Засновниця сироварні “Budz Baran” Христина Закревська перемогла в конкурсі й отримала 10 000 $ на розвиток сільськогосподарської діяльності

Христина Закревська, мешканка села Шепіт Косівського району, посіла перше місце в грантовому конкурсі TalentA й отримала 10 000 $ для розвитку крафтової сироварні. Науково-дослідницька сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience надала три гранти на загальну суму 22 000 $, щоб підтримати фермерок із сільської місцевості та сприяти розвитку місцевих громад Івано-Франківської, Вінницької та Київської областей. Було 25 фіналісток конкурсу, які прослухали навчальний модуль, склали підсумковий тест та розробили проєкти для продовольчої безпеки своїх громад. 

Проєкт Христини “Молоко — біле золото Карпат” спрямований на те, щоб дати змогу мешканцям села отримувати дохід від продажу надлишку якісного молока і забезпечити економічне зростання регіону. 

Про конкурс Христина Закревська дізналася випадково з групи в телеграмі. Прочитала умови та зрозуміла, що вона ідеально підходить за всіма критеріями. Жінка довго наважувалася, але заявку таки подала. 

“Я вперше брала участь у грантовому конкурсі, просто відправила заявку й забула про неї. Мій чоловік Ростислав поставився до цього несерйозно, сказав, що я наївна і ніхто просто так грошей виділяти не буде. Але я знала, що гранти розраховані, щоб реалізовувати класні ідеї.

Десь через два місяці мені подзвонили, і я аж завмерла, уже думала, що не потрапила туди, а виявилося, пройшла відбір”. 
 

Від початку травня до кінця серпня Христина мала навчання (три рази на тиждень у Zoom). Вона стала фіналісткою і до кінця жовтня доопрацьовувала проєкт. 

“За словами організаторів, було 120 заявок, з них вони вибрали 80, до першого етапу дійшло 25 учасників, з яких обрали 16 і допустили до захисту проєктів у Zoom. За 5 хв потрібно було розповісти всю суть свого проєкту та захопити експертну раду чимось таким, щоб вирішили проголосувати саме за тебе”.

Також оцінювали написання грантової заявки, там можна було заробити додаткові бали. Наприклад, якщо проєкт співфінансує ОТГ, то можна було отримати +2 бали.

“Наша ОТГ підтримала виробництво мого продукту і на його розвиток виділила 15 тис. грн”. 

Навесні 2020 року, коли почався карантин, Христина із сім’єю почала виготовляти крафтові сири під брендом “Budz Baran”.

“Це сімейний бізнес. Почали з маленької каструльки (пастеризатора), потім перейшли на 40-літрову, потім на пастеризатор об’ємом 150 літрів, потім ще купили на 300 літрів. Це великий котел, у який заливаємо молоко, доводимо до певної температури, за якої відбувається пастеризація (вбивання в молоці всіх зайвих бактерій), потім різко охолоджуємо і на цьому молоці робимо сир”.

Молоко для сирів закуповують у мешканців свого села. Христина із чоловіком проводили опитування і з’ясували, що люди нераціонально використовують молоко: 1278 літрів молока на день 100 опитаних витрачає на годівлю свиней, котів, собак і лише 278 літрів використовують для своїх потреб. 

“Ми плануємо побудувати погріб для визрівання крафтового сиру, бо наша проблема в тому, що маємо де виготовляти сир, але нема де йому визрівати. Для цього потрібні певні умови, а ми маємо тільки холодильні камери, які переобладнали, але і їх не вистачає на таку кількість переробки молока”.

За словами Христини, вони планують розбудувати сироварню, щоб туди також могли приїжджати туристи, тобто хочуть розвинути своє село і в туристичному напрямі. На сьогодні Budz Baran купує молоко в 40 господарств, до весни планують збільшити до 80, а до завершення проєкту, а це орієнтовно кінець липня 2022-го, планують залучити 150 господарств. За час проєкту мають також почати виготовляти більше видів крафтових сирів. 

Журналістка: Тетяна Грабна

Фото: архів Христини Закревської


А щоб у твоєму житті було більше Глуzду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.