ГЛУЗД

Подружжя Савків обожнює музику і прищепило любов до неї своїм дітям. Сімейному гурту Savka-band чотири роки, найменшому її учаснику п’ять. На ютуб-каналі сім’я фіксує свої виступи наживо, сольні та спільні концерти. Нещодавно в Савків вийшла колядка “Запалала в небі зірка” в сімейному виконанні, слова якої написала мама, Людмила Лінник-Савка, а музику — старший син, Данило. Колядка передає любов сім’ї до затишного святкування Різдва та відкриє мюзикл сина наступного року. 

Людмила розповідає, що вони із чоловіком усе життя займаються музикою, музикант і батько Андрія Савки. Четверо синів подружжя активно беруть участь у багатьох музичних проєктах. Данилові 13, він грає на фортепіано, а від п’яти років пише музику. Олександру 10, він грає на віолончелі. Дмитру 6, а наймолодшому, Михайлові, 5 років, обоє грають на скрипці. 

“Коли Данилові було вісім років, він став автором першої спільної колядки, яка зірвала мережу, мала понад 200 тисяч переглядів. Для нього Різдво і коляда — це щось трепетне та цінне. А нещодавно Данило вирішив написати мюзикл “Історія Різдва”, який буде репрезентовано наступного року”,  — розповідає Людмила.

Колядка “Запалала в небі зірка” буде відкривати мюзикл Данила, яким він хоче розповісти історію Різдва.

“У першому різдвяному відео ми показали нашу родину, цього разу вирішили придумати щось інше. Коли робили другу колядку,  то не хотіли повторюватися, хоча, можливо, комусь цікаво було б, як ми змінилися, як виросли діти, бо минуло чотири роки, але не це наша мета.  Колядка — це про прославлення Бога, який прийшов і подарував шанс жити вічно”. 

Людмила розповідає, що вони шукали цікаве втілення тексту. Звернулися до Оксани Мергут, з якою вже були знайомі. Художниця давно працює з пісочною анімацією. 

“Ми вже взаємодіяли з нею на одному концерті: Оксана наживо малювала тоді, а Данило грав. Чекали нагоди, щоб попрацювати знову. І от створили колядку, яку хотіли встигнути представити до Різдва, звернулися до Оксани по допомогу. За дві доби вона створила пісочну анімацію”.

Людмила розповідає, що вперше написала слова колядки.  За плечима в жінки великий досвід написання сценаріїв, прози, поезії, блогів, але саме різдвяна тематика — це любов її серця, яка завжди з нею, тому відчувала, що повинна створити колядку.


“Ми часто музикуємо разом, час до часу влаштовуємо сімейні концерти. Більшість з них — благодійні, не намагаємося заробляти, а зібрані кошти віддаємо тому, хто потребує, зазвичай важкохворим дітям з онкологією”.

Крім того, Людмила організовує музичні фестивалі.

“Працювати з родиною, з одного боку, легко, бо ми живемо під одним дахом, діти ще маленькі і не роз’їхалися по світах, можемо творити в будь-який момент, у пізній вечір, рано-вранці, чи у вихідний, нам не потрібно для цього спеціально кудись іти чи їхати. А з іншого боку, коли це сім’я, ще й творча, кожен має свою думку, хоче бути почутим, тут виклик для мами, щоб кожен почувався цінним та потрібним. Це постійний баланс: дати кожній дитині розуміння, що вона важлива, і водночас працювати в команді”.  

Людмила розповідає, що творчість “Savka-band” спільна. Вони працюють разом, допомагають та підтримують одне одного, якби були кожен порізно, то результати були б значно нижчі.

“Аранжування до колядки зробив син Данило, допомагав записувати звук Роман Калин. Він тривалий час працює з дитячим вокалом, що важливо для нас, адже треба було записати дитину, якій на той момент було чотири з половиною роки, та дитину, якій ще не було шести. Вони не мали досвіду співу для запису, лише вдома з батьками.  Нам важливий не так чистий вилизаний академічний вокал, як їхні дитячі голоси, оте “Запалала в небі зілка”. Для нас дуже цінно та трепетно зберегти цю дитячу безпосередність, барви голосів, і хочемо, щоб водночас було професійно та гарно”. 

Журналістка: Юлія Варчук

Фото: архів сім’ї Савки

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.

Наші партнери