ГЛУЗД

Зовсім нещодавно в Коломиї запрацював “Вулик Змістів”. Мета проєкту — допомогти внутрішньо переміщеним особам соціалізуватися в новій громаді та інтегруватися в нове середовище, а передусім знайти помешкання.

Вулик  —  середовище, у якому всі мають змісти

Ініціатор “Вулика Змістів” Віталій Охріменко з Києва. Він має аудиторський досвід та є учасником громадської спілки “Мережа правового розвитку”. 


На Коломийщину Віталій із сім’єю приїхав до родичів. 24 лютого його ранок, як і багатьох, розпочався з вибухів. На якийсь час його родина виїхала до батьків у заміський будинок, а чоловік залишався в місті патрулювати.

“Коли стало зрозуміло, що облоги Києва не буде, сім’я повернулася в місто, а потім вирішила виїхати в Коломию…”, — розповідає Віталій.

Про складність пошуку помешкання чоловік знає з власного досвіду, тому зародилася ідея проєкту для переселенців.

“Я побачив стереотипи щодо внутрішньо переміщених осіб та ситуацію з поселенням у містах”, — каже Віталій. 

За якийсь час чоловік знайомиться із Соломією Зінець, яка вже допомагала переселенцям як представниця міської ради, і пропонує їй створити спільний проєкт.

«“Вулик Змістів” — це не тільки пошук помешкання. Його мета — допомогти громаді і внутрішньо переміщеним особам. У Коломию приїхало багато спеціалістів, які стануть або драйвером, або якорем. Якщо допомогти їм інтегруватися, то громада зростатиме. 


Основна ідея “Вулика” — створити середовище, у якому всім зручно, у якому всі мають змісти. Починаємо ми із житла, оскільки людина, яка не має життєвого простору, тут не залишиться», — ділиться Віталій.

Чому “Вулик Змістів”?

Війна сформувала нові ланки громадянського суспільства. Тепер особливо проявилися українські людяність, готовність віддати останнє та допомогти.

У громаду потрапили нові бджоли, і щоб вони могти реалізуватися, їм потрібна безпека та підтримка.

Кожна сота у Вулику — це те, завдяки чому будуть реалізовуватися бджоли: житло, робота, хобі, комунікація з місцевими мешканцями, навчання… 

У назві “Вулик Змістів” є ще один зміст: українців часто порівнюють з бджолами, бо ми працьовиті, заклопотані, турботливі. А ще бджоли нікого не провокують та нікому не загрожують, вони працюють над облаштуванням своїх вуликів, добувають мед. Так є, поки їх не чіпають, щойно на бджіл нападають, вони стають грізним роєм, готовим знищити супротивника. 

Допомогти почати на новому місці

За словами координаторки проєкту Соломії Зінець, більше людей тепер шукають житло, ніж здають його. Близько 70 сімей очікують поселення і готові платити за гідні умови проживання.

“Проєкт “Вулик Змістів” — це продовження тієї роботи, яку розпочала міська рада ще в перші дні широкомасштабного вторгнення. Відмінність в тому, що тепер це комплексний підхід”, — розповідає координаторка проєкту Соломія Зінець.

Команда працює при ЦНАПі, у центрі допомоги вимушеним переселенцям. 

“Перша сота “Вулика змістів” — банк житла. Ми хочемо збільшити кількість  місць для проживання. У школах та садках тепер проживає 122 особи. Це люди похилого віку, діти, і вони потребують окремого помешкання. Тому ми працюємо над тим, щоб заохотити людей відкривати свої порожні будинки чи квартири”, — розповідає координаторка проєкту.

Щоб переселенцям було легше шукати житло, команда “Вулик Змістів” вже почала роботу над створенням сайту. Допомагають у цьому також переселенці.

У банку житла можуть бути також комунальні та бізнес-приміщення, які можна переобладнати в шелтери.

Ще одним з напрямів, над яким працює “Вулик Змістів”, є банк меблів / речей, оскільки багато переселенців шукають базові речі. Банк наповнюють завдяки пожертвам людей, благодійних та громадських організацій, а також якусь частину купують за кошти, які збирає керівниця проєкту.

Передусім безпека та гідні умови

Команда працює над безпекою не тільки переселенців, а й тих, хто готовий ділитися своїм помешканням. Ближче знайомиться із сім’єю переселенців, щоб розповісти про неї тим, хто її прийматиме. Так люди можуть обрати ту сім’ю, яка ближча їм за духом.

Усю мережу квартир та будинків підключать до охоронної фірми. 

У проєкті працює також юристка, яка допоможе укласти двосторонній договір про те, що мешканці відповідальні за матеріальне майно. На невеликі поломки передбачено кошти з фонду проєкту. 

Команда наголошує: ми дбаємо про гідні умови проживання. Люди мають відчувати не тільки безпеку, а й комфорт, щоб скоріше соціалізуватися та повернутися до нормального життя.

На майбутнє

Наступним проєктом, який реалізує “Вулик Змістів”, буде відкриття шелтеру в комунальному приміщенні. Кожна сім’я там матиме окрему кімнату, спільним буде конференцзал. Тепер команда займається складанням кошторису, щоб зробити там якісний ремонт.

“Це буде не гуртожиток, а місце для тимчасового перебування, де люди зможуть соціалізуватися, отримати нові навички, а потім підтримувати одне одного та ставати менторами для тих, хто житиме в шелтері”, — каже Соломія Зінець.

“Вулик Змістів” допомагатиме переселенцям також перекваліфікуватися, здобувши сучасні професії, організовуватиме нетворкінги та надаватиме психологічну допомогу.

Вулик планують масштабувати. Згодом інші громади можуть отримати франшизу або ж просто звернутися по пораду чи консультацію до керівників проєкту.

Якщо ви готові надати житло  —  заповнюйте форму чи телефонуйте за номером: +380 (99) 088 91 98.

Журналістка: Ірина Блаженко

За оновленням стеж:
🔸телеграмі 
🔸 вайбері
🔸 вацапі
🔸 фейсбуці
🔸 інстаграмі
🔸 твіттері

Наші партнери