ГЛУЗД

5 місяців у Коломиї працює хокейна секція. Дітей навчають грати в хокей  на спеціально облаштованому відкритому майданчику фізкультурно-спортивного комплексу “Локомотив”. Вихованці тренуються на роликах, мають змогу грати хокей не гірше, ніж на льоду.

Тренер та засновник секції — професійний хокеїст Національної хокейної ліги та чемпіон Канадської хокейної ліги  Іван Вологжанінов. Його історію ми розповідали тобі раніше.

За сприяння батьків та небайдужих вдалося закупити спортивну форму й потрібне обладнання, і тепер кожна дитина готова вийти на ігрове поле. У зимовий період вихованці тренуються двічі на тиждень на льодовій ковзанці “4 Пінгвіни”. 

У “Локомотиві” тренер самотужки облаштував роздягальню. Для цього йому виділили в спортивному комплексі підвальне приміщення. Іван каже, що так вони вберігають дітей у період карантину.

Нещодавно секції почала допомагати громадська організація “Канадські Друзі Хокею в Україні”, яка готова сприяти розвитку нового покоління хокеїстів в Україні та вже зробила для цього перші кроки: стала спонсором нової форми для юних спортсменів. 

Іван Вологжанінов розповідає, що бачить потенціал у вихованців, а вигідне місце розташування в майбутньому дасть змогу команді швидко добратися до сусідніх країн на змагання. 

Почати викладацьку діяльність Івана мотивувало хокейне минуле. У 9 років він почав грати в хокей, а в 17 уперше зіграв за кордоном. Декілька років тому він із сім’єю переїхав у Коломию. Спершу грав з аматорською командою “Коломийські вовки”, яку тепер тренує, згодом задумався про створення секції для дітей. 

Ініціативу підтримали його друзі, які працюють у Локомотиві, а місцеві ентузіасти допомогли облаштувати майданчик.

“Я горю цією грою і вірю, що в майбутньому ми зможемо створити потужну команду. Більшість професійних хокеїстів — з малих міст, і Коломия може дати нового професіонала”.

У секції понад 40 вихованців, яких поділили на 3 групи. Обмежень за віком немає, спробувати себе в хокеї можуть хлопці та дівчата віком від 5 років. Діти займаються майже щодня по 1-1,5 години й за короткий термін демонструють хороші результати. 

“Окремо тренуються старші і молодші, а коли ми граємо разом, то я стараюся поділити їх так, щоб у кожній команді була однакова кількість дітей одного віку. Хочу навчити їх хокею і вже бачу хороші результати.


Батьки розповідають, що в дітей врегульовується харчування та сон, а це не тільки корисно для їхнього організму, а й впливає на якість гри”.

У планах Івана створити команду, яка братиме участь у різних чемпіонатах та турнірах. Його старші учні вже в складі “Коломийських вовків”.

“Я розумію, що для спортсменів необхідні змагання, просто вчитися може набриднути. Важливо, щоб місто зрозуміло, що для розвитку хокею потрібен не лише ентузіазм, а й фінансування”.

Журналістка: Ірина Блаженко

Фото: Архів дитячої хокейної секції

А щоб у твоєму житті було більше Глузду —підписуйся на наш телеграм-канал.

Наші партнери