ГЛУЗД

За даними ВООЗ, майже 422 мільйони людей у всьому світі страждають на цукровий діабет, ендокринне захворювання, що розвивається внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності (недостатня біологічна відповідь клітин на дію інсуліну за його достатньої концентрації в крові), що призводить до підвищення рівня глюкози. 

Яна Букреєва — дизайнерка Глузду (її історію читай тут) розповіла нам, як мало не стала інсулінорезистентною.

“Колись я думала, що буду жити вічно. Спосіб життя вела неправильний, про здоров’я дбала не дуже. У студентські часи було купа вечірок, і я собі туснячила. Спортом не займалася, харчування в мене теж плавало, зазвичай це була мівіна, булочки, сосиски в тісті. Потім одруження, важке розлучення, післяпологова депресія і не тільки. Я практично нічого не їла, важко переживала це все. Потім пішла на роботу в ЦНАП і, працюючи з людьми, ще більше сколихнула свою нервову систему. 

Харчування я намагалася виправити, але результати були не найкращі, спортом теж нерегулярно займалася і згодом почала помічати, що стан мого здоров’я погіршується. Менструальний цикл став нерегулярним, спочатку я цьому не надавала значення, а потім приймала комбіновані оральні контрацептиви (група гормональних контрацептивів, що містять дози двох гормонів — естрогену і прогестерону, штучні їх аналоги), але стан не покращувався. Гінекологи мені нічого не могли сказати, тому довелося контактувати вже з ендокринологом. 

Після багатьох аналізів, рентгенів стало зрозуміло, що в мене проблеми з інсуліном. І якби я ще так трошки пожила, то почалася б інсулінорезистентність або цукровий діабет. Опісля був тривалий курс лікування, мені довелося внести корективи до свого способу життя. Останні аналізи показали, що я вийшла на нормальний рівень, але дотримуватися дієт треба і надалі. 

Спочатку мені заборонили практично все солодке, а це для мене була травма, бо я його дуже люблю. Тоді зрозуміла, наскільки важко живеться людям із цукровим діабетом. А ще дуже складно було в Коломиї підібрати собі харчування. У супермаркетах є лише невеликі стелажі з діабетичними продуктами, недавно там узяла один у руки, почала дивитися й виявила, що там є цукор, а його категорично заборонено. Те саме з кафе та ресторанами: тобі навряд порадять, що краще взяти, бо самі не знають. Немає окремого меню для людей із цукровим діабетом чи інсулінорезистентністю, також немає позначок у загальному меню, принаймні в Коломиї не бачила”. 

Причини виникнення цукрового діабету та перші дзвіночки організму

Ми поспілкувалися з терапевткою-ендокринологинею Юлією Довганик і запитали її про розвиток цукрового діабету, групи ризику та міфи, що існують довкола харчування людей із цим захворюванням.

Цукровий діабет виникає через порушення функціонування ендокринної системи організму, пов’язане з дефіцитом інсуліну (гормон, який виробляє підшлункова залоза), або нездатністю печінки переробляти й засвоювати глюкозу, або зі зниженням чутливості рецепторів тканин до інсуліну. 

Першим дзвіночком нашого організму є предіабет — порушення вуглеводного обміну. Це характеризується підвищенням рівня глюкози натще чи порушенням толерантності до глюкози, чи тим і тим водночас. 

Хто в групі ризику?

Залежно від причини виникнення захворювання поділяють на I тип (інсулінозалежний) і II тип (інсулінонезалежний). 

I тип цукрового діабету виникає внаслідок недостатньої чи повної відсутності вироблення інсуліну бета-клітинами (розташовані в острівцях Лангерганса), які містяться у хвості підшлункової залози. Основна теорія розвитку цукрового діабету I типу — аутоімунна атака тканин підшлункової залози. Також є ймовірність розвитку захворювання на тлі запальних процесів, онкологічного ураження, вірусної інфекції, спадкових чинників.

Інсулінозалежний тип діабету мають здебільшого люди з надмірною масою тіла та малою часткою м’язової маси тіла, а також люди літнього віку. Якщо цукровий діабет є у двох батьків — ризик розвитку цього захворювання у дітей протягом життя становить майже 60 %. Якщо діабет має тільки хтось один, імовірність також висока — 30 %.

Щодо цукрового діабету II типу, то основні причини його розвитку — часте переїдання, зайва вага, ожиріння, а обтяжувальними чинниками, що сприяють прогресуванню захворювання, є хронічний стрес, нервові зриви. 

Основні симптоми діабету: спрага, зумовлена істотними втратами води із сечею, а також збільшенням осмотичного тиску крові, постійний голод, оніміння, больові відчуття пальців рук і ніг, свербіж шкіри, помутніння в очах, погане загоєння ран, наявність шкірних інфекцій, стомлюваність, сонливість, зниження больової чутливості, часті інфекційні захворювання, поступове збільшення ваги, зниження потенції в чоловіків. Помітне схуднення, що виникає попри підвищений апетит, особливо характерне для діабету I типу.

Чи можна обійтися без інсуліну?

Цукровий діабет I типу лікують тільки інсуліном.

Пацієнтів з II типом цукрового діабету переводять на інсулін, коли відбувається декомпенсація захворювання і таблетовані препарати не дають бажаного результату, а також коли хворому необхідне оперативне втручання. У такому разі лікар підбирає дозу інсуліну, а після оперативного втручання пацієнт повертається до звичного лікування, без інсулінотерапії.

Звикання до інсуліну не виникає: його або виробляє підшлункова залоза, або ні.

Чим відрізняється цукровий діабет від інсулінорезистентності?

Інсулінорезистентність — це синдром, який є основою розвитку цукрового діабету II типу. Основною ознакою розвитку інсулінорезистентності є наявність ожиріння. Надлишок жирової тканини відкладається переважно в ділянці живота і верхній частині тулуба (абдомінальне ожиріння). Зниження кількості жирової тканини є основою лікування цього синдрому, бо сприяє поверненню чутливості клітин організму до дії інсуліну.

Міфи про харчування людей із цукровим діабетом

  1. Вживання значної кількості цукру викликає діабет. 
    Якщо підшлункова залоза здорова, у вас немає зайвої ваги, то цукор метаболізується в енергію.
  2. Десерти, до яких додали замінники цукру, можна їсти без жодних обмежень. 
    Замінники цукру, такі як стевія та сахарин, які схвалило Американське управління з питань харчових продуктів і медикаментів, зазвичай вважають безпечними для споживання в невеликих кількостях, приміром, з кавою та чаєм, також солодощі, які виготовляють з їх використанням, можуть містити величезну кількість жирів та калорій. 
  3. Мед є здоровою альтернативою цукру для діабетиків.
    Це менш оброблена версія цукру, але все-таки мед — це прості цукри, тому при діабеті рекомендовано обмежити його вживання.

Чи можна вилікувати цукровий діабет та як від нього уберегтися?

Цукровий діабет I типу невиліковний, бо підшлункова залоза не виділяє інсуліну.

А II тип, якщо вчасно зловити момент, правильним способом життя і лікуванням можна подолати (маю таких пацієнтів). 

  1. Стежте за своєю вагою.
  2. Збалансовано харчуйтеся.
  3. Не паліть. У курців діабет трапляється на 30-40 % частіше.
  4. Регулярно відвідуйте свого лікаря. Ранній симптом діабету — це підвищений рівень цукру в крові.

Журналістка: Тетяна Грабна
Фото: архів Юлії Довганик

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.

Наші партнери