ГЛУЗД

У Калуші створили перший молодіжний простір. Розташований він у приміщенні міської пошти і має таку саму назву — “Пошта”. Ми поспілкувалися з його засновниками й ділимося історією створення та планами розвитку.

Для чого Калушу ще одна “Пошта”

Ідея створити вільний простір у Калуші з’явилася у Вікторії Перейми. Під час подорожі в східну частину України дівчина побувала в кількох таких просторах Маріуполя. Вона зрозуміла, що саме цього молоді не вистачає в рідному місті. Так і розпочалася історія створення “Пошти”, що на проспекті Лесі Українки, 19.  

Вікторія Перейма каже, що до ідеї долучилося ще четверо активістів. Отож у команді простору: ідейниця, засновниця та менеджерка Вікторія Перейма, івент-менеджер, музикант, учасник проєкту What is love Влад Німак, фотограф та актор театру “ЛюбАрт”  Олександр Галькевич, комунікаційник Андрій Когут та адміністраторка Вікторія Богутська. 

Головна мета простору — створити спільноту креативних людей, розвивати їхній потенціал, сприяти втіленню ідей і створювати нові можливості для розвитку.

«Наше гасло: “Я в серці маю те, що не вмирає. І крила маю!”».

Відкриття “Пошти” відбулося 1 листопада. Цей день — лише формальна точка відліку, знайомство з простором. 

“Ми часто чуємо, що в Калуші скучно, він сірий, немає людей, тому взялись вирішити це”,  —   розповідає Вікторія Перейма.

На майданчику “Пошти” відбуваються різні події: концерти, кінопокази, лекції, тренінги, зустрічі English speaking club, майстер-класи, настільні ігри, репетиції, гаражні розпродажі, квартирники, чайні церемонії, хостинг, засідання громадських організацій, мітинги та подібне.

Конкретного плану розвитку на рік немає, усе відбувається спонтанно: є зацікавлені —  з’являється подія, а вільний простір надає всі можливості для її реалізації.

“Перший місяць —  тестовий, вільний графік роботи, на майбутнє плануємо сталий. 

За оренду приміщення чи вхід на подію платиш, скільки вважаєш за потрібне. Ми — молода команда, гранту на проєкт не маємо,  тягнемо все на волонтерській основі з мінімальним фінансуванням”, — зауважує ідейниця Вікторія Перейма.

Пошта дотримується таких цінностей:

  • Екологічність: тут сортують сміття і прагнуть навчити цього кожного. 
  • Повага: раді бачити всіх, незалежно від віку, раси, гендеру та інших індивідуальних особливостей. 
  • Креатив — ідеї та різні підходи втілюємо творчо та зі смаком.

“Важливо! Наш простір не політичний та не релігійний. Обговорювати, дискутувати — будь ласка, але без агітацій. Поважай думку та вибір інших. Тут ти можеш бути собою, тільки не забувай, що ти людина серед людей”,  —  наголошують ідейники простору.

Як облаштовували “Пошту” і чому тут можна залишати листи

Команда за три тижні знайшла приміщення. Перші два місяці його надають безкоштовно, потім потрібно сплачувати оренду. 

З облаштуванням вільного простору активно допомагала волонтерська організація “Будуємо Україну Разом”, їхню історію ми недавно розповідали. До творення простору залучили понад 20 волонтерів. 

“Над оформленням залу ми працювали майже щодня, від 8 ранку і до 10 вечора. Нам вдалося його облаштовувати так, як задумали”,  —   ділиться Вікторія Перейма. 

Команда “Пошти” підготувала для відвідувачів маленьку шухляду, де кожен зберігатиме горнятко та блокнот. Це для того, щоб привчити відвідувачів до відповідальності: за чистоту свого посуду дбаєш тільки ти. 

Усі відвідувачі “Пошти” можуть залишати листи одне одному. Так команда хоче повернути цінність рукописного письма. 

Ідейниця Вікторія Перейма вважає, що листування є чимось дуже трепетним та особистим, а лист  —  душа в конверті.

“Ми витягуємо лист зі скриньки, фотографуємо, світлину надсилаємо адресату приватним повідомленням, людина особисто приходить на “Пошту”, щоб забрати його”.

Команда планує бути посередниками й модераторами, а інколи залучатиме інших людей до втілення ідей. Значну частину часу буде приділяти змістовному дозвіллю та неформальній освіті. 

«“Простір для вільних, активних і цікавих — саме такою ми бачимо “Пошту”».

Журналістка: Оксана Мельничук

Фото: архів вільного простору “Пошта”

Наші партнери