За даними ВООЗ, майже 422 мільйони людей у всьому світі страждають на цукровий діабет, ендокринне захворювання, що розвивається внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності (недостатня біологічна відповідь клітин на дію інсуліну за його достатньої концентрації в крові), що призводить до підвищення рівня глюкози.
Яна Букреєва — дизайнерка Глузду (її історію читай тут) розповіла нам, як мало не стала інсулінорезистентною.
“Колись я думала, що буду жити вічно. Спосіб життя вела неправильний, про здоров’я дбала не дуже. У студентські часи було купа вечірок, і я собі туснячила. Спортом не займалася, харчування в мене теж плавало, зазвичай це була мівіна, булочки, сосиски в тісті. Потім одруження, важке розлучення, післяпологова депресія і не тільки. Я практично нічого не їла, важко переживала це все. Потім пішла на роботу в ЦНАП і, працюючи з людьми, ще більше сколихнула свою нервову систему.
Харчування я намагалася виправити, але результати були не найкращі, спортом теж нерегулярно займалася і згодом почала помічати, що стан мого здоров’я погіршується. Менструальний цикл став нерегулярним, спочатку я цьому не надавала значення, а потім приймала комбіновані оральні контрацептиви (група гормональних контрацептивів, що містять дози двох гормонів — естрогену і прогестерону, штучні їх аналоги), але стан не покращувався. Гінекологи мені нічого не могли сказати, тому довелося контактувати вже з ендокринологом.
Після багатьох аналізів, рентгенів стало зрозуміло, що в мене проблеми з інсуліном. І якби я ще так трошки пожила, то почалася б інсулінорезистентність або цукровий діабет. Опісля був тривалий курс лікування, мені довелося внести корективи до свого способу життя. Останні аналізи показали, що я вийшла на нормальний рівень, але дотримуватися дієт треба і надалі.
Спочатку мені заборонили практично все солодке, а це для мене була травма, бо я його дуже люблю. Тоді зрозуміла, наскільки важко живеться людям із цукровим діабетом. А ще дуже складно було в Коломиї підібрати собі харчування. У супермаркетах є лише невеликі стелажі з діабетичними продуктами, недавно там узяла один у руки, почала дивитися й виявила, що там є цукор, а його категорично заборонено. Те саме з кафе та ресторанами: тобі навряд порадять, що краще взяти, бо самі не знають. Немає окремого меню для людей із цукровим діабетом чи інсулінорезистентністю, також немає позначок у загальному меню, принаймні в Коломиї не бачила”.
Причини виникнення цукрового діабету та перші дзвіночки організму
Ми поспілкувалися з терапевткою-ендокринологинею Юлією Довганик і запитали її про розвиток цукрового діабету, групи ризику та міфи, що існують довкола харчування людей із цим захворюванням.

Цукровий діабет виникає через порушення функціонування ендокринної системи організму, пов’язане з дефіцитом інсуліну (гормон, який виробляє підшлункова залоза), або нездатністю печінки переробляти й засвоювати глюкозу, або зі зниженням чутливості рецепторів тканин до інсуліну.
Першим дзвіночком нашого організму є предіабет — порушення вуглеводного обміну. Це характеризується підвищенням рівня глюкози натще чи порушенням толерантності до глюкози, чи тим і тим водночас.
Хто в групі ризику?
Залежно від причини виникнення захворювання поділяють на I тип (інсулінозалежний) і II тип (інсулінонезалежний).
I тип цукрового діабету виникає внаслідок недостатньої чи повної відсутності вироблення інсуліну бета-клітинами (розташовані в острівцях Лангерганса), які містяться у хвості підшлункової залози. Основна теорія розвитку цукрового діабету I типу — аутоімунна атака тканин підшлункової залози. Також є ймовірність розвитку захворювання на тлі запальних процесів, онкологічного ураження, вірусної інфекції, спадкових чинників.
Інсулінозалежний тип діабету мають здебільшого люди з надмірною масою тіла та малою часткою м’язової маси тіла, а також люди літнього віку. Якщо цукровий діабет є у двох батьків — ризик розвитку цього захворювання у дітей протягом життя становить майже 60 %. Якщо діабет має тільки хтось один, імовірність також висока — 30 %.
Щодо цукрового діабету II типу, то основні причини його розвитку — часте переїдання, зайва вага, ожиріння, а обтяжувальними чинниками, що сприяють прогресуванню захворювання, є хронічний стрес, нервові зриви.
Основні симптоми діабету: спрага, зумовлена істотними втратами води із сечею, а також збільшенням осмотичного тиску крові, постійний голод, оніміння, больові відчуття пальців рук і ніг, свербіж шкіри, помутніння в очах, погане загоєння ран, наявність шкірних інфекцій, стомлюваність, сонливість, зниження больової чутливості, часті інфекційні захворювання, поступове збільшення ваги, зниження потенції в чоловіків. Помітне схуднення, що виникає попри підвищений апетит, особливо характерне для діабету I типу.
Чи можна обійтися без інсуліну?
Цукровий діабет I типу лікують тільки інсуліном.
Пацієнтів з II типом цукрового діабету переводять на інсулін, коли відбувається декомпенсація захворювання і таблетовані препарати не дають бажаного результату, а також коли хворому необхідне оперативне втручання. У такому разі лікар підбирає дозу інсуліну, а після оперативного втручання пацієнт повертається до звичного лікування, без інсулінотерапії.
Звикання до інсуліну не виникає: його або виробляє підшлункова залоза, або ні.
Чим відрізняється цукровий діабет від інсулінорезистентності?
Інсулінорезистентність — це синдром, який є основою розвитку цукрового діабету II типу. Основною ознакою розвитку інсулінорезистентності є наявність ожиріння. Надлишок жирової тканини відкладається переважно в ділянці живота і верхній частині тулуба (абдомінальне ожиріння). Зниження кількості жирової тканини є основою лікування цього синдрому, бо сприяє поверненню чутливості клітин організму до дії інсуліну.
Міфи про харчування людей із цукровим діабетом
- Вживання значної кількості цукру викликає діабет.
Якщо підшлункова залоза здорова, у вас немає зайвої ваги, то цукор метаболізується в енергію. - Десерти, до яких додали замінники цукру, можна їсти без жодних обмежень.
Замінники цукру, такі як стевія та сахарин, які схвалило Американське управління з питань харчових продуктів і медикаментів, зазвичай вважають безпечними для споживання в невеликих кількостях, приміром, з кавою та чаєм, також солодощі, які виготовляють з їх використанням, можуть містити величезну кількість жирів та калорій. - Мед є здоровою альтернативою цукру для діабетиків.
Це менш оброблена версія цукру, але все-таки мед — це прості цукри, тому при діабеті рекомендовано обмежити його вживання.
Чи можна вилікувати цукровий діабет та як від нього уберегтися?
Цукровий діабет I типу невиліковний, бо підшлункова залоза не виділяє інсуліну.
А II тип, якщо вчасно зловити момент, правильним способом життя і лікуванням можна подолати (маю таких пацієнтів).
- Стежте за своєю вагою.
- Збалансовано харчуйтеся.
- Не паліть. У курців діабет трапляється на 30-40 % частіше.
- Регулярно відвідуйте свого лікаря. Ранній симптом діабету — це підвищений рівень цукру в крові.
Журналістка: Тетяна Грабна
Фото: архів Юлії Довганик
А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.