ГЛУЗД

Зазвичай до нового міста туристи приїжджають насолодитися архітектурою певних об’єктів чи споруд. Уявімо собі, що перед головною принадою міста встановили дитячий автодром. Так трапилося з єдиним у світі Музеєм писанкового розпису, що в місті Коломия.

Відкриття автодрому відбулося напередодні свят, і стоятиме він до 30 січня. Частина мешканців вважає це спотворенням загальної естетики міста. 

Глузд вирішив поспілкуватись з магістром містобудування Андрієм Олійником про дозволи, правила встановлення малих архітектурних форм (далі — МАФ) та атракціонів.

Поняття МАФи та атракціони

Для початку спробуємо розмежувати поняття МАФ та атракціон. Отож мала архітектурна форма — це будь-який об’єкт, який встановлено на вулиці і який не є капітальною спорудою. Лавки, ліхтарі, скульптури і т. д. теж вважають малими архітектурними формами. Хоча, як зауважує Андрій Олійник, зазвичай, кажучи МАФ, люди мають на увазі тимчасову споруду (далі ТС — ред.) для підприємницької діяльності. У нас розроблено всеукраїнський Порядок розміщення ТС. Відповідно до нього та ще низки всеукраїнських і місцевих правил внормовують встановлення тимчасових споруд. 

Атракціони це об’єкти, які використовують у місцях дозвілля населення для розваги й активного відпочинку. 

Дозвіл на встановлення 

Щоб розмістити ТС, необхідно отримати дозвіл, погоджений більшістю голосів депутатського складу під час сесії Коломийської міської ради. Після цього потрібно оформити паспорт прив’язки тимчасової споруди та укласти договір про сплату пайової участі з муніципальною інспекцією. У процедурі можуть бути відмінності, наприклад, під час оформлення землі для ТС в оренду, але основний порядок такий. 

Щодо атракційних споруд у Коломиї, то порядок їх встановлення регулює Туристично-інформаційний центр (далі ТІЦ — ред.). Щоб розмістити атракціони, необхідно отримати дозвіл ТІЦ та укласти з ним договір.

У чинних нормах, законах і правилах немає чітких вказівок, де саме можна розміщувати ТС чи атракціони в містах, тому такі рішення ухвалюють керівники певних органів (відділ архітектури, ТІЦ, Національна поліція України, Муніципальна варта і комунальники) та депутатський склад міської ради.


Експерт каже:

«Є певні зміни до закону “Про охорону культурної спадщини”, які можуть усе переінакшити: заборонено встановлювати будь-яку рекламу та ТС в історичних центрах міст. Це величезний крок уперед до звільнення історичного середовища від візуального сміття та невластивих йому елементів». 


Проте це не стосується літніх майданчиків та атракціонів.

Якими повинні бути основні параметри ТС? 

Площа споруди має становити до 30 метрів квадратних, один поверх без фундаменту. Це тимчасові споруди, тому мають бути швидкорозбірними. 

Щодо атракціонів, то їх встановлюють відповідно до норм безпеки та надійності, вказаних у відповідних Державних стандартах України (ДСТУ).

Вплив на естетику міста

Естетичний вигляд ТС узгоджують у відділі архітектури та під час засідання комісії перед поданням рішення на сесію міської ради. Історично сформовані міста, такі як Коломия, у центральній частині мають небагато вільного простору для нових капітальних будівель, тому часто підприємці встановлюють тимчасові споруди, що потребують менше простору в порівнянні з капітальними будівлями.

Околиці теж важливі і для містян, і для підприємців. Тут ситуація інша, адже встановлення тимчасових споруд у віддаленій від центру частині міста може мати користь.

“До прикладу, спальні райони міста, які будували в радянський час, практично не забезпечували продуктовими магазинами чи магазинами товарів першої необхідності, — каже експерт. — Радянська містобудівна школа вважала, що мешканці цих районів будуть пересуватися громадським транспортом до гастрономів чи універсамів. Зараз у містобудуванні переважає ідея пішохідної доступності, тому в таких зонах встановлення тимчасових споруд може мати позитивний характер”.

Проте підприємці часто встановлюють тимчасові споруди хаотично і з невідповідним зовнішнім виглядом, що спотворює архітектуру міста. Вони мають розуміти, що тимчасові споруди — лише тимчасові.

Читай також “Очима не коломиянки”: місце, де живе Великдень


“Очима не коломиянки”: перший музей на Галичині, який заснувала громада

“Очима не коломиянки”: місце, де панує дух історії
      

Літні майданчики: правила 

Літні майданчики донедавна встановлювали відповідно до тих самих норм, що й ТС. Минулого року відділ архітектури розробив “Порядок встановлення літніх майданчиків біля закладів громадського харчування у Коломийській територіальній громаді”. Об’єкти на вул. Чорновола погоджено ще до появи цього документа, тобто відповідно до норм тимчасових споруд.

“​Основна пішохідна вулиця будь-якого міста автоматично стає вулицею з найбільшою кількістю закладів громадського харчування. Це можна побачити, прогулявшись пішохідними центрами будь-яких європейських міст. 


Замість легких конструкцій, що не переобтяжують простору вулиць, у Коломиї заклади харчування розміщують масивні споруди (літні майданчики), які закривають архітектуру будівель та частково перегороджують прохід. І це є проблемою. Переобладнання цих споруд відповідно до норм літніх майданчиків позитивно вплине на місто, його мешканці, гості й туристи зможуть побачити основну вулицю міста та її архітектуру без перешкод”, — зазначає Андрій Олійник.

Європа VS Україна: досвід міст

Польські міста Холм і Замость історично сформовані, як і Коломия, проте різниця разюча. У центральній частині міста ви побачите лише літні майданчики, причому всі органічно вписані в забудову. 

В Україні захаращення історичних центрів міст зайвими тимчасовими спорудами чи іншими конструкціями має масовий характер. З українських міст експерт може частково виділити хіба Львів: там робота літніх майданчиків справді сезонна. Але це тільки в центральній частині, на околицях ситуація нічим не краща від інших міст. Тому надія лише на зміни в Законі України “Про охорону культурної спадщини”.

Журналістка: Уляна Сторощук

Фото: Назар Яжинський

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у телеграмі чи вайбері.

Наші партнери