завантажити з вкладки “Місце проведення” запрошення-перепустку, де буде зазначено дату, час і місце проведення мультитесту.

Тестування відбуватиметься у три сесії: основна (18 липня 10 серпня), додаткова (16 20 серпня), спеціальна (12 16 вересня).

У якому форматі відбудеться НМТ?

Мультитест можна буде пройти лише в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), тобто в закладах освіти, де є укриття і де окремі класи або аудиторії обладнано комп’ютерами.

Чи зможуть випускники, які перебувають за кордоном, пройти тестування?

У своєму телеграм-каналі міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив про підписання наказу, яким затверджено перелік закордонних пунктів для проведення НМТ.
“Наразі заплановано, що тимчасові екзаменаційні центри створять у 39 містах таких країн, як Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція”, написав міністр.

Як оцінюватимуть завдання тесту?

Алгоритм оцінювання для учасників пропонують такий самий, як для ЗНО минулих років. За одну правильну відповідь 1 бал. У завданнях на відповідність 1 бал за кожну правильну пару. 

Повітряна тривога під час тестування: що робити?

Якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, то  мультипредметний іспит призупинять, а його учасники перейдуть у безпечне місце. Щойно пролунає сигнал про відбій тривоги, учасники тестування повернуться до приміщення, щоб продовжити виконувати роботу.

Коли повернуть кошти за пробне ЗНО 2022?

Усі учасники пробного ЗНО до кінця року зможуть повернути кошти. Про це повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет. За його словами, Міністерство освіти отримало чимало запитів від учасників пробного ЗНО щодо повернення грошей або їх перерахунок на потреби держави.

Журналістка: Тетяна Грабна

Дизайн: Ірина Блаженко

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери