ГЛУЗД

Психологиня Євгенія Картушова розповіла, як зробити спілкування з тимчасово переміщеними людьми екологічним та комфортним для всіх сторін. 

– Часто найкращий спосіб встановити контакт — запропонувати допомогу (їжу, чай, ковдру).

– Будьте готові, що не всі люди потребуватимуть та захочуть розмов. Інколи підтримкою та заспокоєнням буде просто фізична присутність. 

– Не уникайте розмов про війну, але і не нав’язуйте їх.

– Не розпитуйте людину про подробиці пережитого.

– Не старайтесь розвеселити людину, якщо бачите, що вона сумує чи задумалась. Найкращим буде запитати, чи потрібно їй щось у цей момент.

– Не заговорюйте людину і надмірно не опікуйтесь нею, щоб заспокоїти, не зосереджуйтесь на її безпорадності чи слабкості. Натомість сфокусуйтесь на тому, що людина зробила необхідного або корисного. 

–  Будьте собою, не старайтесь бути неприродно люб’язними. 

– Люди, які приїхали в чужий дім, часто можуть соромитися заявити про свої потреби, тож буде краще, якщо ви прямо скажете про правила будинку чи умови проживання.

– Дбайте також про себе і свій простір. Не терпіть, якщо щось видається вам надмірним з боку нових мешканців, заявляйте про це спокійно, одразу і з повагою до них.

Деколи в людей, які пережили воєнні дії, може розвинутися ПТСР — посттравматичний стресовий розлад. За таких умов запропонуйте людині звернутись по психологічну допомогу, але робіть це з повагою та добротою. 

Основні симптоми ПТСР:

  • Повторне переживання травматичної події. Людина “провалюється в спогади”, бачить сни про пережиту подію, це все супроводжується неприємними почуттями.
  • Уникання та заціпеніння. Наприклад, людина уникає спілкування з іншими, відмовляється відвідувати певні місця через імовірне нагадування про травматичні події.
  • Сильні емоційні реакції або їх відсутність. Особи з ПТСР можуть мати труднощі з переживанням емоцій, особливо позитивних, відчувати надмірний страх, провину, сором. 
  • Постійна тривога, надмірна дратівливість та порушення концентрації.

Наголошуємо: діагнози встановлюють лікарі, не потрібно думати, що всі, хто пережив катастрофу, будуть травмовані, а почуття тривоги в ці часи нормальне для всіх.

Ми писали, як впоратися з панічними атаками та ажитацією самостійно.

Також варто потурбуватися про безпеку. Це питання актуальне не тільки для людей, які їдуть з територій, де відбуваються воєнні дії, а й для тих, хто надає прихисток.

Що варто зробити, коли ви приймаєте людей удома?

  • Попросити паспорт чи інші документи, що підтверджують особу.
  • Дізнатись, чи є в них сторінки в соціальних мережах та ознайомитися з ними.
  • Запитати про родичів, попросити назвати їхні імена та місце проживання.

Це потрібно не для дискримінації, а щоб пересвідчитись, що ми в одному таборі й працюємо для України.

Також влада міста Коломиї просить усіх тимчасово переміщених осіб зареєструватися, щоб надалі мати змогу отримувати допомогу. Це можна зробити в Коломийському ліцеї № 4.

Журналістка: Світлана Ковальська

Дизайн: Ірина Блаженко

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:
🔸телеграмі 
🔸 вайбері
🔸 вацапі
🔸 фейсбуці
🔸 інстаграмі
🔸 твіттері

Наші партнери