COVID-19: Нові критерії розподілу районів на карантинні зони та порушення в закладах харчування

За даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 15 серпня лабораторно підтверджено 89 719 випадків захворювання на коронавірус. З них 2 044 летальні, 47 430 пацієнтів  одужали

За добу зафіксовано 1 847  нових випадків.

COVID-19 виявили в таких областях:

  • Вінницька — 3 175;
  • Волинська — 4 590;
  • Дніпропетровська — 1 699;
  • Донецька — 1 073;
  • Житомирська — 2 377;
  • Закарпатська — 6 170;
  • Запорізька — 1 052;
  • Івано-Франківська —  6 468;
  • Кіровоградська — 739;
  • м. Київ — 10 392;
  • Київська — 4 495;
  • Львівська — 11 824;
  • Луганська — 178;
  • Миколаївська — 797;
  • Одеська — 4 871;
  • Полтавська — 544;
  • Рівненська — 7 433;
  • Сумська — 815;
  • Тернопільська — 3 635;
  • Харківська — 5 837;
  • Херсонська — 294;
  • Хмельницька — 1 539;
  • Чернівецька — 7 434;
  • Черкаська — 1 114;
  • Чернігівська — 1 174.

Коронавірус на Прикарпатті

В області підтвердили 6 468 випадків захворювання на COVID-19. З них 167  летальних. Одужало 2609 пацієнтів.  

Станом на 14 серпня в лікарнях області перебуває 613 пацієнтів з підтвердженим коронавірусом. Минулого тижня на стаціонарному лікуванні був 551 хворий. Загалом медичні заклади можуть госпіталізувати до 1411 таких осіб. 

COVID-19 у Коломиї

За даними Коломийської ОТГ, станом на 15 серпня зафіксовано 279 випадків захворювання на COVID-19, з них 8 летальних. Одужав 119 пацієнт.

Карантин

Від 1 серпня регіони України поділено на кілька зон: зелену, жовту, помаранчеву й червону (більше читай тут). Відтоді Івано-Франківськ і Тисменицький район  перебувають у помаранчевій зоні.

Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ухвалила рішення встановити від 00:00 год. 17 серпня “червоний” рівень епідемічної небезпеки в Городенківському й Косівському районах; “помаранчевий” — в Івано-Франківську, Бурштині, Коломиї та Тисменицькому районі; “жовтий” —   у місті Калуш, Богородчанському, Верховинському, Галицькому, Долинському, Калуському, Коломийському, Надвірнянському, Рогатинському, Рожнятівському, Снятинському, Тлумацькому районах.

Зміна розрахунків для карантинних зон

12 серпня Уряд змінив критерії, за якими визначають, до якої карантинної зони віднести регіони України. Раніше рівень загрози визначали за 4 показниками: кількість ліжок, випадків захворювання, тестувань, динаміка зростання кількості хворих. 

А тепер рівень загрози COVID-19 визначатимуть за трьома показниками:

  1. заповненість ліжок у медзакладах (якщо протягом 5 днів поспіль зайнятість ліжок перевищує 50%, це означає перехід на інший рівень небезпеки);
  2. середня кількість тестувань за 7 днів (повинна становити не менше ніж 24 на 100 тисяч населення);
  3. показник захворюваності населення за 14 днів (не більше ніж 40 випадків на 100 тисяч населення). Місто або район, де цей показник перевищено, переводять на новий рівень епідемічної небезпеки. 

Рішення про послаблення рівня епідемічної небезпеки не можуть переглядати раніше ніж через 14 днів.

Моніторинг закладів харчування

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в районах та містах продовжують щоденно моніторити дошкільні заклади, агропродовольчі ринки, заклади торгівлі. Під особливою увагою  досі заклади громадського харчування міста Івано-Франківська та Тисменицького району (регіони помаранчевої зони). У цих населених пунктах заборонено:

  • проводити масові заходи за участю більше ніж 100 осіб (на одну особу має припадати 20 кв. м площі будівлі або території, де відбувається захід);
  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;
  • роботу розважальних закладів та закладів громадського харчування після 24-ї та до 7-ї години. 

Упродовж минулих вихідних (8-9 серпня) фахівці Держпродспоживслужби здійснили моніторингові перевірки закладів громадського харчування області. Перевірено 268 закладів, з яких працювало 213. Масові заходи відбувалися в 97 закладах, порушення протиепідемічних вимог виявлено в 38 з них (39 %).

Весілля святкували в 44 закладах, у 27 з них було зафіксовано порушення протиепідемічних вимог (61 %).

Як уберегтися від коронавірусу:

  1. Зберігай дистанцію з іншими людьми щонайменше 1,5 метра;
  2. Часто й ретельно мий руки милом;
  3. Користуйся антисептиками;
  4. Не торкайся руками обличчя;
  5. Термічно обробляй їжу.

УВАГА! Не менш шкідливим є поширення фейкової інформації.

Глуzд рекомендує читати інформацію тільки з перевірених джерел:

Стеж за новинами про COVID-19 від МОЗ на їхньому офіційному сайті, на фейсбук-сторінці або в телеграмі. Тут знайдеш і поради, як уберегти себе від захворювання.

У телеграм-каналі “Коронавірус_інфо” кілька разів на день оновлюють інформацію. А на онлайн-мапі можна побачити, де в Україні зафіксували випадки підозр на коронавірус і чи підтвердили їх.

Для мешканців Івано-Франківської області рекомендуємо такі офіційні джерела інформації про поширення захворювання та про заходи боротьби з ним:

  1. Сайт та сторінка у фейсбуці Івано-Франківської облдержадміністрації. 
  2. Сторінка Коломийської міської ради у фейсбуці та телеграмі.

Також розповідаємо, як зміниться життя після карантину.

Журналістка: Таня Куліковська
Фото: Джерело
А щоб у твоєму житті було більше Глуzду —підписуйся на наш телеграм-канал.