Кава – напій, який щодня пробуджує основну частину людей та задає ритм їхнього дня. Тому, наступна роль, яку я випробую – це професія баристи. Людини, яка однією чашкою кави може забезпечити вам прекрасний день, або ж навпаки – сповна його зіпсувати.
Як ви вже зрозуміли, сьогодні ми матимемо справу з кавою. Ну що, приступимо?
«Бариста-програміст» – так називає себе хлопець Сергій, який сьогодні був моїм наставником. Для нього кава не просто напій, а цілий світ. І її приготування є цілим ритуалом. З освітою програміста, працювавши у найбільшій у світі мережі швидкого харчування, він повернувся до рідного міста і тепер кожного ранку з 8:00 тішить коломиян смачним ранковим напоєм. А в люті морози ще й зігріває.
Отож, гайда подорожувати світом кави.
Прийшовши в заклад формату coffe to go, класичне уявлення про каву в мене зламалось одразу ж. Цьому посприяли розповіді Сергія про різні чемпіонати кави та його знання, здобуті на курсах підвищення кваліфікації.
Ніколи не задумувалась, що шлях кави з плантації до чашки такий різноманітний, і є безліч способів та пристроїв для її приготування. А ви знали, що в звичайнісінькому американо можна відчути нотку вина чи смородини? Але за умови, якщо зерна пройшли правильну обробку і бариста його якісно приготував. В іншому випадку, можна відчути смак землі, паперу чи латексу. Мені навіть вручили спеціальну методичку, де все це детально розписано. Дізнатися таке я точно не очікувала.
Нашу розмову перервав постійний відвідувач. На вигляд сонний чоловік підійшов до віконечка, привітався і просто подав гроші. Хлопець уже знав, що саме приготувати, бо палких кавоманів пізнає й чекає. Каже, їх багато. Я спостерігала за процесом приготування американо з молоком, Сергій коментував і ділився власними спостереженнями:
«Чоловіки п’ють, зазвичай, еспресо або американо, серед жінок популярністю користується капучино, какао чи лате з різними сиропами. Щось більш солодке».
Раніше читала, що на підставі того, яку каву любить людина, можна визначити її психотип. Для прикладу, любителі розчинної кави – прості, невибагливі, капучино ж п`ють вимогливі, лате надають перевагу емоційні і чуйні особи, а імпульсивні та сміливі частуються холодною кавою. Сергій каже, що у цій думці щось є, але він не надавав би цьому особливого значення.
Приготуванням наступного американо зайнялася вже я. Спостерігаючи за роботою баристи, мені здавалось, що все це дуже просто. Та коли дійшло до справи, то зрозуміла, що це не так. Послідовність виконання, правильна температура молока, дозування та ще безліч деталей. Невпевнено, але з радістю я таки зробила це.
З фруктовим чайком, який замовив маленький хлопчик, стосунки склалися краще. Цього разу все просто: взяла пакетик, засипала в нього 2 ложечки запашного бананового чаю і залила водою. Сам факт, що рожевощокий хлопчина зараз зігріється завдяки мені, не міг не тішити. Це був єдиний чай, який замовили відвідувачі.
«Звичайно, більше замовляють каву. Ну і без чаю нікуди!”, – ділиться Сергій.
У маленькій та тісній будці я почувалася затишно. І Сергій зізнається, що це одна з його цілей. Охайно викладені стакани, зефірки маршмеллоу та баночки із чаєм роблять свою картину, все це підкріплює аромат кави, змішаний із сиропами. Хлопець створює затишок на робочому місці і передає його з кавою своїм відвідувачам. А ще тепло називає місце, де працює, своїм дитятком, бо сам все тут облаштував.
Наступним замовленням було лате «Тірамісу».
Сергій приготував еспресо, до нього додав сироп тірамісу, збите(заздалегідь) молоко і вершки.
Хоча основні процеси робив спеціаліст, я старанно допомагала і дуже тішилася результатом.
Раніше я думала, що барист -це людина, яка натискає різні кнопки на кавовій машині і продає каву.
«Якщо почати розвиватись у цьому напрямку, то одразу розумієш, бариста – це безліч доріг. Різні чемпіонати: регіональні чи навіть світові. Це море можливостей», – ламає мої стереотипи хлопець.
День обіцяв бути емоційно смачним – і мої очікування здійснились. Ми розділили сьогодні цілі Сергія і намагались подарувати затишок, любов і тепло відвідувачам. Думаю, нам вдалось зігріти їх в досить-таки морозний ранок.