ГЛУЗД

Втрати військ РФ

21-ий день повномасштабного вторгнення рф на територію України. Що варто знати станом на 16 березня.

Генштаб ЗСУ повідомляє, що станом на 16.03 росіяни зазнали таких бойових втрат: особового складу — близько 13 800, танків — 430, бойових броньованих машин  — 1375, артилерійських систем — 190, РСЗВ — 70, засобів ППО — 43, літаків — 84, гелікоптерів — 108, автомобільної техніки — 819, кораблів / катерів — 3, цистерн з ПММ — 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня — 11, спеціальної техніки — 10.

Окупанти РФ зруйнували 3500 об’єктів інфраструктури в Україні

Внаслідок ракетних та авіаційних ударів росіяни знищили або пошкодили 3500 об’єктів інфраструктури в Україні, зокрема 230 об’єктів транспортної інфраструктури, повідомили в МВС. Повністю або частково зруйновано 165 об’єктів життєзабезпечення населення, таких як електропідстанції та газопроводи, 72 заклади освіти, 21 лікарню та поліклініку, 2700 будинків, 10 закладів соціальної галузі, понад 400 інших об’єктів, серед яких будівлі Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції.

Київщина

Населеному пункту Мархалівка Фастівського району  окупанти завдали авіаудару. Є руйнування житлових будинків. За попередніми даними є загиблі, інформацію уточнюють.

У Києві внаслідок ворожого обстрілу стався обвал житлового будинку в Шевченківському районі Києва. За попередньою інформацією ДСНС, постраждало дві особи, евакуйовано 35 осіб.

Сумщина

Охтирський та Сумський район уночі обстрілювала артилерія росіян. Інформацію щодо втрат уточнюють. На площі залізничного вокзалу в Тростянці Сумської області військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” знищили гаубичний дивізіон окупанта 2С19 “Мста-С”. Про це вранці  інформує пресслужба бригади.

Житомирщина

Росіяни завдали авіаційного удару по Бердичеву, зруйновано кілька будівель, інформацію щодо втрат уточнюють.

Дніпропетровщина

Нічні ракетні атаки. Влучили в склад пального біля Нікополя. Жертв та постраждалих немає. 

Харківщина

Уже добу практично всі райони Харкова обстрілюють окупанти. ЗСУ відбили намагання ворога пройти в місто, українська армія відкинула росіян далеко за їхні попередні позиції. 

Бої в області тривають, ЗСУ відбили атаку і в Руських Тишках. Учора евакуювали 320 підопічних з Оскільського інтернату, розраховуємо на “зелений коридор” з Ізюму.

Запорізька область

16 березня, о 6 ранку, на вокзалі Запоріжжя-2 пролунав потужний вибух. Обставини інциденту з’ясовують. 

У Запоріжжі окупанти атакували цивільні об’єкти. Ракети прилетіли в район залізничного вокзалу Запоріжжя-2. За попередніми даними, ніхто не загинув. Друга ракета прилетіла в район ботанічного саду, заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

У Запоріжжя продовжують прибувати авто з Маріуполя, які вчора вирушили гуманітарним коридором евакуації. За ніч прибуло 1 274 автомобілі. Мешканцям Маріуполя, які дісталися до Запоріжжя, надають допомогу психологів, соціальних служб. Забезпечено харчування, одяг та розміщення для відпочинку. За бажанням люди можуть продовжити евакуацію в західному напрямку. 

Вінничина

Вінниччина — два вибухи вночі. Вранці окупанти обстріляли телевежу Концерну РРТ. Ефірне мовлення в місті тимчасово не працює, повідомляє Держспецзв’язок.

Луганщина

15 березня наші військові провели успішну операцію, відбили штурм Сєвєродонецька та відкинули окупантів від міста, але ворог намагається зайти з боку Рубіжного. Як наслідок, у Рубіжному було найгарячіше. Багато загорянь житлових будинків. 7 поранених, зокрема 1 дитина, 1 загиблий.

Донеччина

У місті Торецьк працювала російська авіація, втрат серед цивільних немає. Обстрілювали міста Авдіївка та Мар’їнка. Наразі обстріли тривають.

Маріуполь доруйновує російська артилерія й авіація. Вчора власним транспортом звідти почали виїжджати люди. 

Миколаївщина

В області тривають бої. 

Херсонщина

Сильні вибухи, гради протягом доби. Тривав бій біля аеропорту. Херсонщина на межі гуманітарної катастрофи!

Людям критично не вистачає медикаментів, а інколи і їжі. Також є проблема з електро-, газо- та водопостачанням. Терміново потрібен “зелений коридор”. 

Російські інтервенти викрали міського голову тимчасово окупованого Скадовська Олександра Яковлєва та його заступника Юрія Палюха. Про це в середу повідомив місцевий громадський діяч Артем Костюченко. “Щойно (близько 11:00) зі Скадовської міськради російські військові викрали мера Олександра Яковлєва та Юрія Палюха”, — написав він. Костюченко закликав містян зібратися на центральній площі о 12:00. Люди прийшли і скандували: “Російський солдат — фашист і окупант!”, “Поверніть нашого мера!”, “Ми його вибрали — це наш мер!”. Також люди вигукували: “Скадовськ — це Україна”.

Одеса

Триває підготовка до можливої висадки російського десанту на узбережжя Одеської області. Кораблі росіян і досі курсують Чорним морем, висока ймовірність завдання ракетних ударів.

Чернігівщина

У Чернігові в одному зі спальних мікрорайонів міста російські війська обстріляли цивільних, які стояли в черзі по хліб. Як інформує кореспондент “Суспільного” з місця події, обстріл стався 16 березня, близько 10-ї ранку. Внаслідок обстрілу загинуло щонайменше 10 мирних мешканців.

Згодом голова поліції Чернігівської області повідомив, що кількість загиблих зросла до 13.

«Зранку окупаційні війська росіян знову спробували прорвати оборону Чернігова за підтримки авіації та артилерії, але Збройні сили України відбили всі атаки. Збито ще один ворожий літак! Су-34 бомбив місто, але фахівці ППО одного з підрозділів ОК “Північ” влучно згорнули його “роботу”. Пілоти десантувались, тривають пошуки», — повідомила пресслужба оперативного командування “Північ”.

Президент Володимир Зеленський у черговому нічному відеозверненні розповів, що під час українсько-російських переговорів сторона РФ озвучує вже більш реалістичні позиції, але “ще потрібен час”.

Також сьогодні Глузд розповідав про:


✔️ Патріотичне виховання для юних коломиян. Відео


✔️ (Не)безпека: як українці реагують на сирени


✔️ Фоторепортаж з мітингу у Чехії на підтримку України


✔️ Як не з’їхати з глузду під час теперішніх подій? Досвід нашої команди

Стан АЕС в Україні

Станом на 09:00 16 березня 2022 року всі чотири атомні електростанції України продовжують стабільно виробляти електричну енергію. Їхня сумарна поточна потужність забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій та прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває і межах чинних норм. В умовах агресії Росії НАЕК “Енергоатом” посилив контроль і визначив пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими. Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом та контролем.

Журналістка: Каміла Чернєцова

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:
🔸телеграмі 
🔸 вайбері
🔸 вацапі
🔸 фейсбуці
🔸 інстаграмі
🔸 твіттері


Наші партнери