ГЛУЗД

За даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 27 березня лабораторно підтверджено 218 випадків COVID-19, за добу виявили 62. Зафіксовано 5 летальних випадків. 4 пацієнти одужали.

Наразі коронавірусне захворювання зафіксовано в таких областях:

Вінницька — 5;

Волинська — 2;

Дніпропетровська — 3;

Донецька — 2;

Запорізька — 8;

Закарпатська — 1;

Житомирська — 2 (1 летальний);

Івано-Франківська — 24 (2 летальні);

м. Київ — 47;

Київська — 32;

Львівська — 3;

Луганська — 1;

Одеська — 4;

Рівненська — 9;

Тернопільська — 25 (1 летальний);

Херсонська — 1;

Чернівецька — 47 (1 летальний);

Черкаська — 2.

У трьох дорослих та однієї дитини із Чернівецької області повторні лабораторні тести на COVID-19 показали негативний результат, що свідчить про одужання.

Карантин в Україні, що мав тривати до 3 квітня, продовжили до 24 квітня. Таке рішення 25 березня ухвалив Кабінет міністрів України. Крім того, уряд запровадив до 24 квітня режим надзвичайної ситуації у всіх областях країни.

Того самого дня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що 28 березня  Україна закриває кордон в обидва боки.

Коронавірус в Івано-Франківській області

За даними МОЗ, на Прикарпатті зафіксовано дві смерті від коронавірусу, тоді як Івано-Франківська облдержадміністрація вже підтвердила ще один випадок. Інформують про те, що вірус виявили посмертно в жительки Надвірнянського району 1960 року народження. У її чоловіка також підтвердили коронавірус.

“Захворіла вона ще 12 березня, але не зверталася до медиків. 16 березня в неї підвищилася температура, а 19-го жінку забрали до лікарні. Її чоловіка госпіталізували 24 березня”, — розповів головний санітарний лікар в області  Руслан Савчук.

Позитивний результат показав тест 65-річної жінки, яка померла 23 березня. Вона — жителька села Чукалівка. За кордоном не перебувала.

“17 березня в неї підвищилася температура, почався незначний кашель. Від госпіталізації жінка відмовилася. Наступні два дні почувалася гірше. 20 березня її госпіталізували в обласну інфекційну лікарню. Чоловік померлої перебуває під наглядом медиків. Контактні особи, яких вдалося визначити, — на самоізоляції”, — каже Руслан Савчук.

За його словами, коронавірус підтвердили також у священника з Надвірнянського району. Зараз він перебуває в інфекційному відділенні районної лікарні.

Як повідомили під час щоденного брифінгу в облдержадміністрації, станом на 27 березня випадки захворювання на коронавірус встановили в таких районах області:

Тисменицькому — 5 (1 летальний);

Надвірнянському —  5(1 летальний);

Косівському — 1;

Калуському — 1;

Снятинському — 1;

м. Болехів  — 1;

м. Івано-Франківськ — 10 (1 летальний).

Нагадаємо, перший випадок вірусу в Івано-Франківській області виявили 19 березня. Хвора — 56-річна франківка, чоловік якої нещодавно повернувся із Чехії. Її діагноз підтвердили посмертно. 

Нові обмеження в Івано-Франківську

Під час комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 25 березня вирішили змінити обмежувальні заходи. Зокрема, щоб уникнути великих черг біля супермаркетів, чиновники вирішили запровадити нове правило  — на одного відвідувача має бути 10 м² торгової площі.

Також супермаркети Івано-Франківська зобов’яжуть продавати індивідуальні засоби захисту (маски та рукавички — ред.). Крім того, дозволили працювати магазинам, де продають засоби гігієни, корми для тварин і насіння.

Комісія розпорядилась, щоб в усіх приміщеннях площею понад 100 м² біля входу міряли температуру.

Як на Прикарпатті борються з коронавірусом

В Івано-Франківському обласному центрі СНІДу розпочали використовувати експрес-тести для діагностики коронавірусу.

“Завдяки швидким тестам вдалося виявити три випадки ймовірного захворювання на коронавірус, — розповів тимчасово виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Віталій Федорів. — Але для остаточного результату їх надсилають до Києва. Офіційно підтверджувати будемо тільки після діагностики.

24 березня з Києва до Івано-Франківської області надіслали 270 одноразових халатів біологічного захисту, п’ять тисяч експрес-тестів, 18 тестів для полімеразно-ланцюгової реакції та 850 респіраторів. Усі засоби розподілили між закладами охорони здоров’я області, де є інфекційні відділення, повідомляють на сайті облдержадміністрації. А 25 березня лікарні отримали 350 тисяч масок, два апарати штучної вентиляції легень, 20 дихальних апаратів. Це партія медичних засобів із державного резерву.

Наступного місяця франківські чиновники відмовляться від заробітної плати. Про це 24 березня під час онлайн-брифінгу повідомив Руслан Марцінків. За ці кошти закуплять тести для діагностування коронавірусу й апарати штучної вентиляції легень.

У Коломийській ОТГ 24 березня на боротьбу з коронавірусом додатково виділили 1,5 мільйона гривень. З них 1 мільйон спрямують на придбання медикаментів та засобів захисту для медиків, а 500 тисяч гривень — на придбання обладнання для інфекційної лікарні, зокрема й апарату штучної вентиляції легенів. Про це йдеться на сторінці Коломийської міської ради. Раніше на боротьбу з пандемією виділили 700 тисяч гривень для купівлі необхідних медикаментів та продукції для захисту медперсоналу.

Як уберегтися від коронавірусу

Рекомендація Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України: залишайся вдома. Та якщо тобі необхідно вийти на вулицю, дотримуйся таких правил:

  1. Зберігай дистанцію з іншими людьми щонайменше 1,5 метра;
  2. Часто й ретельно мий руки милом;
  3. Користуйся антисептиками;
  4. Не торкайся руками обличчя;
  5. Термічно обробляй їжу.

Де читати перевірену інформацію про коронавірус

Стеж за новинами про COVID-19 від МОЗ на їхньому офіційному сайті, на фейсбук-сторінці або в телеграмі. Тут знайдеш і поради, як уберегти себе від захворювання.

У телеграм-каналі “Коронавірус_інфо” кілька разів на день оновлюють інформацію. А на онлайн-мапі можна побачити, де в Україні зафіксували випадки підозр на коронавірус і чи підтвердили їх.

Для мешканців Івано-Франківської області рекомендуємо такі офіційні джерела інформації про поширення захворювання та про заходи боротьби з ним:

  1. Сторінка міського голови Руслана Марцінківа у фейсбуці та його телеграм-канал.
  2. Сайт Івано-Франківської облдержадміністрації
  3. Сторінка Коломийської міської ради у фейсбуці та телеграмі.

Також читай на Глузді: як не померти від нудьги, захистити маму та подбати про достатню кількість вітамінів в організмі під час поширення вірусу. 

Журналістка: Тетяна Куліковська
Ілюстратор: Олександр Грехов

Щоб краще чути серцебиття нашого медіа – підписуйся на наш Telegram-канал.

Наші партнери